Ege ‘Erken Uyarı’ çiftçiye yaradı

‘Erken Uyarı’ çiftçiye yaradı

07.06.2017 - 06:28 | Son Güncellenme:

Büyükşehir’in, Kemalpaşa’daki kiraz üreticileri için geliştirdiği ‘Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’, ilk yılında ürün rekoltesi ve kalitede ciddi artış sağladı

‘Erken Uyarı’  çiftçiye yaradı

Yerelde kalkınma konusunda Türkiye’ye örnek olacak çalışmaları hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu alanda Kemalpaşa’daki üreticiler için ‘Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi’ni uygulamaya aldı. Sistem, bir senenin sonunda ilk hasatı alan üreticilerin yüzünü güldürdü. Pilot bölge olarak belirlenen Kemalpaşa’daki Yiğitler ve Örnekköy’de kurulan sistem sayesinde üreticiler, hava ve doğa koşullarına uygun olarak ilaçlama ve sulama yapabildi. Üreticiler, arazilerine yönelik sıcaklık, hava nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme ve toprak nemi gibi bilgilere sahip oldu. Ayrıca don ve fırtına uyarısı ile ürünlerdeki verim ve kalitenin artması sağlandı.

Sistem, sıkıntıyı bitirdi

Geçmiş yıllardaki mevsimsel sıkıntıları bu sene yaşamadıklarını ifade eden Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray, “Kuzey Yarımkürenin ilk kirazının hasat edildiği bir bölge burası. 85 bin dekar alanda 3 milyona yakın kiraz ağacımız var. Bölgemize iki tane Erken Uyarı Sistemi kurdurduk. Şimdi ziraat odasına kayıtlı olan üreticilerimize yağmur, dolu gibi olaylarda önceden bilgilendirme mesajları geliyor ve üreticilerimiz de ona göre önlemini alıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Yüzde 70-80 ürün artışı var’

Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi sayesinde geçen seneye oranla daha fazla ürün elde eden üreticilerden Osman Gürsoy, şöyle dedi: “Bu yıl sistemin meyvelerini topluyoruz; ürünlerimiz daha çok, daha iyi ve daha güzel. En azından ne yapacağımızı, nasıl tedbir alacağımızı artık biliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Geçen seneye göre neredeyse yüzde 70-80 ürün artışı var.”