Ege En mutlu eden proje Engelsiz Yaşam Köyü

En mutlu eden proje Engelsiz Yaşam Köyü

03.08.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:

Görevinde 23 yılı geride bırakan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, projelerini anlattı, “Enerjimi hiç kaybetmedim. Konak’ta yapılacak o kadar çok iş var ki” dedi

En mutlu eden proje Engelsiz Yaşam Köyü

ONUR ÇAKIR  - İzmir’in en tecrübeli belediye başkanı Abdül Batur, birbirinden samimi açıklamalarda bulundu. Belediye başkanlığında geçen 23 yılını değerlendiren Batur, Konak’ta ilk günkü heyecanla dolu dolu belediyecilik yaptığını, bazen çocuklarını, torunlarını 10 gün göremediğini ancak ne ailesinin ne de kendisinin asla serzenişte bulunmadığını kaydetti. 2004 yılında ismi Büyükşehir Belediye Başkanlığı için geçen Batur, herhangi bir kırgınlığının olmadığını vurgulayarak, “Ya Cevat Bey ya Aziz Bey gelecekti, biz Aziz Bey’den yana tercih kullandık” dedi. 

Haberin Devamı

Avrupa Şeref Bayrağı Ödülü aldınız, bu ödülün Konak’a getirisi ne olacak? 

2019’dan bu yana özellikle Ar-Ge Müdürlüğümüzün çalışmalarıyla, kardeş şehirlerimizle olan irtibatın yeniden sağlanması, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerle ortak projeler yürütülmesi, ayrıca kardeş şehirler dışında yeni şehirlerle kardeş olunması noktasında çalışmalara başlamıştık. Bu alanda sadece Avrupa Şeref Bayrağı ödülü almadık, geçtiğimiz yıl partner ödülü, demokrasi ödülü de aldık. “Batıya açılan pencere” diyoruz kentimiz için, bir yerel yönetimin Avrupa ile entegresini sağlayacak, kentin batıya açılan penceresinin en önemli unsurlarından biri olan Konak Belediyesi’nin de bu tür çalışmalarıyla ön plana çıkmasını sağladık. Geçen hafta da Avrupa Şeref Bayrağı ödülü ile ödüllendirildik. Bu kıymetli ödüle layık olmaya çalışacağız.  

Haberin Devamı

İzmir, size ne ifade ediyor? 

İzmir, benim doğup, büyüdüğüm, aşık olduğum şehir. Başka kente gittiğimizde en fazla 3 gün durabiliyorum, 3 gün sonra kentimi ve insanlarını özlüyorum. Kentin gelişmesi, belli bir noktaya gelmesinde bana Narlıdere’den sonra ikinci defa böyle bir onur verildi.  

Yoğun tempoda çalışıyorsunuz. Aileniz bu durumdan şikayet ediyor mu? 

Eşim Ferah Hanım, yıllardan beri özellikle çalışma tempoma alışkın ama bazen sitem ettiği oluyor. Tabi bütün bu çalışmalarda 23 yıllık belediye başkanlığı noktasına gelmemde en büyük katkı ailemin katkısıdır. Onların bana gösterdiği hoşgörüdür. Bazen 10 gün çocukları görmediğimiz oluyor ama kimsenin sitem ettiğini duymadım şimdiye kadar.  

23 yıllık belediye başkanlığı hayatınızdan en çok neyi çaldı? 

Sosyal yaşantıyı. Arkadaşlarımızla, dostlarımızla olacağımız dakikalarda bir belediye etkinliği oluyor, koşturuyorsunuz, gitmeniz gereken konumlar oluyor. Ancak belediye başkanlığı insana haz veren, onur veren bir görev, herkese nasip olmaz. Fazla serzenişte bulunamam. Bana verilen bu görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye çalışıyorum. 

23 yıl önceki Abdül Batur ile bugünkü Abdül Batur arasında ne gibi farklılıklar var? 

Fiziki olarak pek fazla fark yok diyor arkadaşlar ama... (Gülüyor) Enerjimi hiç kaybetmedim. Konak’ta yapılacak o kadar çok iş var ki... Her saniyesi her dakikası dolu dolu bir belediye başkanlığı süreci yaşıyorum. Basmane, Kemeraltı, Kadifekale. Bu bölgenin ayağa kaldırılması var. Bunlar bizim için önemli. 

Haberin Devamı

Abdül Batur’un 1 günü nasıl geçiyor? 

Sabah 6,5 gibi uyanıyorum. Evimizde “Duman” isminde üçüncü şahsımız var. Sabahları onu gezdiririm, çünkü her sabah o beni 6,5’ta uyandırır. Onu gezdirip, onun sayesinde de 1 saat yürüyüş yapmış oluyoruz. Sporla başlıyoruz yani güne. Ondan sonra dolaşarak belediyeye geliyorum. Haftada 1 gün muhakkak dışarıda olmaya çalışıyorum. Kentin çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmaları yerinde inceliyorum. Akşamları da sosyal etkinlikler var, belediyemizin etkinlikleri var. Yani 24 saat dolu dolu yaşayan bir belediye başkanıyım diye düşünüyorum. 

2004 yılında Ahmet Piriştina vefat ettikten sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adınız geçmişti, hakkınızın yendiğini düşünüyor musunuz? 

Haberin Devamı

Öyle bir takıntım hiç olmadı benim, o süreç kötü bir süreçti. Rahmetli Piriştina bize abilik yapan, düzgün, bize vizyon katan birisiydi. Sayın Kocaoğlu da bizim desteğimizle seçildi. Yani Narlıdere’de bana destek veren arkadaşlarımızın desteği ile seçildi. Çünkü kritik bir süreçti o, ya Cevat arkadaşımız seçilecekti ya Aziz Bey seçilecekti. Biz tavrımızı Aziz Bey’den yana koyduk.  

Görev sürenizce unutamadığınız bir anınızı sorsak? 

Narlıdere’deki kentsel dönüşüm... Bir başarı hikayesidir. İlk tapuları dağıttığımız törenimiz vardı, Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da gelmişti. O günkü heyecanımı hiç unutamam.  

Dezavanatjlı gruplara da pozitif ayrımcılık yaptığınızı görüyoruz… 

Narlıdere’de de ilk engelli merkezini kuran belediye olduk. Konak Ege Mahallesi’nde de bir köy yaptık. Dezavantajlı bir mahallemizde yaptık engelsiz yaşam köyümüzü. “En fazla haz duyduğunuz proje ne” derseniz bu dönem için; şu ana kadar odur. Fiziki birçok bina yaptık, bilim merkezimiz, sosyal tesis alanlarımız, restorasyon yaptığımız işler var ama en haz duyduğum ve sık sık ziyaret ettiğim yer orası. Çünkü sadece engelli çocuklarımız değil onların velilerine de hizmet ediyoruz, bu çok önemli.  

Haberin Devamı

CHP’nin oyu Konak’ta arttı mı? 

Şu anda CHP’nin oyu 5 puan daha arttı. Yani iyi yoldayız daha da iyi olacağız.  

Siyaset bittikten sonra ne yapacaksınız, hiç plan yaptınız mı? 

O kadar alışmışız ki siyasete 30 senedir devam ediyor. Belediyecilik İZBETON Genel Müdürlüğü’nden gelen bir şey, bir gün bitecek tabi ki, ömür boyu yapılacak diye bir şey yok. Dinlenme fırsatı buluruz herhalde. Az önce söylediğimiz sosyal faaliyetlerimizi yaparız. Bunun dışında planladığım bir şey yok. 

‘Biz yaptığımız işten eminiz’

Konak Belediye Meclisi ağustos ayı toplantısında konuşan Başkan Abdül Batur, Gültepe imar planlarının olduğu haliyle uygulanmasının önünü açan ve iptali kaldıran İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi kararının İzmir için emsal olduğunu söyledi. Başkan Batur, “Gerçekten bu karar, İzmir için emsal bir karar. Mahkeme, planın iptal gerekçesi olan maddelerinin hepsine tek tek cevap vermiş. Planların yürürlükte olduğunu ve uygulanmasında hiçbir şekilde sakınca olmadığını en güzel şekilde beyan etmiş. Biz başından beri yaptığımız işten emindik” dedi. Öte yandan Başkan Batur, Kemeraltı’ndaki şadırvana gerçekleştirilen saldırıyı kınadı. Kemeraltı’nın UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine girmesi için emekle çalışırken yapılan bu saldırının vandalizm olduğunu dile getiren Başkan Batur, en ağır cezanın verilmesini temenni ettiklerini söyledi, “Biz de belediye olarak şikayette bulunduk” dedi.

Yazarlar