Ege 'Eşitlik istiyoruz'

'Eşitlik istiyoruz'

08.03.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

İzmir iş dünyasının kadın STK başkanları, 8 Mart mesajlarında kadınların seçilebilecekleri sıralardan aday gösterilmesini istedi, eşitlik vurgusu yaptı.

Eşitlik istiyoruz

İzmir’de, iş dünyasının kadın sivil toplum kuruluşu (STK) başkanları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında birer mesaj yayımladı. Deprem bölgesindeki kadınların problemlerinden, seçimlerde kadınların seçilebilecekleri sıralardan aday gösterilmesine kadar bir dizi talep dile getiren kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi’ni hatırlatarak seçimden sonra göreve gelecek iktidardan sözleşmeye geri dönülmesini talep ettiler.

Haberin Devamı

GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter: Deprem felaketi ile sarsıldığımız bu süreçte yaraların sarılması noktasında Türkiye olarak büyük bir çaba içerisindeyiz. Bu süreçte deprem bölgesindeki mağdurlara baktığımızda kadınların yükünün çok daha ağır olduğunu görüyoruz. 8 Mart vesilesi ile öncelikli çağrımız depremzede bölgesindeki kadınların yükünü azaltacak, ayakta kalmalarını kolaylaştıracak sosyal ve ekonomik imkanların yaratılmasıdır. Bu konuda en başta merkezi hükümet, sonrasında belediyeler ve STK’lara büyük görev düşüyor. Seçim listeleri hazırlanırken kadınları göstermelik olarak listelere koymanın ötesinde seçilecekleri sıralara koyulmaları noktasında siyasi partilerimizi takip ediyor olacağız. Kadına değer veren, kadını meclise taşıyan tüm siyasi partilerin seçimde bu sebeple öne çıkacağını da öngörüyoruz.

Haberin Devamı

Öte yandan İstanbul Sözleşmesi’ne geri dönülmesi noktasında tüm masa, ittifak ve bağımsız siyasi partilerden beklentimizi de bir kez daha ifade etmek isteriz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir kez daha hatırlatıyoruz ki; Cumhuriyetimizin 2. yüzyılında kadının eşit bir şekilde dahil olduğu bir TBMM ve ekonomi hayalimiz var, başaracağız.

‘Ötekileştirme olmasın’

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadına yönelik ayrımcılığın, şiddetin önlenmesine dair bir farkındalık günü olarak tüm kadınlarımıza kutlu olsun. Deprem nedeniyle kadınlarımızın o bölgede büyük zorluklar içinde olduğunu biliyoruz. 8 mart vesilesi ile depremzede kadınların desteklenmesi, kadınlara yönelik bölgede projeler üretilmesi çağrısını bir kere daha yapmak isterim.

Seçim tartışmalarının sürdüğü, hangi masanın, hangi ittifakın nasıl iktidarı alacağının tartışıldığı bu günlerde tüm siyasi partilere bir çağrımız var: Kadını yok sayan siyasi tutumu kadınlar olarak biz de yok sayacağız. İstanbul Sözleşmesi’nden nasıl bir gecede çıkıldıysa, aynı şekilde bir gecede geri dönülmesini sağlayacak siyasal iklimi de bu seçimlerde yaratacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın.

Haberin Devamı

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Yörükoğlu Aşkıner: Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanan 8 Mart tarihi, 1975 Dünya Kadınlar Yılı‘nda Birleşmiş Milletler‘in ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak kabul etmesiyle birlikte sokağa taşındı ve daha yaygın olarak kutlanmaya başlandı. Günümüzde Türkiye’de de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü bir kutlama, bayram günü olmasından ziyade bir mücadele, bir farkındalık günü olarak idrak ediliyor.

Depremin acısının henüz sarılamadığı noktada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, depremzede kadınlar açısından bu yıl farklı bir anlam da taşıyor. Yardım kampanyalarının ilk günlerde yapılıp görece sönümlendiği bu günlerde, başta bölge STK, kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere Türkiye’deki kadın STK’larının ve belediyelerinin kadınlara yönelik bir destek kampanyası açması gerektiğini düşünüyor ve öneriyoruz. Seçim tartışmalarının yükseldiği bu dönemde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurup bizlere teslim ettiği TBMM’de bugün kadının kısılmış olan sesini daha da gür çıkacak bir aritmetiğe ulaşmak zorundayız. Bu sebeple böylesi önemli bir günde tüm siyasi partilere çağrı yapıyoruz: “Kadınlara yarı yarıya temsil hakkı tanıyın.”

Haberin Devamı

İstanbul Sözleşmesi’ni bir kez daha siyasal partilere hatırlatıyor, seçim bildirgelerinde bunun sözünü arayacağımızı ve sonrasında iktidara gelen hükümetten gereğini yapmalarını beklediğimizi ifade etmek istiyoruz.