13.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
ÇEŞME DHA
Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK), Çeşme’de, “Türkiye Ve Almanya Arasındaki Bilimsel İlişkiler ve Bunun Türkiye’deki Politik Ekonomik Ve Sosyal Yaşam Üzerindeki Etkileri” konulu sempozyum düzenledi. Kaymakam Cafer Sarılı, Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ve projede öncü olarak belirlenen Ege Üniversitesi adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süer Anaç katıldı.
Büyük heyecan yarattıTAVAK Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk-Alman Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Alman hükümetince İstanbul Riva’ya kurulması planlanan üniversitenin, Çeşme Alaçatı’ya kaydırıldığını dile getirdi. Şen, bunda, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’ın büyük payı olduğunu kaydetti, bu proje için çok sayıda üniversitenin partner olarak yanlarında olduğunu da sözlerine ekledi. TAVAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türk-Alman Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkan Yardımcısı Hüseyin Aslan, üniversitenin kuruluş dosyasının bir-iki hafta içerisinde YÖK’e teslim edileceğini ve 2011’de eğitime başlayacaklarını açıkladı.
Kaymakam Sarılı, üniversitenin, yörenin kalkınmasına ve Türk eğitim hayatına güçlü bir soluk getireceğine inandığını belirterek, “Benden önceki meslektaşımın bu projeye verdiği katkının görev sürem boyunca tarafımca da sürdürüleceğinden emin olabilirsiniz” diye konuştu. Belediye Başkanı Tütüncüoğlu da, “Böyle bir yatırımın ilçemizde gerçekleştirilecek olması, bizim için onur vesilesi” diye konuştu. Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da üniversitenin kuruluş sürecinde aktif görev almaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti. Dalgıç, “Coğrafyasından mimarisine çok özel bir yer olan Alaçatı, üniversiteyle taçlanacak” görüşünü dile getirdi. Türk Alman Üniversitesi’nin vakıf üniversiteleri arasında çok önemli bir yere oturacağına inandığını vurgulayan Prof. Dr. Anaç, “Ege Üniversitesi, Türkiye’de kurulan üçüncü üniversite. Türk-Alman Üniversitesi’ne verdiğimiz önemi, garantör üniversite olarak attığımız imzamızla gösterdik” dedi.
40’a yakın konuşmacı katıldı
Yurtiçinden ve yurtdışından akademi, eğitim, spor, diplomasi, basın, hukuk dünyalarından yerli ve yabancı 40’a yakın konuşmacının katıldığı sempozyumda; “Türkiye’de Almanca Eğitim Veren Bir Üniversite Düşüncesi ve Misyonu”, “İktisadi ve İdari Bilimler”, “Sosyal Bilimler”, “Hukuk ve Avrupa Hukuku’nun Özel Vakıf Üniversiteleri İçin Önemi”, “Kültür”, “Kitle İletişimi”, “Spor” gibi başlıklarda sunumlar yapıldı.