Ege EXPO’da atama Paris dönüşü

EXPO’da atama Paris dönüşü

19.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Şok istifaların yeri Haziran’daki sunumdan sonra doldurulacak.

EXPO’da atama Paris dönüşü

EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi’nde yaşanan istifa depreminin ardından gözler boşalan koltuklara kimin oturacağına çevrildi. Ancak yeni atamaların 12 Haziran 2012’de Paris’te gerçekleştirilecek İzmir sunumu öncesinde yapılmasının zor olduğu, o yüzden komitenin sunumdan sonra oluşturulacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı


Çalışma anlayışından kaynaklanan fikir ayrılıkları gerekçesiyle EXPO 2020 İzmir Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener, Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ve Komite Üyesi Işınsu Kestelli’nin görevlerinden istifa etmeleri ile başlayan depremin sarsıntıları sürerken bu görevleri kimlerin devralacağı merak konusu oldu. Öte yandan Yorgancılar ve Kestelli’nin Yönlendirme Kurulu’ndaki görevlerinin devam ettiği ifade edildi.

Vali Kıraç, başkanlığı kendisi sürdürebilir

İzmir Valisi ve EXPO Yönlendirme Kurulu Başkanı Cahit Kıraç tarafından atanacak. Yürütme Komitesi Başkanı’nın seçilmemesi, Vali Kıraç’ın bu görevi yürütmesi de kulislerde yüksek ihtimal verilen konulardan birini oluştururken, komiteye son şekil ise bir sonraki Yönlendirme Kurulu toplantısında verilecek. Ancak bu toplantının 12 Haziran’da Paris’te Uluslar arası Sergiler Bürosu (BİE) Genel Kurulu’nda yapılacak olan adaylık sunumu sonrasında yapılması bekleniyor. Gerekçe olarak ise istifa depreminin ardından moral verici, ve en az bir bakanın katıldığı bir moral toplantısına dönüşebilecek bir yönlendirme kurulu toplantısının tasarlanmasıve yeni sunuma çok az bir zaman kalması gösteriliyor.

Haberin Devamı

İsimleri geçenler
Şimdiye kadar komite başkanlığı veya üyeliğine talip olduğunu açıklayan herhangi bir isim çıkmazken geçtiğimiz adaylık sürecinde de ön planda olan Seferihisar Belediye Başkanı ve EXPO 2015 Genel Sekreteri Tunç Soyer ve EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak’ın yanı sıra Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, EGİAD Yönetim Kurulu eski Başkanı Cemal Elmasoğlu’nun da kulislerde adı geçmeye başladı. Yürütme Komitesi Başkanlığı için İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ise konuyla ilgili değerlendirme yapmayacağını vurguladı.

Danışmanlar da istifa etti

EXPO zirvesindeki üç istifanın ardından Başkan Danışmanı olarak görev yapan Dilara Sürgü Ersözlü ve yeni Özgener’e bağlı çalışan Medya ve İletişim Danışmanı Selim Türsen de istifalarını verdi.

CHP’lilerden tepki

EXPO Yürütme Kurulu’ndaki istifaların ardından CHP Milletvekilleri Aytun Çıray, Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu yaptıkları yazılı açıklamalarla duruma tepki gösterdi. Yapılan ortak açıklamada, “Gerçekleşen istifalar hepimizi üzdü ve endişelendirdi. İzmirlilerin yakın tanıdığı, saygı duyduğu isimlerin ayrılmalarının ‘gerçek nedenlerini’ bilmek istiyoruz.“ ifadelerine yer verdiler.