Ege Engelli eğitiminde öğretmen sıkıntısı

Engelli eğitiminde öğretmen sıkıntısı

28.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir’de, 572 norm kadrosu bulunan zihinsel engelliler sınıfı öğretmenliği branşında, kadrolu 202 öğretmen görev yapıyor.

Engelli eğitiminde öğretmen sıkıntısı

Engelli çocuklara yaşam becerileri kazandırmak, toplumla bütünleşmelerini, “kendi ayakları üzerinde durmalarını” sağlamak amacıyla hizmet veren okullarda halen 370 boş kadro bulunuyor. Norm kadronun yarısından fazlasında atama bulunmayan İzmir’de, zihinsel engelli öğrencilere hizmet veren 15 resmi eğitim kurumda bin 433 çocuk eğitim alıyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ragip Üye, bazı branşlarda öğretmen ihtiyacı yaşandığını ancak bunun “büyük boyutlarda olmadığını” söyledi. İhtiyaç olan branşlara, diğer branşlardaki öğretmenleri yönlendirdiklerini ifade eden Üye, ihtiyacı bu yolla gidermeye çalıştıklarını söyledi.
Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) İzmir Şube Başkanı Nevin Dirik ise engelli çocuklar için eğitimin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, “Onların öğrenme kapa-sitesini ortaya çıkarmak için mutlaka öğretmenin uzmanlığı gerekiyor. Psikoloji, pedagoji ve sosyoloji okumuş, bunları özel eğitim çerçevesinde okumuş kişiler çok daha faydalı olur” dedi.