Ege Hedef, dünya kenti

Hedef, dünya kenti

23.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İTO, İzmir ile Avustralya’nın Melbourne kenti arasındaki ortak noktalar üzerine çalışma yapan MÜSİAD’la işbirliğine gidecek. Kalkınmaya yönelik, farkındalık yaratacak projeler geliştirilecek.

Hedef, dünya kenti

Dünyada popüler kentlerin ülkeleri geride bıraktığı günümüzde, bu yükselme trendine İzmir’in de katılmasını amaçlayan İzmir Ticaret Odası (İTO), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’yle (MÜSİAD) ortak çalışma yapacak. MÜSİAD’ın, pek çok özelliği bakımından Avustralya’nın Melbourne kentiyle İzmir’i eşleştirdiği çalışmayı yakından izleyen İTO Başkanı Mahmut Özgener, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan ile toplantı yaptı.

Haberin Devamı

İzmir gündemine ilişkin gelişmelerin ele alındığı ziyarete konuşan Özgener, “İTO olarak çok heyecanlandığımız bir projenin hazırlığını yapıyoruz. Geleceğin dünyasında ülkeler değil, şehirler öne çıkacak. Bu anlamda İzmir de çok büyük bir avantaja sahip. Doğru tespitler ve yol haritası ile kent her alanda markalaşıp, refah seviyesini yükseltebilir. Bu doğrultuda gerçekleştireceğimiz çalışmalar için MÜSİAD ile de temas halinde olacak, çalışmanızın sonuçlarından yararlanmaktan büyük mutluluk duyacağız” dedi.

‘İzmir’in ikizi’

MÜSiAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Kaan da kurdukları dış ticaret departmanının İzmir’le aktif çalışabileceğini belirtti. Türkiye’nin iktisadi haritasını yeniden hazırlama çalışması yaptıklarını ve dünyada marka olmuş şehirlerle Türkiye’deki kentleri karşılaştırdıklarını dile getiren Kaan, “Nüfus, üniversite sayısı, ekonomik veriler gibi pek çok kriterin bire bir uyduğu dünya kentleri ile Türkiye’deki kentleri eşleştirdik. İzmir’i de Avustralya’nın Melbourne kentine benzettik. Oraya gidip incelemelerde de bulunduk. Sonuçlarını paylaşacağız. Gelişim, kalkınma ve markalaşma modelini de buna göre belirleyebiliriz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Son olarak İTO Başkanı Özgener, oda olarak Kordon’daki eski binalarda kurulacak Girişimcilik Merkezi ve İnovasyon Üssü için de işbirliği yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Neden Melbourne?

Dünyanın en yaşanabilir kentlerinden biri olarak tescillenmiş Avustralya’nın Victoria eyaletinin başkenti olan Melbourne, 4 milyonu aşan nüfusuyla İzmir’le benzeşiyor. Kelime anlamı “değirmen suyu” anlamına gelen şehir, aynı zamanda bir liman kenti. Kentte eğitim, sağlık, araştırma ve geliştirme, turizm ve spor oldukça gelişmiş alanlar arasında. Melbourne özel dizayn edilmiş mimarisi ile de pek çok gezginin gözdesi. Kentin en iddialı olduğu alanlardan biri de gelişmiş havayolu ve demiryolu ağı.

Hedef, dünya kenti

Yazarlar