Ege Darbe anayasalarıyla AB’ye giren ülke yok

Darbe anayasalarıyla AB’ye giren ülke yok

28.08.2010 - 00:36 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış, İzmir Sağırları Koruma ve Kalkındırma Derneği’ni ziyaret etti. Bağış, anayasa değişikliği paketi hakkında bilgi verdi

Darbe anayasalarıyla  AB’ye giren ülke yok

Bakan Bağış, 12 Eylül’de neden ‘evet’ denilmesi gerektiğini şöyle anlattı: “Türkiye 1959’dan bu yana AB’ye üye olmaya çalışıyor, olamıyor. Ancak 1960’dan bu yana darbe anayasalarıyla yönetiliyoruz. Darbe anayasasıyla yönetilip AB’ye üye olabilen ülke yok. Yunanistan, Portekiz, İspanya bu yolu denedi, başarılı olamadı. Onlar da ne zaman anayasalarını değiştirdiler, bireyin önünü açtılar, AB yolları da açıldı. Güçlü, refah ülke oldular. Bu ülkede demokrasi güçlendikçe ekonomi de güçleniyor. Dünyada fakir bir demokrasi yok. Ana muhalefet partisinin genel başkanı ‘fındığa yarar mı, cevize yarar mı, çekirdeğe yarar mı’ diyor. Zannedersiniz çerezci dükkanı açacak. Yarar çünkü tüm demokrasiler zenginleştiği için o ülkelerin fındığı da, fıstığı da aşuresi de, turizmi de değerleniyor. İnsanlarının geliri de artıyor.”
Bağış, mevcut anayasadan Türkiye’nin her kesiminin şikayetçi olduğunu ifade etti, şunları kaydetti: “Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde iki önemli 12 Eylül tarihi var. İlki İnönü’nün Ankara Anlaşması’nı imzaladığını 1963 yılı. Bu tarihte demokratikleşme için önemli bir adım atıldı. İkinci 12 Eylül, demokrasinin durduğu, idamların, infazların, işkencenin doruğa çıktığı, ülkenin karanlık döneminin başlangıcı olan 1980’de yaşandı. Üçüncü 12 Eylül’ü ise halkımız yazacak.”