10.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem İnce Yenilmez’in koordinatörlüğünde yürütülen ‘Kriz Döneminde Cinsiyet Politikaları ve AB’ başlıklı Erasmus+ Programı Jean Monnet Module projesi kapsamında gerçekleştirilen atölye çalışmasında, yaşanan küresel krizin kadın istihdamını nasıl etkilediği ele alındı.
Doç. Dr. Yenilmez, 2010 yılından bu yana kadınlarla erkeklerin ekonomik krizden eşit derecede etkilendiğini söyledi, “Avrupa Birliği Konseyi, krizin toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları üzerindeki olumsuz etkisini fark etmiş ve 2010 yılında yayınlanan İş Ortaklığı Raporu’nda kadınların işsizlik oranlarının artması riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulamıştır” dedi.
Neler yapılmalı?
Kadınların istihdamda daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla cinsiyete dayalı vizyonların netleşmesi gerektiğini ve buna uygun politikalarla programların tasarlanması gerektiğine dikkat çeken Meltem İnce Yenilmez şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet ve cinsiyet eşitliği göstergelerinin yeniden gözden geçirilmeli. Kadın girişimciliğinin artırılması için politikalar uygulanmalı. Ayrıca annelik ve kadın hakları ihlalleri vakalarında denetimlerin artırılması ve kamuoyunun bilinçlendirilmesi; toplumsal cinsiyet eşitliği ve cinsiyet eşitliği göstergelerinin yeniden gözden geçirilmesi de şart. Sektörel ayrımcılığının farkındalığını artırmak, önleyici çalışmalar yapmak ve ulaşım, bilim ve mühendislik alanlarında kadınları teşvik etmek de önemli bir girişim olacaktır. Kriz önleyici tedbirler tasarlanırken, kadınların gerek şirketlerde gerekse bireysel olarak karar alma süreçlerine katılımının artırılması da diğer önemli bir konu.”