Ege Güneşin kızının hayali buzun kraliçesi olmak

Güneşin kızının hayali buzun kraliçesi olmak

19.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Ülkemizde neredeyse bilinmeyen ve yalnızca 269 lisanslı sporcusu bulunan Curling’de, 20 yaşında A Milli Kadın Takım kampına seçilen ve İzmir’in iki lisanlı sporcusundan biri olan İrem Bağadur, Milliyet Ege’ye konuştu. Erzurum’da kendilerine İzmir’den geldikleri için “Güneşin kızları” olarak seslenildiğini söyleyen genç sporcu, “Hedefim bayrağımızı büyük bir onur ve gururla dalgalandırmak” dedi.

Güneşin kızının hayali buzun kraliçesi olmak

Dört mevsim güneşi, sıcak kanlı insanları, kendine özgü yaşantısı ve başarılı sporcularıyla öne çıkan İzmir’de yeni bir başarı öyküsü daha yazılıyor. İzmirli İrem Bağadur, gönül verdiği Curling’de uluslararası başarılara imza atmaya hazırlanıyor. Gönül verdiği spor için İzmir’den kalkıp Erzurum’a giden ve eğitimini burada sürdüren Bağadur hedefini, A Milli Takım’a seçilerek uluslararası arenada bayrağımızı gururla dalgalandır olarak belirtti. Dünya’da hatırı sayılır bir seyirci kitlesi olan ancak ülkemizde pek tanınmayan Curling’i genç sporcu İrem Bağadur’la konuştuk.

Haberin Devamı

- Buz satrancı diyorsunuz. Curling nasıl bir spordur, zorlukları nelerdir?

Ülkemiz için çok yeni bir spor dalı Curling. Bu sporla tanışmamız 2011’de Erzurum’da düzenlenen “Universiade” oyunlarıyla başlıyor. Ancak kısacık geçmişinde bu yana sporda büyük adımlar atıldı. Erzurum bu sporun kalesi. Profesyonel anlamda akademik eğitim burada alınıyor. Erzurum’da geçen kısa süreye karşın belli bir izleyici kitlesi oluşturulmuş durumda. Öte yandan federasyon da tanıtım ve alt yapı çalışmaları yapıyor. Curling’e gelince. Buz üzerinde oyanan bir strateji oyunudur. Yani buz satrancı olarak tanımlanabilir. Bu spor denge, koordinasyon, kuvvet bunlara ek zeka gerektiren ve buz üzerinde oynanan bir spordur. Kısacası takım olma ruhunu hissedebileceğiniz bir spordur. Başlangıçta zorlukları vardır ancak aşıldıktan sonra paylaşmanın ve takım olmanın tarifsiz mutluluğuyla sizi kendine çeken bir spora dönüşür.

Haberin Devamı

- Ülkemizde neredeyse tanınmayan curlingle nasıl tanıştınız?

Tanışmam büyük bir tesadüfler zinciri. Yıllarca adını bile bilmediğim bu sporu çocukluğumda bir kaç televizyon kanalında o da denk gelirse izlerdim. Yaşım ilerledikçe dijital ortamda araştırma yapmaya koyuldum. Bir yanda da 2016’da hazırlandığım Dokuz Eylül Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi Öğretmenliği Bölümü’nü kazandım. Üniversite eğitimimin başlamasıyla da bu sporu yapmak istediğimi netleştirdim. Bu tutkuyla neler yapabileceğimi araştırırken dönemin Curling İzmir İl Temsilcisi Birsen Vurdem’le tanıştım. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesi takımına seçildim. Bu takımla 2016’da Ünilig ikincisi olduk. Ardından 2. sınıfta 2017’de Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne geçiş yaptım. Böylelikle hem akademik hem de profesyonel olarak curlinge başladım.

- Gençe yaşta A Milli Kadın Takımı’nın kampına seçilmek nasıl bir duygu?

Kendini bu alanda geliştirmek için 2017’de Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne geçiş yaptım. Çünkü ülkemizde bu sporu akademik olarak veren tek okul burası. Şu anda da Erzurum Gençlik Spor Kulubü ile birlikte 1. Lig’de mücadele veriyoruz.
İnanılmaz tabi ki. Çocukluk hayalinin ardından kurduğun hayalin adım adım gerçekleştiğini görmek. A Milli Kadın Takımı’yla kampa girmek için elemelere katılıp başarılı olmak. Onca kişi arasında ilk 10’a kalarak bu gururu yaşamak. Öncelikle hedefim elbette A Milli olmak. A Milli Kadın Takımı’nda yer alıp ülkemizi uluslararası platformda tanıtmak ve bayrağımızı büyük bir gurur ve onurla dalgalandırmak.

Haberin Devamı

- Öğrencilerin bir çoğunun rüyası İzmir’de okumaktır. Erzurum’a gitmenin zorlukları oldu mu?

Asla, Erzurum değil bu spor için Çin’e bile gidebilirdim. En büyük destekçim ailem. Çocukluğumdan bu yana özgür iradeli bir birey olabilmem için beni desteklediler. Özellikle seçim yaparken tutkularımı gözetmemi öğrettiler. Beni mutlu hatta bir ömür boyu sürecek mutluluğum için yapacağım işin önemine hep vurgu yaptılar. Mutlu insanının sevdiği işi yapması gerektiğinin altını çizdiler. Bu yüzden de Erzurum değil ülkemizin her hangi bir yerinde hatta dünyanın herhangi bir noktasına sporu yapmak için gitmeye mental olarak hazırdım.

Haberin Devamı

Curling sporu, 42 metreye 4,3 metre ölçülerinde dikdörtgen buz pistinde 4 kişilik takımlar halinde oynanıyor. Oyunda, buz üzerinde kayması için çaba harcanarak ve stratejik düşünce geliştirilerek granitten yapılmış dairesel taşın “Ev” denilen 180 santimetrelik daire merkezine ulaşması amaçlanıyor. Hangi takım “Ev”in merkezine en yakın şekilde taşları ulaştırmayı başarırsa o oyunun galibi oluyor.