Ege Devlet desteğiyle dünyaya açıldı

Devlet desteğiyle dünyaya açıldı

28.03.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

1 milyon 200 bin liralık destekle tesisini geliştiren Karatosun, yurtdışına 300 ton çam fıstığı gönderiyor. 30 milyon dolarlık döviz girdisi sağlıyor

Devlet desteğiyle dünyaya açıldı

Aydın Koçarlı’da çam fıstığı üretimi yapan Serkan Karatosun, devletten aldığı 1 milyon 200 bin liralık destekle işlerini büyütüp yıllık 30 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı.

Bin metrekarelik tesisi büyütmek için 2014’te Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na (TKDK) başvurduğunu anlatan Karatosun, “Bir yılda 4 bin metrekareye çıktık. Yeni makinelerle üretim kapasitemizi 70 tondan 350 tona çıkardık” dedi. Kendisini ve işletmesini geliştirmek isteyenlerin bu desteklerden faydalanması gerektiğini belirten Karatosun, şöyle konuştu:

“2015 yılında tam olarak ihracata başladık. Malda bir sürü sorunlar yaşanıyordu. Aflatoksin gibi sorunlarla karşılaşıyorduk. Daha hijyenik mallar çıkarmak için çabaladık ve devletimizin bize verdiği destek sayesinde Avrupa standartlarında mal üretmeyi başardık. İhracat konusunda daha kaliteli ürünler yapınca dünyada söz sahibi olduk. Almanya, İtalya, Fransa, Portekiz ve İspanya ürün gönderdiğimiz ülkeler arasında yer alıyor. Ürünlerin 300 tonunu dış piyasaya gidiyor.”

Haberin Devamı

36 ayda olgunlaşıyor

Çam fıstığının çok kıymetli olduğunu sözlerine ekleyen Karatosun, “Kozalağın oluşması için 36 aylık bir serüven var. Çok kıymetli ve toplaması da çok zor bir ürün. Şu anda toptan kilogram fiyatı 500-550 arasında değişiyor ama marketteki fiyatı daha da fazla oluyor” ifadelerini kullandı.