Ege Ertuğrul Firkateyni gün yüzüne çıkıyor

Ertuğrul Firkateyni gün yüzüne çıkıyor

20.01.2009 - 02:00 | Son Güncellenme:

Tam 118 yıl önce, Japonya’dan dönerken batan ve yüzlerce denizciye mezar olan gemiyi kurtarma çalışmalarının üçüncü yılında, kazan dairesinden ve mutfaktan çok sayıda eşya yeniden karayla buluştu

Ertuğrul Firkateyni gün yüzüne çıkıyor

İmparatoru ziyaretten dönüyordu
PADİŞAH İkinci Abdülhamid tarafından 1890’da Japon İmparatoru Meici’ye iyi niyet elçisi olarak gönderilen, dönüş yolunda Oshima Adası açıklarında batan Ertuğrul Firkateyni’nin su yüzüne çıkarılması için üç yıl önce başlatılan çalışmalar sürüyor. Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü ve Yapı Kredi Emeklilik ortaklığında yürütülen kurtarma işlemleri, kazan dairesiyle mutfakta yoğunlaştırıldı.

Toplam 12 arkeolog görev yapıyor
KIYIDAN 60 metre açıkta, 30-45 metre derinlikte sürdürülen projede görev alan üçü Türk, sekizi Japon, biri de İspanyol toplam 12 arkeolog, buhar kazanına ait birçok metal parçayla mutfaktaki yemek kazanlarını su üstüne çıkarmayı başardı. Bu sırada çekilen fotoğraflar ve video görüntüleri ise bölgedeki doğal güzellikleri gözler önüne serdi. Kazı başkanı Tufan Turanlı, şu bilgiyi verdi:

800 dalışta, tam bin 171 eser
“BUGÜNE kadar yaklaşık 800 dalış yapıldı, bin 171 eser çıkarıldı. Son bulduklarımız arasında yer alan, subaylara ait olduğunu tahmin ettiğimiz ancak ne işe yaradığını anlayamadığımız işlemeli ahşap parça bizi çok heyecanlandırdı. Amacımız, batışından 118 yıl sonra, memleketlerinden 10 bin kilometre uzakta yatan bu kahraman denizcilerin hatıralarını canlandırmak.”

Ertuğrul Firkateyni gün yüzüne çıkıyor