Ege ERDOĞAN’DAN ÇOK ÖZEL ADAYLAR

ERDOĞAN’DAN ÇOK ÖZEL ADAYLAR

12.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Altı milletvekilinin giremediği AK Parti’nin İzmir listesinde örgütü temsil eden isimler yer buldu. Her iki bölgenin başına, iki bakan; Ertuğrul Günay ve Binali Yıldırım yerleştirildi

ERDOĞAN’DAN ÇOK ÖZEL ADAYLAR

AK Parti’nin İzmir’de dengeli bir liste ile seçime girmesi dikkat çekti. Genel Merkez, kontenjan adaylarının yanı sıra eski il başkanlarına, kadın ve gençlik kolları il başkanlarına, ilçe başkanlarına yer vererek teşkilatın gönlünü aldı. Roman, Alevi, engelli ve hemşehri dernekleri dağılımındaki titizlik dikkat çekti. Ak parti İzmir’de beş kadını aday gösterdi.
AK Parti İzmir milletvekili aday listesinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay birinci, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise ikinci bölgenin başına yerleşti. Geçen dönem seçilen dokuz milletvekilinden sadece Mehmet Tekelioğlu ile Erdal Kalkan aday olabildi. Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar’ın liste dışı kalması sürpriz oldu.

Eğilim birinciliği yaramadı

Genel Merkez, teşkilatın gönlünü de eski il başkanı, kadın ve gençlik kolu il başkanlarını seçilebilecek sıralara koyarak aldı. Partinin İzmir aday adayları listesinde görülmeyen İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı İlknur Denizli, birinci bölge dördüncü sırada Evyap Holding Yönetim Kurulu Üyesi İlhan İşbilen birinci bölge üçüncü sırada yer aldı. 2007 genel seçimlerinde ikinci bölge altıncı sırada olan Ali Aşlık, bu kez birinci bölge beşinci sıraya yerleşti. AK Parti, Balkan göçmenlerinin oyunu Rıfat Sait ile almaya çalışacak.
Eğilim yoklamasında liste başı olan Bilal Doğan ve Dr. Mehmet Bayındır ise büyük hayal kırıklığı yaşadı. 1. bölgeden birinci sırada çıkan Bilal Doğan listenin ançak 7. sırasılda yer bulabildi. Ödemiş bölgesinde çok etkili olan ve geçen seçimde aday gösterilmeyince bağımsız çıkıp Ak Partili Zekeriya Akçam’ın yerine CHP’den Selçuk Ayhan’ın Meclise girmesine neden olan Dr. Mehmet Bayındır eğilim yoklamasında 2. Bölge’nin zirvesinde çıkmasına rağmen listeye konmadı. Başbakan’ın geçen seçimin faturasını kestiği konuşuldu.
AK Parti’nin Roman adayı Cemal Bekle, turizmci Tülin Bozkurt Hazal Alevi adayı ise Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şube Başkanı Harun Özdemir oldu. Karabağlar eski İlçe Başkanı Osman Sakman 11. sıraya girdi. Eski il yöneticisi Maksut Karaosman 12, Ege Erciş ve Van Dernek Başkanı Doğan Bayram 13. sırada.
İzmir’de Aliağa- Menderes Hafif Raylı Sistemi’nin yapılmasına destek veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ikinci bölgenin zirvesine yerleşti. Ak parti eski İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’ün ikinci sırada yer alması teşkilatta memnuniyet yarattı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ekibinden olan İzmir Milletvekili Erdal Kalkan üçüncü sıraya yerleşti. Kadın Kolları eski İl Başkanı Nesrin Ulema ile gençlik kolları eski İl Başkanı Hamza Dağ, dört ve beşinci sıraya girdi.

Pakdemirli’nin oğlu

Eski Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli’nin oğlu Bekir Pakdemirli, altıncı sıradan aday oldu. Pakdemirli aday adaylığı sürecinde amatör pilot olduğu için helikopterle İzmir’in semalarında projelerini anlatmıştı. Bergama eski İlçe Başkanı Hasan Şahin, çiftçinin adayı olarak yedinci sıradan listeye girdi. Ak Parti Ödemiş eski kadın kolları İlçe Başkanı Müjde Özkumova, engelli milli sporcu vücut geliştirmede dünya şampiyonu olan Foçalı Murat Tolga Balıkçı sekiz ve dokuzuncu sıraya girdi. İkinci bölge aday listesi Aliağa eski İlçe Başkanı Uğur Türkan, peyzaj mimarı Abdullah Tekbaş, Karşıyaka eski İlçe başkan Yardımcısı, Avukat Yeşim Demirali ile Bornova Belediye Meclis Üyesi Abdullah Kavuk’un oğlu Mehmet Kavuk ile sona erdi.

1. BÖLGE

1-Ertuğrul Günay
2- Mehmet Tekelioğlu
3-İlhan İşbilen
4-İlknur Denizli
5-Ali Aşlık
6-Rıfat Sait
7-Bilal Doğan
8-Cemal Bekle
9-Tülin B. Hazar
10-Harun Özdemir
11-Osman Sakman
12-Maksut Karaosman
13-Doğan Bayram

2. BÖLGE

1-Binali Yıldırım
2-Aydın Şengü
3-Erdal Kalkan
4-Nesrin Ulema
5-Hamza Dağ
6-Bekir Pakdemirli
7-Hasan Şahin
8-Müjde Özkumova
9-Tolga Murat Balıkçı
10-Uğur Türkan
11-Abdullah Tekbaş
12-Yeşim Demirali
13-Mehmet Kavuk

Arınç, Manisa’dan Bursa’ya kaydırıldı

AK Parti’nin yönetiminin ağır toplarından, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, memleketi Manisa’dan değil, Bursa’dan, birinci sıra adayı gösterildi. Bunda, son yerel seçimde, kentin MHP’ye kaptırılmasının etkisi olduğu iddia edildi. Mevcut milletvekilleri içinden Recai Berber ve Hüseyin Tanrıverdi, yeniden aday gösterildi. İsmail Bilen ve Mehmet Çerçi, liste dışı bırakıldı.
Listede şu isimler yer aldı: Hüseyin Tanrıverdi (Eğitimci-Sendikacı), Recai Berber (Hesap Uzmanı), Uğur Aydemir (Mali Müşavir), Muzaffer Yurttaş (Genel Cerrahi Uzmanı), Selçuk Özdağ (Öğretim Üyesi), Sait Han Bakşi (Makine Mühendisi), Abdurrahim Arslan (Makine Mühendisi), Mehmet Uçak (Öğretmen), Murat Erbil (Ekonomist), Mustafa Irmak (Türkçe Öğretmenliği)

AK Parti için el ele vereceğiz

İlknur Denizli: İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İlknur Denizli, AKP’den aday gösterilmesinin son birkaç gün içinde gelişen bir olay olduğunu söyledi. Denizli, sivil toplum kuruluşunda görev almış biri olarak milletvekili olmayı istediğini dile getirdi. Seçilirse bütün kesimleri temsil eden bir milletvekili olacağını vurgulayan Denizli, “Bu kentin ihtiyaçlarını iyi gözlemlediğime, şimdiye kadar doğru şeyler yaptığıma inanıyorum” diye konuştu.
Necip Kalkan: İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanlığı’ndan istifa ederek AK Parti 2. Bölge aday adayı oldum. Temayül yoklamasında 6. sırada yer aldım ama listeye alınmadım. Herhangi bir kırgınlık, küskünlük yaşamıyorum. Siyasete ara vermeyeceğim. Bu bir takdirdir ve hizmet vermek için illa ki milletvekii olmak gerekmez. Partinin diğer organlarında da yer alabilirim. Yine de aday gösterilmemenin şaşkınlığı içerisindeyim. Siyaset uzun soluklu bir mücadeledir. Bunu bilerek İTO’dan ayrıldım. Hakkımda verilen karara saygılıyım. Sloganımız belli: Durmak yok, yola devam.
Taha Aksoy: Bu listeler oluşturulurken olanlar da olacak, olmayanlar da olacak. Genel Merkez, durumu böyle değerlendirmiş. Daha değişik bir ekiple devam etmek istemişler. İnşallah partimiz için de memleketimiz için de hayırlısı olur.
Kenan Yavuz: Demek ki yerimde kalmam istendi. Sanayici kimliğimin de önemsendiğini düşünüyorum. Benim için sanayici kimliği ile siyasetçi kimliği arasında fark yok. Ben böyle algılıyorum. Başka bir sıradan gösterilip yerimi beğenmemek gibi bir durum olmadı.
Necip Nasır: İTO Meclis üyeliğinden istifa ettim. Her şeyde bir hayır vardır. Biz İzmir’e işadamı kimliğimizle hizmet etmek amacıyla başvurmuştuk. Şimdi de yine sivil toplum örgütlerinde İzmir için hizmet üretmeye devam edeceğiz.
Koç Ali Al: Listede yer almasam da partimle ilgili sektörel çalışmalarda bütün ağırlığımı koyacağım. İzmir’deki taşımacılık sektörünün lideriyim. Bakanım da (Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım) buradan aday gösterildi. Bakanım ve Nesrin Ulema ile birlikte çok ciddi bir kurmay heyet kuracağız.