Ege Esnafın isteği CHP’yle olacak

Esnafın isteği CHP’yle olacak

10.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmasına dikkat Çeken Mehmet Ali Susam, “Parti programında var. Hipermarket yasasını, CHP iktidarı çıkaracak” dedi

Esnafın isteği CHP’yle olacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında, halkın iktidarında, hipermarket yasasını çıkaracaklarını söyledi. Yasanın en sıkı takipçilerinden olan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, “Hipermarket yasası, partimizin programında. Taslağımız hazır. Yasanın çıkarılacağı, partimizin en yetkili ağzından bir kez daha dillendirilmiş oldu” dedi. AKP iktidarının, defalarca söz verdiği halde yasayı Meclis gündemine getirmediğini vurgulayan Susam, şöyle devam etti:

Üç bakan çıkaramadı
“Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı üç bakan gördü. Sayın Ali Coşkun, bu yasayı çıkaramadığı için özür diledi. Sayın Zafer Çağlayan ve Sayın Nihat Ergün, taraflarla görüşerek birer taslak hazırlayıp başbakanlığa gönderdi ama hala bekliyor. Sayın Bakan yasayı çıkaramayacağını anlayınca ‘Belediye başkanları izin vermesin’ demek gibi meselenin ciddiyetine uygun olmayan önlemler ileri sürmeye başladı.”
Hipermarketlere karşı olmadıklarının altını çizen Susam, sözlerini şöyle tamamladı: “Kazancın hakça bölüşüldüğü bir yapı için çalışacağız. Avrupa’da da hem hipermarketlerin hem esnafın korunduğu yasalar var. Hipermarketler olmalı, ancak ekonomik ve toplu satın alma güçleriyle haksız rekabet yapmalarının önüne geçilmeli. Bu amaçla hazırladığım yasa teklifi, 2008’den beri Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda bekletiliyor.”

Haberin Devamı

Tasarıda ne var?
Susam, hazırladığı yasa teklifiyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin de görüşünü alarak hazırladık. Yasalaşırsa, şehir içinde hipermarketlere izin verilmeyecek. Avrupa’da olduğu gibi, çalışma günleri ve saatleri düzenlenecek. Gondol başı, raf kirası gibi ücretlerin alınmasının önüne geçilecek. KOBİ’lerden aldığı ürünlerin ödeme sürelerine düzenleme getirilecek. Esnaf işletmelerinin kuruluş koşulları değişecek.”