22.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
BURCU TANER / İzmir DHA
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye’nin de konsorsiyumunda bulunduğu “F35 Savaş Uçağı Projesi”nin önemli olduğunu belirterek Türkiye’deki şirketlerin 8 milyar dolarlık iş aldığını, rekabet avantajını ellerinde tuttuklarını söyledi. Dünya havacılık ve savunma sanayi alanındaki büyük şirketlerin temsilcileri ESBAŞ’ın ev sahipliğinde İzmir’de bir araya geldi. Amerika merkezli Küresel Offset ve Dolaylı Ticaret Derneği (GOCA), İngiltere merkezli Havacılık, Savunma, Güvenlik Endüstrisi Derneği (ADS, Almanya merkezli Endüstriyel Offset Uygulamaları Derneği’nin (DKF) ortaklaşa düzenlediği “Küresel Endüstriyel İşbirliği Konferansı”nda 20’ye yakın ülkeden 400’ü aşkın katılımcı yer aldı.
Ünlü firmalar
Skorsky, Boeing, General Dynamic, SAAB, Fokker Elmo, BAE Systems, Safran, Dassault, Grumman, Thales, Rolls Roysce, Lufthansa Technical gibi devlerin göze çarptığı konferansa Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı da tam destek verdi. Konferansın İzmir’de gerçekleşmesine öncülük eden ESBAŞ’ın ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Murad Bayar, konferans sayesinde yabancı şirketleri yatırım ve işbirliğine teşvik ettiklerini söyledi. Türkiye’de savunma ve havacılık sanayinde hızlı bir gelişme olduğunu, hükümetin açıkladığı son teşvik paketinde de bu sektörlerin stratejik sektör olarak en üst düzeyde desteklendiğini kaydetti. Bayar, “Bu nedenle önümüzdeki dönemde gerek silahlı kuvvetler için yapılan çalışmalarda, gerek uçak ekipman alanlarında hızlı bir gelişme bekliyoruz. Bu konferans, gelişmenin adımlarından bir tanesi olarak görülebilir” dedi.
ESBAŞ’ta da imalat olacak
F35 projesine önem verdiklerini belirten Savunma Müsteşarı Murad Bayar, şu açıklamalarda bulundu: “ “F35 Projesi çerçevesinde Türk sanayisi, 8 milyar dolara yakın iş payı aldı. ESBAŞ’ta da bir yatırım var. Uçak motoruna ilişkin üretim yapılacak. Eskişehir, İstanbul’da imalatlar var. Ancak bu projede daha rekabetçi bir sistem var. Türk şirketleri, konsorsiyum ortağı 9 ülkenin şirketleri ile yarışarak bu işi alıyorlar. Zamanında, takviminde, ciddi rekabetçi maliyetlerle yüksek kalitede teslimat yapıyorlar. Bu proje hem sanayimizin uluslararası havacılık endüstrisinde önemli oyuncu yapmak için ciddi bir ortam sunuyor. Türkiye ciddi bir üretim üssü olabilir.”