Ege Fayların izini sürecekler!

Fayların izini sürecekler!

01.06.2021 - 00:20 | Son Güncellenme:

Ege Denizi’ndeki fayların deprem üretme potansiyelini tespit etmek için TÜBİTAK çatısı altında oluşturulan özel ekip, Marmara Araştırma Gemisi ile dün İzmir’den yola çıktı

Fayların izini sürecekler

ASLI ÖKTENER -  TÜBİTAK, 30 Ekim’de Ege Denizi’nde meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından, Kuşadası Körfezi’ne karadan uzanan fayların depremselliğini araştırmak üzere kolları sıvadı. Başkanlığını Doğu Akdeniz Oşinografi ve Limnoloji Merkezi Müdür Yardımcısı Dr. Gülsen Uçarkuş’un yaptığı 6’sı kadın 11 araştırmacı, TÜBİTAK, MAM, ÇTÜE’nden de 12 gemi mürettebatının yer aldığı ilk ekip, TÜBİTAK Marmara Araştırma Gemisi’nin 1. Deniz Araştırma Seferi’yle dün Alsancak Limanı’ndan hareket etti. Ekip, Ege’deki deprem faylarında 10 gün boyunca 24 saat üzerinden batimetri ve jeofizik ölçümleri yapacak.  Yunanistan karasularında da gerçekleşecek olan proje ülkemizde deprem alanında yapılan ilk kapsamlı milli çalışma olacak.

Haberin Devamı

‘İlk milli çalışma’

Proje ekibini uğurlamaya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır,  özellikle Kuşadası bölgesindeki deprem faylarının araştırılacağını ifade etti, “Proje deprem alanında tümüyle milli imkanlarla gerçekleştirilen ilk deniz araştırma projesi niteliği de taşıyor. İnşallah bu sefer neticesinde elde edilecek bilimsel çıktılar, uluslararası platformlarda da paylaşılacak ve böylece ülkemizin bu alanlardaki yetkinliği tüm uluslararası platformlarda incelenme, gözlemlenme şansına sahip olacak” dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise, “Yaklaşık 10 gün 24 saat üzerinden kesintisiz sürmesi planlanan 1’inci deniz araştırma seferi çalışmalarının batimetri ve jeofizik ölçümleri ağırlıklı bu ayağında 11 araştırmacı, TÜBİTAK MAM ÇTÜE’nden 12 gemi mürettebatı yer alıyor. 1. seferde haritalanan fayların deprem üretme potansiyelleri detaylı bir şekilde tespit edilecek, 2. sefer ile Kuşadası Körfezi’nin depremselliği aydınlatılmış olacak. Projede sahada dahil olmak üzere toplamda 40 personel projede yer alacak. İzmir, topyekün ortaya konan bu çalışmanın pilot bölgesi olacak. Bu proje Ege Denizi’nde hem ulusal hem de uluslararası sularda tamamen ulusal destekle, ülkemiz araştırmacıları ve kurumları tarafından ortak yapılacak ilk milli deniz araştırma projesi olma özelliğine sahip. Bu yönüyle Türkiye’nin deprem alanında bilimsel alt yapısının da gücünü gösterecek” diye konuştu.   

Haberin Devamı

Fayların izini sürecekler

4 üniversite katıldı

2 yıl sürmesi planlanan “Kuşadası Körfezi İçindeki Fayların Depremselliğinin ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi” projesi kapsamında TÜBİTAK MAM Gemisi ilk seferinde 10 gün araştırmalar yapacak. Çalışmaların bu ayağında, TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü (ÇTÜE), DEÜ, İÜ, İTÜ, ODTÜ, AFAD ve SHOD’dan 11 araştırmacı ve 12 gemi mürettebatı yer alacak. Hazırlanacak rapor, Yunanistan ekibinin karasularında gerçekleştirdiği ve yayımladığı bilimsel makaleler de dikkate alınarak oluşturulacak.