Ege Daha yaşanabilir bir dünya için…

Daha yaşanabilir bir dünya için…

17.10.2022 - 00:20 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir, 6 elektrikli yolcu gemisiyle karbon salınımını azaltacak. Bayraklı Belediyesi de 10 ayda 640 ton evsel atık topladı.

Daha yaşanabilir bir dünya için…

Egeli belediyeler gündemine iklim, çevre ve enerji konularını aldı. 2030’da sıfır karbon hedefiyle çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 6 elektrikli yolcu gemisini deniz ulaşımına kazandırmaya çalışıyor. Doğaya ve çevreye duyarlı çalışmalarını sürdüren Bayraklı Belediyesi de, 10 ayda 640 ton atığı geri dönüşüme kazandırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi tarafından 6 elektrikli yolcu gemisi için hazırlanan fizibilite etüdü, yatırım programına alınmak üzere Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na sunuldu. Projenin yatırım programına alınması ile ihale çalışmalarına başlanacağı duyuruldu. Enerji ihtiyacının tamamını üzerindeki bataryalardan karşılayacak gemiler, 300 yolcu kapasitesine ve açık oturma alanlarına sahip olacak. 12 knot servis hızına sahip olacak elektrikli gemiler, şarj ihtiyaçlarını Bostanlı ve Karşıyaka iskelelerine kurulacak istasyonlardan karşılayacak. Elektrikli gemilerin filoya katılmasıyla yılda yaklaşık 2.2 milyon litre dizel tüketimi ile 5 bin 900 ton karbon ve 80 ton azot oksit salımı da önlenmiş olacak. Bayraklı Belediyesi de, geri dönüşüm atağı başlattı. İlçenin üç farklı noktasına yerleştirilen mobil atık toplama konteynerleri sayesinde tonlarca atık ekonomiye kazandırıldı. 10 ayda 640 ton evsel atık toplandı. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, çalışmalarda 445 ton karışık ambalaj atığı, 180 ton cam atığı, 11 bin litre bitkisel yağ ve 3 ton da atık pil topladı. Ayrıca 75. Yıl Mahallesi, Sevgi Yolu ve Haşim İşcan Caddesi’nde bulunan mobil atık toplama merkezleri de vatandaştan büyük ilgi gördü. Başkan Serdar Sandal, “Çevre kirliliğini önlemek, geri dönüşümle atık olarak görülen materyalleri ekonomiye yeniden kazandırmak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Daha yaşanabilir bir dünya için…

Dizel yakıtla çalışan gemilerin yerine elektrikli yolcu gemilerinin hizmete alınmasıyla işletme giderlerinde yüzde 50’nin üzerinde tasarruf sağlanacak.