Ege EİB, geleceğin tarımına hazır

EİB, geleceğin tarımına hazır

02.07.2021 - 01:56 | Son Güncellenme:

Bakanlığın israfa karşı başlattığı kampanya paralelinde çalışmalar yapan EİB, Gıda Bankacılığı’na yatırım ve üretim-dağıtım aşamasındaki kayıpları önlemeye odaklı çalışmalara dikkat çekti

EİB, geleceğin tarımına hazır

Gıda israfının önlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlediği “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık Kampanyası” 1 yılı geride bıraktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla, bakanlığın Ankara’daki Yerleşkesi’nde gerçekleşen kampanya yıldönümü etkinliğine katılan Egeli ihracatçılar da, süreç içinde kaydettikleri ilerlemeyi paylaştı.

Haberin Devamı

‘Kaynakları korumalıyız’

Kampanyanın, ‘Gıda Bankacılığı’na yoğunlaşmak gerektiğini kendilerine hatırlattığını ifade eden EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, “Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarımızla bu konuya yatırım yapmalıyız. Gıda israfının yüzde 61’i evlerimizden kaynaklanıyor. Bu konuda bilinç oluşturmalıyız” diye konuştu.

Türkiye’nin kendi gıda ihtiyacını karşıladığı gibi, yıllık 18 milyar dolarlık gıda ürünü ihraç ettiğini sözlerine ekleyen Celep, “Bu konumunda kalmak için sahip olduğumuz 24 milyon hektar tarım yapılır arazisini ve su kaynaklarını korumalıyız” dedi.

‘Yarısını kaybediyoruz’

Türkiye’nin 2020 yılında 55 milyon ton taze meyve sebze ürettiğini, ancak yarısının israfa uğradığını dile getiren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak ise, “Üretilen taze meyve sebzeler; üretim, işleme, taşıma ve dağıtım süreçlerinde kayıplara; perakende ve tüketim aşamalarında ise israfa uğruyor. Bakanlığımızın kampanyası, bizi disipline edecek. Avrupa Birliği Yeşil Uyum programını odak noktamıza almalıyız. Bugüne kadar olduğu gibi insanlık olarak tüketmeye devam edersek 2050 yılında bize üç tane dünya lazım olacak. Bu yüzden üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı acilen değiştirmemiz gerekiyor. Tüm politikaların iklim krizi ekseninde hayata geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Rekor kırıldı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, buluşmada bir yıl önce başlatılan kampanya kapsamında, toplam 790 bin kişinin “sofranasahipcik.com” adresine girerek verdiği söz ile Guinness nezdinde dünyada ilk kez “çevresel sürdürülebilirlik alanında verilen en fazla söz” rekorunu kırdıklarını da duyurdu.