Ege Dönüşümzede uyarısı

Dönüşümzede uyarısı

18.05.2022 - 00:20 | Son Güncellenme:

Ege Koop Başkanı Hüseyin Aslan bitmeyen dönüşüm projelerinden ‘Dönüşümzede’ mağduriyetinin ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Dönüşümzede uyarısı

1984 yılından bugüne İzmir’in 12 ilçesinde 13 ayrı projeyle birlikte 150 bin kişinin barındığı yeni mahalleler yaratan Ege Koop’un Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Nasıl daha önce kooperatifzedeler ortaya çıktıysa, şimdi de bitmeyen ve korkarım ki yarım kalacak kentsel dönüşüm projelerinden kaynaklı dönüşümzedeler sorunu yaşayacağız. Sıkıntının eli kulağında” dedi. “Dönüşümde maliyet yüksek, kredi ve devlet teşvikleri yetersiz” diye Aslan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Maliyet problemi

“İnşaatta asıl maliyet, 250-300 ürün kalemini kapsayan ince imalatta karşımıza çıkar. İşte dönüşüm projelerinde dananın kuyruğunun kopacağı ve mağduriyet yaratacak süreç burada başlar. Korkarım ki yakında ‘bitmeyen dönüşüm, yarım kalan site, inşaatlar durdu’ gibi kentsel dönüşümzede haberleri göreceğiz.”

Bunların yaşanmaması için dönüşüm projelerinde maliyet hesaplarının net ortaya konulması ve gerekirse yazılı resmi tutanakla maliyet sürecinin netliğe bağlanmasının gerektiğine dikkat çeken Aslan, “Dönüşüm projelerinde kat karşılığı oranı yüzde 50. Yani, bir dönüşüm projesine dahil olan vatandaş, iki ev parasını hem kendi hem de mal sahibinin evinin bedelini ödüyor. Projenin bitip bitmeyeceği de belli değil. Neden? Hazır beton maliyetinin son iki yılda yüzde 400, demirin son iki yılda yüzde 421 arttığını; diğer kalemlerdeki artışın da yaklaşık bu oranlarda olduğu, konut piyasasındaki son gelişmelerle bu artışın nerede duracağının belli olmadığı ortamda, pek çok proje bitmeyecek gibi görülüyor” dedi.

Haberin Devamı

Dönüşümzede uyarısı

Sorumluluk almaya hazırız

38 yıllık deneyim ve başarısı kanıtlanan Ege Koop modeliyle dönüşüm mağduriyetlerinin önüne geçebileceklerini dile getiren Aslan, “Bugüne kadar, kooperatif yöneticileriyle yakınlığı olmayan 150’nin üzerinde müteahhit firmaya iş verdik. Ege Koop olarak sorumluluk almaya hazırız. İzmir’in atıl durumdaki dönüşüm alanları sosyal devlet mantığında merkezi ve yerel yönetimlerce planlanarak, sağlıklı konutlar üretilmesinin önü açılmalı” dedi.