Ege Göbek atınca bizim farkımıza varıyorlar

Göbek atınca bizim farkımıza varıyorlar

17.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Romanlar, yeni anayasada kendileri için “dezavantajlı topluluk” tanımı istiyor ve “Herkes Kürt sorununa kilitlendi; bizi gören yok. Göbek attığımızda görülmek istemiyoruz” diyor

Göbek atınca bizim farkımıza varıyorlar

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, yeni anayasa ön hazırlığının yapıldığı süreçte bazı talepleri olduğunu belirtti. Cıstır, “Dünyada dezavantajlı guruplar tanımlanmıştır. Romanlar da dezavantajlı bir gruptur. Türkiye’de Romanlar’ı dezavantajlı sayan bir irade yoktur. Dezavantajlı olmamıza uygun önceliklere vurgu yapılmış değildir. ” dedi.
Türkiye’de Romanların yok sayıldığını savunan Cıstır, “Ne siyaseten öncelik konulmuş, kendimizi ifade etmemize fırsat yaratılmıştır ne de ticaret olarak çalışma alanları yaratmaya yönelik önceliklerimiz vardır. Ulusal İstihdam Strateji Taslağı hazırlanırken bile Romanlara yönelik bir öngörü yer almamıştır. Yerel yönetimlerin de Romanlar konusunda düzenlemesi yoktur” diye konuştu.
İş dünyasının da Romanların bu konumuna uygun düzenlemesi olmadığını hatırlatan Cıstır, “Herkes Kürt sorunu odaklı siyasete kilitlendi. Kıskandığımız tarafları çoktur. 36 bağımsız, 60 iktidarda, yarısı kadar da muhalefette olmak üzere her alanda kendilerini ifade ediyorlar. Bundan biz Romanların da çıkaracağı dersler var. Biz halen göbek atarak görünür olmaya çalışıyoruz. Siyasetçiler de bunu iyi kullanıyor” dedi.

Yazarlar