Ege Dünyada benzeri yok

Dünyada benzeri yok

22.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Söke’de açılan, Ege Bölgesi’nde 17’nci Yüzyıl’dan günümüze ulaşabilmiş etnografik eserlerinin yer aldığı Otantika Etnografya Müzesi ziyaretçi akınına uğramaya başladı.

Dünyada benzeri yok

Türkiye’nin en büyük, dünyanın da bir AVM içinde açılan ilk müzesi olma özelliği taşıyan Otantika Etnografya Müzesi’ne yerli ve yabancı turistler de büyük ilgi gösterdi.

Açılışı Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yapılan müzenin sahipleri mimar Cem Cemil Öztürk’ün çocukları Deniz Can ile Çağdaş Can, müze fikrinin doğuş öyküsünü anlatırken, “Gelecek, sadece geçmişin köklerinden yükselebilir” sözünden yola çıktıklarının altını çizdi. Otantikanın anne ve babalarının kendilerine armağanları olduğunu belirten Cem Cemil Öztürk şunları söyledi.
“Anne ve babamız biz küçükken kumbara yerine sandık almış. Sandıkta da onların deyimiyle çaput-çul biriktirmiş. Yıllar sonra çaput-çulların çok değerli bir etnografya koleksiyonu olduğunu anlayınca müze fikri ortaya çıktı. Müzede, 17, 18 ve 19’uncu yüzyıllara ait, el yapımı iki bin eser var. Müzede sergilenen her eserin bir örneğini isteyenler için yaptırabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Dönem lezzetleri

Müzenin mutfak bölümünde de isteyen köy düğünü yemeklerini, dibekle öğütülmüş ve kızgın kumda pişirilmiş Türk kahvesini, mırra, özel olarak yapılan yayık ayran ve Osmanlı şerbeti tadabiliyor. Müze, Aydın Kültür Müdürlüğü ve Milet Müzesi kontrolü altında.

Yazarlar