Ege Erbakan Malkoç, dünyanın takip ettiği Türk

Erbakan Malkoç, dünyanın takip ettiği Türk

31.08.2021 - 00:02 | Son Güncellenme:

Otomobili yeniden tanımlayan dönüştüren ve konuşturan teknolojilerin mucidi DizaynVip’in kurucusu Erbakan Malkoç yurtdışında Türkiye’nin adını markalaştırıyor

Erbakan Malkoç, dünyanın takip ettiği Türk

Selen Deniz - Marka Portresi / Krallardan dünya liderlerine, sanatçılardan iş insanlarına, siyasetçilerden sporculara kadar tasarladığı arabaları tercih etmeyen yok. Onun dokunuşuna sahip araçlardan birine sahip olabilmek için aylarca sıra bekliyor ve gösterdikleri bu sabrın da karşılığını fazlasıyla alıyorlar. Çünkü DizaynVip Group Başkanı Erbakan Malkoç, müşterilerine yürüyen bir konfor, bir yaşam alanı sunuyor. Almanya’nın en saygın dergilerinden Der Spiegel’in sayfalarına “Lüks araçlarda aradığını bulamayan Erbakan Malkoç’a gitsin” başlığıyla taşınan bir isim.  Sınırları zorlamayı ise fazlasıyla seven Malkoç, yaptıkları işi şu şekilde tanımlıyor: “Bizim farkımız şu. Öncelikle hiçbir araçta olmayan teknolojiyi kullanıyoruz. Görsel ve işlevselliğin yanında bir aracı kişiselleştiriyoruz. 2006’da biz tabletle araçları kontrol etmeye başladık. 2009’da araçlara normal taç panel noktasına geldik. 2014 yılında araçları sesle kontrol ettik. 2018’de araçların içinde asistan vardı. 2020’de yapay zeka ve hologram kullandık. Yani teknolojide çok farklı noktadayız.”

Haberin Devamı

Çağ atlatacak proje 2023’te

2014’te ABD’nin en prestijli organizasyonu IMA IMPACT Teknoloji Zirvesi’nde “Dünya’da Otomobil Tasarımında Teknolojiyi En İyi Kullanan Firma” ve 2013 ve 2014’te Avrupa’dan Lob’in ‘Europe Kalite Ödülleri’yle taçlandırılmış; zamandan ve mekandan bağımsız araçların tek adresi olan şirket, dünyaya çağ atlatacak projesini de Türkiye’nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023’te tanıtacak.

Türkiye’nin DizaynVip ile otomobil sektöründe teknoloji ihraç eden bir marka haline geldiğinin altını çizen Malkoç ile keyifli bir söyleşiye imza attık.

DizaynVip firmanızı kısaca okuyucularımıza tanıtır mısınız?

Sürekli yeni bir şeyler keşfetme duygusu içerisindeydim, çünkü içerisinde bulunduğum durum beni mutlu etmiyordu. Benim herkesten farklı bir şeyler yapmam ve hayallerimi gerçeğe dönüştürmem gerekiyordu. Evet, o zamanlarda da Ferrari, Porsche gibi lüks klasmanına giren otomobiller vardı ama ben “Neden kişiye özel otomobil omasın?” fikriyle bu yola çıkmaya karar verdim.

Haberin Devamı

Parası olan herkes istediği otomobili alabilir ama insanlar birbirinden ayrışmak istiyor. Nasıl ki, kişiye özel terzi, kişiye özel saat varsa kişiye özel otomobil olmalı, özellikle iş insanları aracında geçirdikleri zamanı verimli kullanmalı, fikriyle DizaynVip’i kurmaya karar verdim. Biz bugün, 10 bin metrekarelik fabrikamız ve 100’den fazla çalışanımız ile dünyanın en önemli isimlerinin araçlarını dönüştürüyoruz. Türkiye’de adı bile konuşulmayan bir sektörü yaratarak, bugün gerek Avrupa’da gerek Amerika’da değer görmesini sağladık. Artık dünyada bu işi en iyi yapan birkaç şirket arasında yer alıyoruz. Bu tarif edilemez bir duygu. Avrupa bizi, sadece otomobil dönüştüren bir firma olarak tanımıyor, aynı zamanda sürdürülebilir rekabet ve inovasyon noktasındaki en iyi şirket olarak da tanıyor. Amerika’dan davet edilip “Dünyada otomobil tasarımında teknoloji en iyi kullanan firma” ödülünü aldık. Türkiye’de birçok üniversiteden davet alarak seminer ve konferanslara konuşmacı olarak katıldık. Farklı birçok üniversitenin mühendislik fakültelerinden, girişimcilik kulüplerinden konuşmacı olarak davetler alıyoruz ve vakit buldukça geleceğin mühendis ve girişimcileriyle bir araya gelip tecrübelerimizi paylaşıyoruz onların firiklerini dinliyoruz. Başarı hikayemizi genç arkadaşlarımızla paylaşarak onlara rol model olmaya çalışıyoruz.

Haberin Devamı

Özel hissetmek isteyenler bize başvuruyor

Müşterileriniz en çok ne talep ediyor sizden? 

Bu zamanda herkesin istediği tek bir şey var: Kendisini özel hissetmek. Bunun dışında onlara zamanlarından tasarruf sağlayabilecekleri tüm teknolojik hizmetleri bir arada sunuyoruz.

Kullandığınız ürünler ve ürün kaliteniz hakkında bilgi verir misiniz?

Biz yüzde 100 yerli ve en iyi malzemeleri kullanıyoruz. Parçalarımızın birçoğunu ise DizaynVip fabrikasında üretiyoruz.

Erbakan Malkoç, dünyanın takip ettiği Türk

“Konuşan otomobil ile yeni bir dönem daha başlattık” diyen Malkoç, “Düşünün bir otomobil size “Günaydın” diyor, bir nevi asistanınız gibi o günlük planlamalarınız hakkında bilgi veriyor. Otomobil teknolojilerinde yeni bir dönem açtık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Üretimde üç temel özellik

DizaynVip’i 3 ayaklı bir sac üzerine kurduklarını belirten Malkoç, “Bir, öyle bir tasarımı olacak ki hiçbir otomobile benzemeyecek. Bizi diğer rakiplerimizden ayıran en önemli özelliğimiz budur. Biz taklit etmeyiz, ediliriz. İki, farklı tasarımımızı dünyada hiçbir otomobil üreticisinin hayalinde olmayan bir teknolojiyle donatıyoruz. Üç, bu tasarımı ve teknolojiyi öyle bir kalitede sunuyoruz ki Avrupa standartlarının üstüne çıkıyoruz. Bu üç olgu DizaynVip’i dünyada kendi sektöründe iş yapan insanlardan ayrıştırıyor. Bizim en önemli özelliğimiz, zamandan ve mekandan bağımsız olan yapımız, teknolojide dünya otomobil üreticilerinden hiçbirini taklit etmeden, kendi hayal gücümüzü kullanıp ve üretip onu otomobillerimize monte etmemiz. Bu süreç zarfında seri üretim konusunda da önemli aşamalar kaydettik. Çin’de bir üretim tesisi açtık. Artık hand made özelliğimizi kaybetmeden daha fazla araç üreterek ihracatımızı daha da artırabileceğiz. DizaynVip bugün kilogram başına 250 dolar ihracatıyla Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sunmaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Tasarımcı değil, mucit

Size bazıları “Tasarımcı” diyor ama siz bu kelimeyi kabul etmiyorsunuz. Neden?

Aslında bana “Tasarımcı” dediğiniz an, yaptığım işi de belli bir kalıbın içine sıkıştırıyorsunuz. Oysa ben zamanın ötesinde, mekandan bağımsız tasarımlara imza atan, hep daha iyisini yapmaya çalışan bir mucidim. 90’lı yılların başında tamirhanede çalışırken sadece birkaç malzemeyle alarm yapmamdan yapay zeka, hologram, sanal gerçeklik üzerine ciddi çalışmalar aslında aynı düşüncenin ürünü. 90’lı yıllarda arabanın camı elle açılırdı. “Bunun bir sistemi olması lazım” diye düşünüp otomatik cam yapmak için kolları sıvardım. Silecek motoruyla otomatik cam yapmıştım. Cıvalı alarmlar yapardım. Kendi atölyemi açtıktan sonra farklı işler yapabildim. Her geçen gün müşterim arttı. Standart şekilde üretilen bir otomobil üzerinde yaptığım değişik üretimlerden sonra iki otomobilin arasında gündüzle gece kadar fark olur. Başladığım günden bu yana fabrikanın ürettiği hiçbir ürüne değer vermedim. Hep olanın üzerine koydum. Klasik bir iş insanı olsam, yerimi muhafaza edip ekonomide gözde olmaya başlayan sektörlere de yatırım yapıp yaşamımı bu şekilde devam ettirebilirdim. Ama bir şeyin daha iyisini yapma imkanım varsa, neden elimdekilerle yetineyim? Böyle düşündüğüm için Türkiye’de otomotiv sektörünü ortaya çıkaran kişi oldum.

Konuyla alakalı son olarak eklemek istediklerinizi alabilir miyiz?

Biz ihracatta kilogram başı olarak dünya ile yarışır vaziyetteyiz. İthal ettiğiniz ürüne kg başı 5 dolar verirken ihraç ettiğiniz ürüne kg başı 1 dolar alıyorsanız, ekonomik anlamda tutunmanız zor olabiliyor. Çünkü dünya katma değerli mal üretiyor. Dünya otomobil endüstrisi markalaşmış durumda ve biz bu dünyada tutunmak istiyorsak katma değer sağlamak zorundayız. Biz sağladığımız katma değerin içine sadece ürün ürütmek dışında marka değeri de katmaya çalışıyoruz. Benim en büyük hayallerimden biri bir dünya markası ortaya çıkarmaktı. Dünyanın en büyük şirketlerine bakın, 1 trilyon dolara ulaşan ve marka değeri olan şirketler, bu başarıyı katma değerli üretim yapmaya ya da ürettikleri malı markalaştırmaya borçlular. Biz de kendi markamız olarak bunu başardık. Hızlı üretime geçtik ve cirolarımıza da yansımaya başlayacak bu. Katma değerli ürün üretmek dünyanın en önemli ve en değerli unsurudur. Bu da marka değeri üretmekten geçer. Ülke olarak marka üretmeye çok önem vermeliyiz. Böylelikle dünyaya marka ihraç edebiliriz.

Yapay zeka üzerinde çalışıyor

Rakiplerinizden farklarınız neler oluyor? Müşteriler neden sizi tercih ediyor?

Yaptığım her bir tasarım, zamanın ötesinde imza taşımaktadır. Örneğin; 2009 yılında geliştirdiğim ancak otomotiv sektörünün ancak 2013 yılında algılayabildiği, dünyanın neresinde olursanız olun akıllı telefonunuz ya da tabletiniz üzerinden aracınıza komut vereceğiniz teknolojiden; sizinle konuşan otomobile kadar her bir tasarımımızla yeni bir çığır açıyoruz. Donanımından tasarımına kadar her şeyin Türk mühendisler ve yazılımcılar tarafından yapıldığı araçları dünyanın neresinde olursanız olun tabletiniz ya da akıllı telefonunuzla aracınızın 196 parçasına komuta edebiliyorsunuz. Yapay zeka teknolojisi üzerine uzun zamandır çalışıyoruz. Her zaman sektörümüzle ilgili dünyaya ilkleri sunduğumuz için tercih ediliyoruz. DizaynVip bir ayrıcalıktır.

Kişiye özel araç dönüşümü hakkında müşterilerinize bilgilendirme yapıyor musunuz?

Aklınıza gelebilecek siyasetçilerden sporculara, krallardan iş dünyasına kadar geniş bir kesime hitap ediyoruz. Müşterilerimiz DizaynVip’e doğru ellerde oldukları için gelirler. DizaynVip, Türkiye’de otomobil dönüşüm sektörünü oluşturan ve Türkiye’deki markalaşmanın sağlanması için ön ayak olan bir markadır. Bu yüzden müşterilerimiz zaten nereye geldiklerinin çok iyi bilirler ve isteklerinin çok ötesinde bir araç tasarımıyla DizaynVip’ten ayrılırlar.