Ege Çevreye duyarlı kömür

Çevreye duyarlı kömür

28.06.2022 - 00:00 | Son Güncellenme:

İsmini Antik Mısır mitolojisindeki Gök Tanrısı Horus’tan (Har) alan ve kapıdaki iklim kriziyle birlikte dünyanın gündeminde olan sürdürülebilir doğa dostu ürünlere önemli bir örnek teşkil eden NewGreenHar, kömürde yeni bir dönem başlatıyor.

Çevreye duyarlı kömür

Selen Almaç - Marka Portresi / İzmir Kemalpaşa OSB’de üretilen doğa dostu, sürdürülebilir, dumansız kömür NewGreenHar, fosil yakıt kavramını baştan yazdı. Karbon salınımı yapmayan ürünle, 2015 yılında Silikon Vadisi’nde düzenlenen bir yarışmada üçüncülük kazandıklarını belirten markanın kurucusu Tolga Şarlayan, “TÜBİTAK’tan temiz ürün sertifikamız da var. Şimdiden Almanya pazarına girdik” dedi. Fikrin ortaya çıkışı, kazanılan başarılar ve yatırım destekleri hakkında bilgi veren Şarlayan, çevreyi koruma misyonlarından asla taviz vermeyeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

New Green Har nedir, bildiğimiz kömürlerden ne farkı var?

New Green Har; üretimi için ağaç kesimi gerektirmeyen, doğa dostu, sürdürülebilir, kimyasal ürün katkısı olmayıp karbon salınımı yapmayan briket kömür türüdür. Yakım deneyiminde kullanıcılara kolaylık ve avantaj sağlıyor. Diğer kömür türlerinden farklı olarak daha az kül oranına sahip, doğal yapısı, sıkıştırma oranı ve karbon yapısından dolayı kanserojen madde üretmeyen NewGreenHar, İzmir Kemalpaşa OSB’de kurduğumuz üretim merkezimizde özel teknik ekipmanlar ile preslenerek üretiliyor.

New Green Har’ın marka yolculuğunda TUBİTAK’ın yeri büyük. Bu organizasyondan bahseder misiniz?

Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO) organizasyonunda ve TÜBİTAK ev sahipliğinde gerçekleşen Temiz Teknoloji İş Fikirleri yarışmasında Kategori Birincisi ve Ulusal İkinci olduk ve NewGreenHar ürünümüz TÜBİTAK tarafından sertifikalandı.

Haberin Devamı

Çevreye duyarlı kömür

Uluslararası ödül

Bir de Silikon Vadisi yolculuğunuz var…

Evet. Temiz Teknoloji İş Fikirleri yarışmasının ardından 2015 yılında gerçekleşen ve 7 ülkenin katılım sağladığı yarışmada girişimciliğin başkenti sayılan Silikon Vadisi’ne gittik. Orada Global Forum 2015’e katıldık. NewGreenHar, globalde 22 takım arasından dünya üçüncülüğü elde ederek Türkiye adına önemli bir başarıya imza attı.

Peki ticarileşme fikri bu süreçler sırasında da var mıydı yoksa edinilen başarılarla birlikte mi oluştu?

Yarışmanın ardından, kazandığımız global başarının da verdiği cesaretle ürünü ticarileştirmek için çalışmalara başladık. NewGreenHar olarak yatırımcılarımızdan gelen prototip tesis kurma önerisinin ardından Güney Ege Kalkınma Ajansı aracılığıyla Denizli Sanayi Odası aynı zamanda da KOSGEB Başkanı’nın desteğiyle Erbakır ile bir işbirliğine imza attık. Marka için oldukça önemli bir aşama olan bu işbirliği dahilinde 2 yıl süreyle 2 milyon lira bütçe yatırımı aldık. 1 yılı Söke’de 1 yıl Denizli’de olmak üzere gerçekleştirdiğimiz yoğun çalışmaların ardından, markanın pilot üretim tesisi kuruldu. Bu tesiste; emisyon iyileştirme, ürün yanıcılığında iyileştirme, karbon oranı artırma çalışmaları gibi pek çok Ar-Ge yapıldı. Kazanılan yeni ürün donanımları ve tecrübe ile yeniden yatırımcı görüşmelerine başlayan NewGreenHar’ın iletişim süreçleri pandemi döneminde de hız kesmeden devam etti.

Haberin Devamı

Kullanıcı dostu

Ürünün kullanım özelliklerinden bahseder misiniz?

Kullanım sonrası döküntüsü çok, dumanlı ve isli bir yakıt olan kömür türleri, madenlerden çıkarılıyor olsa da çevreye zarar vermekte ve kullanıcıya konfor alanı dar bir kullanım sunmakta. NewGreenHar müşterileri, bu konulara çözüm sunarak sürdürülebilir bir haline gelen briket kömür üretimi sayesinde konforlu kullanım alanına sahip oluyor. Dumansız, issiz, kokusuz ve alevsiz uzun süre yakım sağlayarak yemeklerin çok daha iyi pişmesini sağlayan ve kullanım sonrası kül döküntüsü olmayan özellikleri ile iç mekan kullanımına da uygun olan NewGreenHar, diğer türler arasından kolaylıkla öne çıkıyor. Türkiye ve Almanya pazarında yer edinen NewGreenHar, hiçbir koşulda misyonunu değiştirmeyip çevre dostu kalacaktır.