Ege Çarpık yapılaşmanın suçlusu hükümetlerdir

Çarpık yapılaşmanın suçlusu hükümetlerdir

28.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, Ege-Koop’un “Göç ve İzmir” konulu panelinde, “İzmir, aşure kent oldu. Bu işte belediye başkanlarının suçu, günahı yok” dedi

Çarpık yapılaşmanın suçlusu hükümetlerdir

Ege-Koop’un, Bornova Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği “Göç ve İzmir Kimliği” konulu paneline katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, başta İzmir olmak üzere birçok kentte yaşanan çarpık ve düzensiz yapılaşmanın tek sorumlusunun hükümetler olduğunu söyledi. Özfatura, bu işte belediye başkananlarının suçu günahı olmadığını söylerken, Bornova Belediye Başkanı K. Okyay Sındır da göç baskısına karşı daha hızla karşılık verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, beyin göçüne vurgu yaptı.

Yurttaşlık bilinci
Aslan, “Köy ve kent kültürünün bileşiminden bir ‘melez kültür, melez kimlik’ meydana geliyor. Bu olumsuz süreçte, Ege-Koop’un projelendirdiği modern ve sağlıklı kentlerdeki ortak yaşam; hemşehrilik duygusunun yerini ‘yurttaşlık bilinci’nin almasını sağlamaktadır” dedi.

Mafya olayıdır
Kentlerin perişan halinin sorumlusunun, merkezi idareler olduğunu öne süren Özfatura, “Gecekondulaşma, tamamen bir mafya olayıdır” dedi, şu görüşlere yer verdi: “Gecekondularda oturan vatandaşlarımızın yüzde 73’ü kiracıdır. Türkiye’yi yönetenler özellikle 1960’dan sonra göç olgusu üzerine hareket etmemiş, ayrıca bunu oy avcılığı için kullanmayı tercih etmişlerdir. Başkanlığımız döneminde bu konuda defalarca hazine arazilerinin belediyelere satışını talep ettik ancak bu yerine getirilmedi. TBMM, 11 defa imar affı çıkardı. Devlet isteseydi buna müsaade etmezdi. Bugün İzmir aşure kente dönüşmüştür. Sorumlu, iktidarlardır.”

Haberin Devamı

Panele kimler katıldı?

‘Göç ve İzmir Kimliği’ konulu panelde Mümtaz Peker, Milliyet Ege yazarı Yrd. Doç. Engin Önen ile Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cihan Türsen de birikimlerini paylaştı. Paneli İZTO Meclis eski Başkanı Necip Kalkan yaptı. Konak Belediyesi eski Başkanı, yazarımız Erdal İzgi’nin yanı sıra Sıtkı Şükürer ve Prof. Murat Tuncay da konuşmacılar arasındaydı.