Ege Dışsatımda, çam fıstığı yükselişte

Dışsatımda, çam fıstığı yükselişte

28.06.2022 - 00:00 | Son Güncellenme:

10 yıldır çözülemeyen böcek sorunu ve iklim değişikliği gibi sebeplerle rekolte kaybı yaşanan çam fıstığı son dönemde olumlu bir grafik çiziyor.

Dışsatımda, çam fıstığı yükselişte

2017 yılında 25 milyon dolarlara kadar gerileyen çam fıstığı ihracatı son 5 senede yüzde 68 yükseldi. Çam fıstığı ihracatının 2021 yılında 42 milyon dolara ulaştığını söyleyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “2022 yılı Ocak-Mayıs döneminde ise 6 milyon 662 bin dolarlık çam fıstığı ihraç ettik. Miktar bazında ise 113 ton ihracatımız var. Bu sene çam fıstığında 50 milyon dolar ihracat hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bergama’daki Kozak Yaylası’ndaki 16 köyün geçim kaynağını buradan sağladığını dile getiren Işık, “Menderes, Aydın-Koçarlı-Mazon, Çine Topçam, Bozdoğan-Altıntaş, Muğla-Katrancı Köyü, Manisa-Gördes de önemli üretim merkezi bölgelerimiz. Uzun süredir çözülemeyen böcek sorunu ve iklim değişikliği nedeniyle önemli ölçüde rekolte kaybı yaşadık. Rekolteyi belli bir seviyeye getirmeliyiz. Yeni üretim sahaları oluşturmalıyız” diye konuştu.