Ege Gölge etmesinler başka ihsan istemem

Gölge etmesinler başka ihsan istemem

17.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümetten bir talepte bulunmadığım doğru. Manisa’nın yararına bir şey yapmak istiyorlarsa, 400 yataklı hastane inşaatına bir an önce başlasınlar ve bitirsinler

Gölge etmesinler başka ihsan istemem

AK Parti’nin kalesi olarak bilinen Manisa’da MHP’nin adayı olarak yarışa giren Cengiz Ergün, Belediye Başkanlığı koltuğuna oturarak büyük yankı uyandırmıştı. Göreve başladığından bu yana sorunlarla boğuşan Ergün, Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yazı İşleri Müdürlerimiz Uğur İşven, İbrahim Akbulut, Muhittin Akbel, yazarlarımız Erdinç Yumrukaya, Feyzi Hepşenka ve Hüseyin Yoldaş’ın sorularını yanıtladı.

* Manisa’da neler oluyor? Göreve geldiğinizden bu yana neler değişti?

- Manisa bir köy, kasaba havasındaydı. Ailenizle gidip oturabileceğiniz bir mekan yoktu. Sosyal aktivite, kentte bir canlılık, kültür, sanat, tiyatro bulamazdınız. Bu süre içerisinde öncelikle Manisa’nın artık yaşanabilir bir şehir olması noktasında ciddi hamleler yaptık. Sosyal aktivite alanlarını çoğalttık. Bundan 4 sene önce, akşam saat 20.00’de sokakta kimse göremezdiniz. Aileler sokağa çıkmaya korkardı. Şu anda geldiğimiz noktada şehirde muazzam bir canlılık var. Gecenin birinde ikisinde dahi bir bayan sokakta rahatça gezebiliyor.

* Sürekli gelişen, nüfusu çoğalan Manisa’da konut sorunu nasıl aşılacak?

- Manisa, son 10 yıl içinde aşırı bir göç var. Nüfus 140-150 binlerden bugün 320 binlere yükselmiş durumda. Organize sanayinin çok hızlı bir şekilde büyümüş olmasının beraberinde getirdiği göç ile birlikte kentleşmede ciddi sıkıntılar da var. Üç tarafı gecekondularla çevrili bir şehir. Hızlı gelişmenin beraberinde getirmiş olduğu sıkıntıları da yaşıyoruz. Ama son 1-1.5 senedir Manisa’da özellikle Güzelyurt bölgesinde çok daha güzel konutlar üretilmeye başlandı. Modern siteler üretilmeye başlandı.

* Üniversitenin kente etkisi oldu mu?

- 33 bin üniversite öğrencisi var ama Manisa’da kalanların sayısı 3-4 bin civarında. Bunların gerisi Manisa’nın içini dahi görmeden gidiyor. Yıllar önce planlamanın hatalı yapılmasından dolayı Muradiye Kampusü, Manisa’dan 10-12 kilometre dışarıda kurulmuş olması nedeniyle kente hiçbir katkı sağlamıyor. Öğrenciler şehirden uzakta. Esnafa, kente hiçbir katkıları yok. Öğrenciler de haklı. Çünkü öğrenci, oturabileceği, hoşça vakit geçirebileceği, eğlenebileceği alanlar ister. Bunların hiçbiri Manisa’da yoktu. Şimdi bu alanda çalışıyoruz. Tahmin ediyorum bu sene 8-10 bin öğrenci Manisa’da kalmaya başlayacak. Bu rakamlar da elbette yetmez. Ama gelecek açısından önümüzdeki 5-10 yıl içinde çok daha iyi noktalara gelineceğine inanıyorum. Manisa’da kiralık ev bulmakta sıkıntı var. Şehrin merkezi kilitlenmiş durumda, inşaat yapabilecek yer yok. Yeni alanlar yaratmak zorundayız. Ayrıca gecekondu yapılaşmasının önüne geçmek gerekiyor. Ben geldiğim günden beri kaçak inşaatlarla mücadele ediyorum. Bunların önünü kesmek için 1989’dan beri yapılmayan genel imar revizyon çalışmalarını başlattık. Aşağı yukarı 15 aydır imar revizyon çalışmaları devam ediyor. Artık sonuna da geldik. Buralarda kentsel dönüşümün zamanı geldi de geçmiş bile.

Projelerimizi geciktirdiler

* Büyükşehir Yasası ile ilçeler, Büyükşehir için oy kullanacak. Manisa’da nasıl bir denge var?

- Bizim açımızdan bir sorun yok. Batı bölgelerindeki kentlerin Büyükşehir olmasında sorun yok. Fakat doğuda farklı dengeler var. Yasanın bu kadar gecikmesinin nedeni, oradaki dengeleri oturtamamalarında yatıyor.

* Hükümetten bir talebiniz oldu mu? Olumlu ya da olumsuz bir yaklaşımla karşılaştınız mı?

- Açıkçası şimdiye kadar hiçbir talebimiz olmadı. Bülent Arınç’la da zaten daha önceden tanışıyoruz. Sayın Hüseyin Tanrıverdi ile de çok eskilere dayanan bir tanışıklığımız var. Eğer öyle bir isteğimiz olursa, gider isteriz. Sonuçta Manisa için yapılacak birşey için istemekten çekinmeyiz. İller Bankası’ndan kaynak konusunda bekletildiğimiz oluyor. Bazı projelerde yaklaşık bir senelik gecikmeler yaşadık. Örneğin Ocak ayında başvurduğumuz asfalt için 100 milyonluk bir projemiz vardı, daha yeni geldi. Asfalt sezonu geçti. Çok çalışıp yine yapacağız. En fazla bunun gibi sıkıntılar yaşadık. Kimseyle küskünlüğümüz yok. 400 yataklı hastanenin sıkıntıları hala bitmedi. AK Parti, bu işi yapsın o zaman. Bana şantiyeyi boşalttıracak duruma getirdiler. Boşaltmıyorsun, çıkmıyorsun, er işgal ettin, dediler. Ben inşaatı 2 senede bitirdim, hala 400 yataklı hastaneye başlanacak.

* Bir dahaki seçimlere aday mısınız?

- Şimdiden bu konuda açıklama yapmak yanlış olur. Kendi kendime soruyorum, teraziye koyuyorum. Terazinin bir kefesinde siyasetin getirdiği psikoloji, sıkıntılar, stres, aileme ve kendime zaman ayıramam... Bunlar bırakma noktasına getiriyor. Terazinin diğer kefesinde ise memleket için, Manisa için doğru işlerin yapılabilmesi, devam eden projeleri hayata geçirmek. Bu da “devam” dedirtiyor. Şartlar ne olur, genel merkezin bakış açısı ne olur, bilemem.

* Gelecek seçime MHP adına mı gireceksiniz yoksa başka parti olur mu?

- Bunlar hep dedikodu. Başka bir oluşum içerisinde değilim. Sonuç itibariyle bu parti çatısında seçimlere girdik. Seçimler öncesinde siyasi bir hayatım yoktu. Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin makamına girmeden önce aday değildim, çıktığımda adaydım. Çalışmalarımız sonunda kazandık. Geldiğimden beri her gün ya CHP’ye ya AKP’ye geçiyorum ya da bağımsız olarak gösteriliyorum. Bunlar dedikodu.

* Yatırımlar ne durumda?

- Eğer Manisa’nın menfaatine olan bir atılımsa bu taşın altına elinizi sokun. Ama bana kızarak Manisa’ya yapılacak yatırımları engellemeye hakkınız yok. Açıklamasını halka yapın. Dernekler projesinde Fatma Hanım Meclis’ten ayrıldı. Ömer Bey’in olumsuz oyuyla projeyi geçiremedik. Kararsız kalsa dahi geçecekti fakat olmadı. Oda ve dernekler projesiyle ilgili kat karşılığı yapımını kabul etmedi Meclis. Özel bankalarla görüşmelerimiz var. Proje ihalesine çıktı. Proje ihalesini tamamladığımızda belediye olarak oda-dernekler projesini de yapacağız. Bizim düşüncemiz, orada 2 tane bina var. 60 ofis ve konferans salonu olacak. Manisa’da 96 tane dernek var ama kirasını ödemekte, elektrik ve su faturalarını vermekte zorlanan dernekler de var. Amacımız STK’lara yardımcı olmak, onları bir araya toplamak.

* Üniversiteyle ilişkileriniz nasıl? Bilimsel destek görüyor musunuz?

- Dediğimiz gibi üniversite Manisa’ya uzak. Zaman zaman işbirliği içerisindeyiz. Kültürel, sanatsal etkinliklerimiz oluyor. Ulaşım sorunlarıyla ilgili problemleri var en kısa zamanda onu da çözeceğiz. Ulaşımda 300’e yakın dolmuşu kaldırdık. Bunun yerine 120 tane otobüsümüzü hizmete sunduk. Geri kalan 45 tane otobüsü de 1-2 hafta içinde hizmete sunacağız. 45 otobüsle birlikte 165 otobüsümüz hizmet verecek. Ulaşımda bir devrim yaptık. Çok mücadele ettik. Herkesi bir araya getirip komisyonlar kurduk. Büyük uğraşlar sonunda bu işi de çözdük. Kazançları ikiye katlandı. Dolmuşçu, vatandaş, herkes bana teşekkür ediyor. Neden? Çünkü kaçağı önledik, delikleri tıkadık.

Haberin Devamı

Manisa şehzadeler şehridir

* Sizin Manisa’ya yakıştırdığınız kimlik nedir?

- Manisa, şehzadeler şehridir. Tarihi ve kültürel öğeleri çok fazla. Bunları ön plana çıkarmamız lazım. Manisa bir turizm şehri olabilir. Manisa’nın kurtuluşunu iki gelişmeye bağlıyorum. Biri Spil dağı diğeri Gediz projesi. Bu iki şansımızı değerlendirebilirsek Manisa için çok büyük bir atılım olur. Fakat bu tarz projeler çok büyük projeler. Belediyenin gücü bunları gerçekleştirmeye yetmez. Bu projeler merkez tarafından desteklenir ve üstlenilirse gerçekleştirilebilinir.

* Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

- Manisa’da yapım aşamasında olan projeler devam ediyor. Adnan Menderes Spor Tesisleri’ni komple yeniledik. Tesisleri, çimleri tamamen yeniledik. Manisa’ya yeni bir saha kazandırdık. 2 bin kişilik yeni bir spor salonu inşa ettik. Laleli Gençlik Merkezi 2 ay sonra bitecek. Ulaşımla ilgili koordinasyon merkezlerini yapıyoruz. Tüm dolmuşları MOBESE sistemiyle kontrol edeceğiz. Köprülü Kavşağı’nı gerçekleştireceğiz. Şehrin büyük bir kısmının altyapı ve kaldırım çalışmalarını tamamladık. Son 12 mahalleyi de kısa zaman içerisinde bitireceğiz. Şehir, 6 metrelik yollara sıkışmış. İnanılmaz bir otopark sorunu var. Emekliler parkında 3 senedir uğraştığımız 500 araçlık otopark projesi var. Geldiğimizde 65 milyonluk bütçeyi dönemimizde 170 milyona çıkardık. Bu bir rekordur.

Haberin Devamı

Karalama kampanyasıbaşlattılar

* Manisa, İzmir tarafında organize sanayi, öbür tarafta Spil ve Gediz Nehri arasında sıkışmış durumda. Kent, nereye doğru genişleyecek?

- Şu an tek genişleyebileceği alan, Muradiye Bölgesi. Zaten bu bölgede gelişim var. Yani 100-150 bin nüfusu barındırabilecek bir planlama söz konusu. Bu yeni gelişen bölgelerde rekreasyon alanları, ticaret merkezleri, büyük yeşillik alanlar, sosyal alanlarıyla modern bir yapılanma planlıyoruz.

* Odaları, dernekleri çek binada toplama projenizden bahseder misiniz?

- Oda-dernekler projesiyle ilgili geçtiğimiz ay bir karar var. Seçim vaatlerim arasında olan bu proje, 2 tane 18-19 katlı kule, altında ticari merkez ve üstünde restoranıyla, otoparkıyla 20 milyon lira civarında bir yatırım. Bunu kat karşılığı müteahhide yaptıralım istedik. AK Parti yaptırmamak için bahane üretti. Projeyi Belediye Meclisi’nden geçirmediler. Biz de internet sitemizde, ‘Projemiz engelleniyor” diye açıkladık. Onlar da asıl gerçekler diye karalama propagandası başlattılar. İsimsiz ve gizli bir şekilde kapı altlarına, posta kutularına broşürler dağıttılar. Suç duyurusunda bulunduk. Sonra broşürleri dağıtanların, AK Parti Meclis üyelerine ait arabalar, AKP Gençlik Kolları üyeleri olduğu belirlendi. Bu kadar sıkışmalarının nedeni, yaptırdıkları ankette bana kent merkezinde yüzde 70, yüzde 75 oranında oy çıkması. Anket sonuçlarını açıklamaya cesaret edemiyorlar.

Haberin Devamı

Mecliste denge bozuldu

* Belediyede bazı uyuşmazlıklar oldu, Belediye Meclis üyeleri istifa etti.

- İstediklerini yapmadığım için... İstifa eden meclis üyelerinden biri geldi ve benden belediye başkan yardımcılığını istedi. Ben de bunun olamayacağını, kendisiyle ilgili böyle bir tasarrufumun olmadığını ilettim. O da istifa etti. Onunla beraber diğer arkadaş da istifa ederek bağımsız oldu. Onların bağımsızlığa geçmesi ile Meclisteki dengeyi kaybettik. AKP ve CHP’yle beraber hareket ederek bazı kararları almamızı engellediler.