Ege Geleceğin yakıtı hidrojen

Geleceğin yakıtı hidrojen

26.10.2021 - 01:04 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde, Türkiye’nin ilk temiz hidrojen çözümleri ve inovasyonu fikir maratonu (ideathon) “BEST For Hydrogen” etkinliği gerçekleşti. Etkinlikte birincilik ödülünü; Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü doktora ögrencileri Fikret Müge Alptekin, Merve Uyan ve Dilvin Çebi’den oluşan HydroS grubu, “Biyolojik Atıklardan Güvenli Mobil Hidrojen Depolama Sistem Tasarımı” projesiyle kazandı.

Geleceğin yakıtı hidrojen

Etkinlikte bir konuşma yapan ASPİLSAN Ar-Ge Mühendisi Can Sındıraç, hidrojenin, iklim krizine karşı özellikle ulaşım araçlarında yakıt olarak kullanılmasının önemine değindi. “Hidrojen kullanan otobüs, yaklaşık 5 yıl düzenli olarak kullanıldığında 13 bin ağaca eşit oluyor” bilgisi veren Sındıraç, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

‘Artık zorunluluk’

“Gelecekte hidrojen yakıt hücreli araçların kullanımının yaygınlaşması gerekiyor. Çok yakında birçok Avrupa ülkesi hidrojen yakıt hücreli olmayan araçları ülkelerine almayacak. En büyük avantajı verimliliğini, içinde kullandığınız malzemelerle oynayarak artırabilirsiniz. Gri ve kahverengi hidrojen de kullanımda, fakat karbon emisyonunu en aza indirmek için yeşil hidrojene geçmek zorundayız.”

Yaşar Üniversitesi Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Necip Özbey de, “İklim değişikliğinin kapımıza dayandığı böyle bir günde, bunu durdurmak için yapacağımız tek şey temiz enerji kullanmak için her türlü uğraşı vermek. Bu konuda en büyükda gençlerin fikirleri çok önemli” diye konuştu.