Ege Çok gürültü çıkaran tesis cezaya doymadı

Çok gürültü çıkaran tesis cezaya doymadı

26.09.2009 - 01:34 | Son Güncellenme:

Aşırı derecede gürültü kirliğine neden olan 5 yıldızlı işletmeye üç kez ceza kesildi, müzik yayını yasağı konuldu. Yasağı çiğneyip, yüksek sesle müzik yayını yapmaya devam edince, turistler kaçtı

Çok gürültü çıkaran tesis cezaya doymadı

Muğla Bodrum’da aşırı gürültü kirliliği yaptığı gerekçesiyle bir ayda üç kez ceza kesilen ve müzik yayını yasağı getirilen turistik işletme, kaymakamlığın talimatını dinlemedi. Müzik yasağı getirilmesine rağmen sahile kurduğu iskelenin üzerindeki diskodan yüksek sesle müzik yayını ve animasyon gösterisi yaptırarak çevredeki restoranlarda yemek yiyen turistlerin kaçmasına neden oldu.

Savcılığa şikayet edildi

Bodrum’da beş yıldızlı bir turistik tesisin sezon başından itibaren yüksek sesle müzik yayını yapması üzerine soruşturma başlatan Çevre ve Orman İl Müdürlüğü bir ay önce tesise 15 bin lira ceza yazdı. Torba sahiline kurduğu iskeleyi disko haline getiren ve aşırı yüksek sesle müzik yayını ve animasyon gösterilerine devam eden tesise, ikinci kez üç hafta önce 30 bin lira daha para cezası kesildi. Ard arda gelen cezalara rağmen yüksek sesle müzik yayını yapması nedeniyle Torba Muhtarlığı tarafından kaymakam, jandarma ve savcılığa şikayet edilen tesis, müzik yayınını sürdürünce yine Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından iki hafta önce bu kez iki ay müzik yayını yapmama cezasına çarptırıldı. Yüksek sesle müzik yayınını sürdüren turistik tesisin etrafındaki restoranlarda oturan müşteriler yemeklerini yarım bırakarak ayrılırken, diğer otellerde kalan müşteriler ise jandarma ve muhtarlığa “Bu gürültüyü kestirin” diye telefon açtı.
Turistik tesisten yükselen müzik sesini cep telefonu ile dinleyen Muğla Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Şahin, tesise bir ay içerisinde üç kez ceza yazıldığını ve şu anda tesisin müzik yayını yapmaması gerektiğini belirterek, “İki kez para ve son olarak müzik yayını kapatma cezası verdik. Yani şu anda bu tesisin hiç yayın yapmaması lazım. Buna yasa tanımamazlık denir. Telefondaki sesi duyunca şok oldum. Aslında üç turisti eğlendireceğiz derken bindikleri dalı kesiyorlar” diye konuştu.

Kaymakam talimat verdi

Bodrum Kaymakamı Feridun Cemal Özdemir ise gürültü kirliliğinin ilçede kronik hale gelen sorun olduğunu ve denetim altına alınmaya çalışıldığını kaydederek, “Turizmden milyonlarca lira kazanan tesislerin kendi sektörlerine zarar vermelerine anlam veremiyorum. Oradan gürültü nedeni ile kaçan turist gelecek yıl o tesisi tercih eder mi? Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nün verdiği cezayı aynen uygulamaya devam edeceğiz. Yani tesis müzik yayını yapamayacak” diye konuştu.
Torba Jandarma Karakolu’na telefon ile talimat veren Kaymakam Özdemir, müzik yapıldığının tutanakla tespit edilmesini ve yayının kesilmesini sağladı.

“Rahatsız olmuşlarsa ne olmuş”

Mayıs ayında sahil yolunu kapattığı gerekçesiyle muhtarlık ve vatandaşlar tarafından savcılığa ve belediyeye şikayet edilen tesis Genel Müdürü Yılmaz Öztürk ise “Burada 400 turist eğleniyor orada on kişi yemek yerken rahatsız olmuşsa ne olmuş? Bayrama gelen turistlerin eğlenmeye hakkı yok mu?” dedi.