Ege Enerjinin lokomotifi İzmir

Enerjinin lokomotifi İzmir

03.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin enerji politikalarını yönlendiren kurumlardan TBMM Sanayi Ticaret, Enerji Komisyonu Üyesi 19 milletvekili İzmir’de “enerji çıkarmasında” buluştu.

Enerjinin lokomotifi İzmir

Özellikle yeni gelişen yenilenebilir enerji ile doğalgaz depolama tesislerinin sayısının bölgede hızla artması, bu konuları takip eden Komisyonu İzmir’de detaylı bir araştırma yapmaya, tesisleri yerinde görmeye yöneltti. Komisyonun 27 üyesinden 19 milletvekilini İzmir’e getirmeye ikna eden isim komisyonun yeni üyesi milletvekili İlknur Denizli oldu.

Haberin Devamı


En büyük potansiyel İzmir’in
Aralarında geçmiş dönemden bu yana komisyon üyeliğini sürdüren İzmir milletvekili Mehmet Ali Susam’ın da bulunduğu milletvekilleri, dün rüzgar enerji santrali üretim tesislerini gezerken bugün de Soma Termik Santrali ileyeni enerji tesislerini ziyaret edecek. Özellikle rüzgar enerjisinde İzmir ve bölgenin gösterdiği ataklar Komisyon üyelerini de oldukça etkiledi. Komisyon başkanlığını devir alan milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, İzmir’in enerji potansiyelinin kendilerini de hayran bıraktığını anlattı.
Fındıklı’nın “İzmir’e küçük İstanbul fonksiyonu yükledik. Ayrıca enerjide yerli üretime vereceğimiz destekle, KOBİ’ler Ege’yi uçurur.” sözleri komisyon üyelerini dinleyen Egeli sanayicileri de heyecanlandırdı. Fındıklı,“Akdeniz ve Anadolu’yu kucaklamış bir kent olan İzmir, benim için İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci lokomotifi, olacaktır. Yenilenebilir enerjideki potansiyel Türkiye’yi etkileyecek güce sahip” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Yüce: Hala iletim hatları yok
Komsiyon üyelerini İzmir’e getiren gelişmeler arasında özellikle rüzgar enerjisi ve doğalgaz çevrim santaralleri ile termik santrallere yönelik yeni talepler oldu. Ege’ye 7,5 milyar liralık 70 rüzgar santrali kurulacak. Bu arada toplantıda rüzgar enerjisine yönelik yaşadığı sıkıntıyı dile getiren isimlerden biri de Enda Holding yönetim kurulu üyesi Uğur Yüce oldu. Yüce kurdukları tesisleri ulusal şebekeye taşıyacak TEİAŞ iletim hatları ve trafo merkezlerinin kendilerine Bakan taranfından 1 ay içinde yapılacağı söylenmesine karşın 16 aydır gelişme elde edemediklerini vurguladı. Yüce’nin 500 megavata kadar kendi santralini kurmak isteyenlere ruhsatsız kurulum hakkı onayını 1 megavata yükseltilmesi isteğini Komisyon Başkanı Fındıklı, haklı bularak, bu konuyu da Ankara’da çözüme bağlamak için çalışacaklarını belirtti. Fındıklı ayrıca, İzmirgaz Genel Müdürü Burçin Yandımata’nın doğalgaz boru hattı döşemesinde sözünü yerine getiren firmalar için birim hizmet amortisan bedelinin yeniden hesaplanması ile EBSO?Yönetim?Kurulu Başkanı Yorgancıoğlu’nun belirttiği, güneş enerjisinde toplam 600 megavat ve 5 yılla sınırlı katkının da artırılması taleplerini, İzmir’in talepleri olarak Ankara’da çözmek için çaba harcayacaklarını dile getirdi. Enerji komisyonu üyelerinin yenilenebilir enerjiye yönelik yan sanayide bölgede binlerce KOBİ’nin oluşmasını beklediklerini dile getirmeleri ve Türkiye’de yılların ihmaline uğrayan “yenilenebilir enerjiden” yana eğilimleri İzmir ve gelecek kuşaklar açısından da umut yarattı.

Haberin Devamı

Yeni yatırımlar

Habaş çevrim santrali, Çolakoğu Grubu LNG santrali, İDÇ termik santral, Enka Termik Santral, Rügzar enerjisinde: Güral Porselen, Özyeğin Grubu, Türkerler Holding, Polat Enerji, Varyap, Sanko Holding ile Rıza Akça, Erdal Aksünger ve Muzaffer Akpınar da rüzgar yatırımına başlıyor.