Ege Esnaf, Ahilik Haftası’na hazır

Esnaf, Ahilik Haftası’na hazır

17.09.2023 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ata, Yılın Ahisi seçilen berber Muammer Zeybek’e kıyafetini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın giydirdiğini söyledi, “18 Eylül’deki etkinliklerle ahilik kültürünü aktaracağız” dedi.

Esnaf, Ahilik Haftası’na hazır

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Yalçın Ata, Ahilik Haftası etkinliklerinin bu yıl 18 Eylül’de yapılacağını söyledi. Ata, “Ahilik yardımlaşma ve dayanışmayı öngörür. Geçmişten günümüze uzanır, ticaret ile iyi ahlakı yoğuran bir felsefedir. Esnaf sanatkarların bin yıllık felsefeleri olan Ahilik öğretilerini topluma benimsetmeyi, genç nesile aktarmayı hedefliyoruz. Etkinlikler, Ahilik felsefesinin anlamına uygun şekilde, İzmir’in hatta Türkiye’nin tarihi mekanlarından olan İktisat Kongresi Binası’nda düzenlenecek” dedi.

Haberin Devamı

Bakan giydirdi

İzmir’de Yılın Ahisi olarak berber Muammer Zeybek’in seçildiğini kaydeden Ata, İlin Kalfası olarak kadın kuaförü Azra Nur Kalmaz’ın, İlin Çırağı olarak ise görüntü ve ses sistemleri mesleğini icra eden Ömer Akman’ın seçildiğini açıkladı. Yılın Ahisi Muammer Zeybek’in kıyafetlerini, İESOB’nin düzenlediği Esnaf Buluşması’na katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan giydirdi.

36. Ahilik Haftası kutlamalarının bu yıl farklı bir anlam taşıyacağını da dile getiren Başkan Ata, “Bin yıllık geleneğe sahip olan Ahilik öğretilerini, ruhuna uygun olarak yine Türkiye için tarihi öneme sahip bir mekanda yapacağız. Türkiye’nin ilk ekonomi politikalarının belirlendiği, bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde toplanan 1. İktisat Kongresi’nin toplandığı binayı seçtik. O dönem yeni Türkiye Cumhuriyeti’ne uygun ekonomik anlayışın aşılanmasına çalışılıyordu, biz de özellikle gençlere Ahilik gelenek ve ilkelerini aşılamak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kutlama komitesi

Etkinlikler, Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından belirleniyor. Komite, ‘Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliği’ doğrultusunda, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği, İzmir Kalkınma Ajansı ve üniversite temsilcilerinden oluşuyor.

Canlı yayınlanacak

İzmir İktisat Kongresi Binası’ndaki etkinlikler, YouTube, İESOB’nin sosyal medya hesaplarından ve bazı tv kuruluşlarından canlı yayınlanacak. İktisat Binası’ndaki etkinliklerden önce, Konak Meydanı’ndan İktisat Kongresi Binası yönünde özel bando ve canlı heykeller eşliğinde yapılacak kortej de kutlamaları renklendirecek.