Ege Ege zirvesi

Ege zirvesi

17.12.2020 - 03:54 | Son Güncellenme:

Kemal Kılıçdaroğlu, Ege Bölgesi’ndeki CHP’li belediyelerin başkanlarıyla online toplantıda bir araya geldi. Üçer dakika söz alan 49 katılımcı; sorun, öneri ve projelerini dile getirdi

Ege zirvesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanları ile gerçekleştirdiği online toplantılar devam ediyor. CHP lideri son olarak İzmir’deki ilçe belediye başkanlarıyla bir araya geldi. Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’un da yer aldığı toplantıda; projeler, gençlik ve istihdam sorunları ile belediye gelirleri yasası masaya yatırıldı.

Yasanın hızla değiştirilmesi gerektiğini ve istenen değişikleri sıralayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “GSM operatörlerinden ve doğalgaz gelirlerinden belediyeler de pay almalı. İller Bankası’ndan verilen paylar artırılmalıdır. Belediyelerden kalkınma ajanslarına pay kesintisi kaldırılmalı. Belediyeler ve bağlı idareler yargı harçlarından muaf tutulmalı. Belediyelerin yol, kaldırım, hizmet binası, park gibi gelir getirmeyen yatırımları için yapılacak harcamalar ile personel hizmet alımlarında KDV oranı yüzde 18’den yüzde 0’a indirilmeli. Düzenli borcunu ödeyenlerin yüzde 10 indirimden faydalanması sağlanmalı” dedi.

Batur, yapılan düzenlemelerle yerel yetkilerin kısıtlanarak, belediyelerin başta imar yetki ve gelirlerinin azaltıldığı eleştirisinde de bulundu.

450 gence istihdam

CHP’li tüm belediye başkanlarının, CHP’nin derman belediyeciliğini en iyi şekilde uyguladığını, halkın beklentilerini en iyi şekilde yerine getirdiği sözlerine ekleyen Batur, “Birlikte Tasarım ve Üretim Merkezi projemizle 30 genç kadının istihdamını sağlayacağız. ‘Sıfır Kayıp’ projesi, uyuşturucu batağındaki gençlerimizin topluma kazandırılması, rehabilitasyonu kapsamında etkili olacak. Bu gençlerimizin dijital okur yazarlık eğitimiyle istihdam edilmesini sağlayacağız. 18-30 yaş arasındaki 30 gence CNC torna tezgahı operatörlüğü eğitimi vereceğiz. Yaklaşık 300 gencimize istihdam sağlanması ve tanınırlık faaliyetlerinin yürütülmesi maksadıyla ‘Stüdyo Konak’ projesini başlattık. ‘Mülteci Dostu Masası’ projesiyle de 5 gencimiz 18 ay boyunca istihdam edilecek. Diğer projelerimizle birlikte yaklaşık 450 civarındaki gencimize istihdam yaratacağız” diye konuştu.

Dönüşüme destek istedi

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise, Aktepe ve Emrez mahallerindeki kentsel dönüşüm ve İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen eski kurşun fabrikasıyla ilgili yaşanan sıkıntıları anlattı, Kılıçdaroğlu’ndan destek talep etti.

Aktepe- Emrez Mahalleri Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili yaşanan sıkıntıları da aktaran Arda, “Vatandaşların tapularının üzerinde mülkiyetle ilgili hazine miktar fazlalıkları var. Bu hazine miktar fazlalıklarının bedelsiz olarak vatandaşlara devrini istiyoruz. Ayrıca projeleri yaşama geçirecek alan bulamıyoruz. Özellikle Sarnıç bölgesinin pazar yeri ihtiyacının çözülmesi için devlet arazilerinin belediyeye tahsis edilmesi gerek” diye konuştu.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay da hükümetin onay vermediği projeleri gündeme getirdi. Sendikalar ile belediyeler arasında yaşanan soruna da vurgu yapan Tugay, SODEMSEN’in bu konuda devreye girmesi gerektiğini belirtti.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise pandemi süreci, ilçede yapılan çalışmalar ve planlanan projelerle ilgili olarak Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirdi ve Milaslıların selamını iletti.

KİMLER KATILDI

Toplantıya İzmir’den Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ve Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın aralarında bulunduğu çok sayıda isim katılım gösterdi.

Yazarlar