Ege Dev finale doğru

Dev finale doğru

02.06.2017 - 03:45 | Son Güncellenme:

Spor yazarlarımız Bülent Buda, Fatih Tanfer ve İsmail Özelçinler, Spor Müdürümüz Mehmet Demirtaş’a, Süper Lig yolundaki Göztepe ve Eskişehirspor’un final maçı öncesi performansını değerlendirdi

Dev finale doğru

Eskişehirspor’a karşı Göztepe’yi oyuncu bazında değerlendirir misiniz?

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Herşey öncelikle kaleden başlar. Günay, Boluspor maçlarında çok iyi oynadı. Tanju formda hem defansta hemde hücumda çok iyi oynuyor güven veriyor. Canberk büyük çıkış içinde. Ancak defansif özelliklerini ihmal etmemeli. Bolu maçlarında Emre Can ve Leo çok iyi oynadılar. Büyük uyum içindeler. Gosso korkusuz, pozisyon bilgisi çok iyi, kontrollü ve sakin oynamalı. Segbefia Göztepe adına büyük bir güç. Hücuma hızlı pas akışını sağlıyor. Halil, üst düzeyde hızlı. Rakip savunma arasına iyi sızıyor. ‘İnancım odur ki bu maçın kazanılmasında en büyük etkenlerden biri olacaktır. Tayfur, etkili bir oyuncu. Heran gol pozisyonu yaratabilecek özellikleri var. Jahovic büyük golcü. Umarım Boluspor karşısında atamadıklarını, Eskişehirspor maçına sakladı. Takımın büyük gücü. Umut, yaptığı presle rakip defansları yoruyor. Gol vuruşlarındaki etkisi, hırsı ve forma aşkı herşeyden önde. Ben sadece her iki takımın son maçlarındaki oyuncularını değerlendirdim. Göztepe’nin maç kazanması için savunma ve yaratıcılık dengesi üst düzeye çıkmalı ve üretkenlik sıkıntısı yaşanmamalıdır. Elbetteki bizim okuyucularımıza yaptığımız bu değerlendirmeleri Eskişehirspor’u iyi analiz eden Göztepe’nin gücünü iyi bilen Yılmaz Hoca’nın bilgisi ve deneyimi final maçının kazanılmasında çok önemlidir.

Haberin Devamı

Takım oyunu ile başarı kaçınılmaz

Bülent Buda: Bu tür maçlarda oyun disiplinine sadık kalan maçın hiçbir dakikasında disiplinden ödün vermeyen taraf bir adım daha öne çıkar daima. Göztepe’nin özellikle Play Off’ta savunma anlayışını doğru benimsemesi rakibe pozisyon vermeme ve hızlı ataklarla karşı kaleyi zorlama pozisyon üretme ve gole ulaşmada öne çıktığını ve bunda başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlamda kaleciden başlayarak sol açığa kadar vede kulübedeki yedekler hepsinin futbol karakteri bellidir. Teknik birimin saptadığı doğrultuda hareket ettiklerinde daha başarılı olacaklardır.

İsmail Özelçinler: Göztepe’nin son maçlarda ortaya koyduğu futbol ve performans beni umutlandırıyor. Boluspor karşısındaki son iki maçta defansın ortaya koyduğu performans ve akıllı oyun umut vericiydi. Defansın bu uyumu kaleci Günay’a da güven kazandırdı. Savunmanın sağında Tanju, solunda Canberk’in yükselen formları oldukça umut verici. Orta alanda Segbefia’nın büyük bir katkısı olduğu gözlerden kaçmıyor. Gosso tam bir asker. Forvet ve forvet arkasında Jahovic-Halil-Umut ve Tayfur’un form durumları ve hücuma katkılarında bir yükseliş var. Kısacası, bana göre Göztepe Eskişehir’e göre bir adım önde.

Haberin Devamı

Göztepe’nin rakibi Eskişehirspor’u oyuncu bazında değerlendirirmisiniz?

Fatih Tanfer: Sakatlanan Buffon’un yerine son hafta Eskişehir’de Kayacan oynadı. Kayacan refleksleri iyi, ancak hatalı çıkışlar yapan bir kaleci. Defansına gelirsek iki beki sağda oynayan A. Kamil Börekçi, Buca’dan tanıyoruz. Hücum aksiyonlarında başarılı devamlı içeriye katedip sol ayağınla ortaları seviyor. Hücuma çıktığı zaman dönüşlerde ağır olduğu için arkasında boş alanlar bırakıyor. Sol bek Tarık, hücum aksiyonları iyi ancak defansif açıdan aynı ölçüde başarılı değil. Defansın merkezinde oynayan Hakan Çinemre ve Uğur İnceman Göztepe’nin mahşerin dört atlısı diyebileceğimiz hücum oyuncuları Jahovic, Umut, Halil ve Tayfur’un süratli ve tempolu oyunu karşısında gedik vereceğine inanıyorum. Çünkü savunmada uyumsuz ve ilk toplara müdahalede yetersizler o nedenle ön libero Hürriyet’i defansa yakın oynatıp beşli defans yapacak. Ancak Göztepe’nin önde yapacağı baskı Eskişehir savunmasını çözebilir. Orta alanda tercübeli ve hırslı Hürriyet’e ilaveten Hasan, Hüseyin ve Dorukhan oynuyor. İkiside fizik gücünü öne çıkarıyor. Hücumda Ofeodu süratli geriden gelip cezasahasına koşu yapma konusunda özellikli bir oyuncu. Mezanga ise mücadele gücü yüksek, duran toplarda etkili bir oyuncu. Eskişehirspor’un en etkili silahı elbette Erkan Zengin, güçlü ve hızlı bir forvet ceza sahası içinde çok etkili. Bir gerçek ki Eskişehirspor 2. yarıda sahasında 4-0 yendiği Göztepe’yi bekliyorsa büyük hayal kırıklığına uğrayacaktır.

Haberin Devamı

Zaaflar değerlendirilmeli

Haberin Devamı

Bülent Buda: Eskişehirspor’un bütün oyun planını düzenleyen yönlendiren pozisyona katkı veren etkileyici final vuruşlarıyla Erkan Zengin öne çıkıyor. Bu aşamada şunu vurgulamalayız ki. Eskişehirspor kırılgan bir takım. Kalelerinde gol gördüklerinde şuursuz ataklarla savunmalarında müthiş gedikler oluşturuyorlar. Eskişehir’in bu büyük zaafını Göztepe iyi kullanabilirse maçtan galip çıkan taraf olacaktır.

İsmail Özelçinler: Göztepe ile Eskişehirspor arasındaki oyuncu bazını ele alacak olursak, iki takım arasında pek fark olmadığını görürüz. Defans kıyaslamasına baktığımızda, Eskişehir defansı ile Göztepe defansı arasında pek fark yok. Ancak bazen olmadık şekilde pozisyon hatası yapıyorlar. Kademe anlayışında aksaklıklar gözleniyor. Orta alanda tecrübeli isimleri var. Uğur ve Hürriyet’in kalitesi tartışılmaz. Takımın tüm yükünü bana göre serbest oynayan Erkan Zengin ile ileride Mezanga ve Ofoedu çekiyor. Bu futbolcular, iyi bir alan savunmasıyla durdurulduğu taktirde Göztepe bir adım öne geçer.

Göztepe seyircisinin finalde rolü ne olacak?

Fatih Tanfer: Göztepe seyircisinle gurur duymamak ve takımına verdiği büyük coşkuyu görmemezlikten gelmek mümkün değil. Türkiye’nin heryerinde Göztepe seyircisine imreniyorlar. Antalya’da 15 bin kişilik bilet için şuan 30 bin kişilik talep olduğu bir gerçek. 18 yıl evvel Antalya’da Süper Lig’e çıkmıştı o müthiş coşku ve sevincin yaşanması bu vefakar seyircinin hakkıdır. Umarım hayalleri gerçekleşir.

İsmail Özelçinler: Göztepe seyircisi ölüyü bile diriltir. Bu nedenle Eskişehir karşısında Göztepe’nin en büyük silahlarından biri de tabi ki muhteşem taraftarları olacak.

Bülent Buda: Taraftara bu günde düşen en büyük ödev maçın hakeminin son düdüğüne kadar sadece ve sadece takımını desteklemek olmalıdır. Küfürleşme, oyun alanına meşale gönder gibi hiçde hoş görünmeyen etkinliklerden uzak takımının arkasında dimdik duran, bütünleşmiş büyük bir kitle. Böyle bir taraftar kitlesi alır takımı uçurur, oynatır şampiyonluğa taşır. Göztepe taraftarına da yakışan budur. Bu beklenir onlardan. Haydi kolay gelsin arkadaşlar. Antalya’da görüşürüz.