Ege ‘Güvende değiliz’

‘Güvende değiliz’

09.02.2023 - 00:00 | Son Güncellenme:

Büyükşehir ile birlikte İzmir’in yapı stoku envanterini çıkaran İMO İzmir Başkanı Ayatar, “Kent depreme hazır değil. Sadece mühendislik hizmeti alan binaya güvenebiliriz” dedi.

‘Güvende değiliz’

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6’lık depremler, akıllara İzmir’in yapı stoku sorununu getirdi. Kentte 30 Ekim 2020’de meydana gelen Seferihisar merkezli 6.6 büyüklüğündeki deprem sonrası Büyükşehir Belediyesi tarafından yapı stokunun envanterini çıkarmak için TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi ile çalışma başlatıldı. Pilot bölge olarak seçilen Bayraklı’da çalışmalar tamamlanırken, Bornova’da ise devam ediyor.

Haberin Devamı

Felaketin nedeni açık

Deprem nedeniyle çok acı günler yaşandığını ve bunun sebebi olduğuna dikkat çeken İMO İzmir Şubesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, “Artık ‘Yapı stokumuz depreme karşı güvenli mi, değil mi?’ sorusunu sormalıyız. Sormadığımız zaman böyle bir felaketi yarın öbür gün İzmir’de yaşamamız muhtemel” dedi. “Genel olarak baktığımızda, İzmir’de yapı stokumuza güvenmediğimizi söyleyebilirim” diyen Ayatar, şöyle devam etti:

“Yetkililer de kentsel dönüşüm yasası yürürlüğe girdiğinde İzmir’de yüzde 60-70 civarında depreme karşı güvenli olmayan yapı olduğunu ifade etmişlerdi. Önemli olan sadece bu oranlar değil. Hangi binaların güvenli olup olmadığı sorusunun cevabına, envanter çalışması sonucunda ulaşabiliriz. Mühendislik hizmeti almış yapıya, ‘Depreme karşı güvenlidir’ diyebiliriz. Buna yönelik hamlelerle işbirliği içerisinde bu çalışmaların yapılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Taksi durakları yardım noktası oldu

‘Güvende değiliz’

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası da harekete geçerek, tüm taksi duraklarını, depremzedeler için yapılacak yardımların toplama noktası olarak belirledi. Oda Başkanı Celil Anık, “İzmir’de 300’den fazla durak ve yazıhanemiz var. Esnaf arkadaşlarımız ayni yardımlarını buraya bırakabilecek. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve sivil toplum kuruluşlarının başlattığı kampanaya da katılıyoruz. Esnaflarımıza mesajları attık nakdi yardımlar için, AFAD’ın hesap numaralarını verdik. Esnafımız buraya yardımlarını yapıp dekontlarını bize gönderiyor” dedi.