Ege Hem ekonomik hem sağlıklı

Hem ekonomik hem sağlıklı

09.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle üretimi başlayan ve her geçen gün daha popüler olan istiridye mantarı, yüksek oranda protein ve düşük kolesterol içeriyor

Hem ekonomik hem sağlıklı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kiraz’daki üretici kadınlara desteği sonrasında kısa sürede üretimi yaygınlaşmaya başlayan istiridye mantarı, dar gelirli vatandaşların sağlıklı beslenmesi için alternatif oldu. Protein, demir, vitamin, madensel tuzlar, kalsiyum, çinko, demir, magnezyum, selenyum, folik asit, karoten ve fosfor zengini istiridye mantarı, özellikle yüksek fiyatı nedeniyle kırmızı et tüketemeyenler tarafından büyük rağbet görüyor. Lif bakımından zengin olan istiridye mantarı, mide ve bağırsak çalışmalarını güçlendiriyor ve tokluk hissi veriyor.

Haberin Devamı

Her derde deva

İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi Diyetisyen Doktoru Tuğçe Kahraman, istiridye mantarının hem sebzelerde bulunan besin öğelerini hem de hayvansal kaynaklı proteinleri içerdiğine dikkat çekti. Dr. Kahraman, istiridye mantarının düşük yağ oranıyla kalp ve damar koruyucu, antioksidan olarak kanser koruyucu ve bileşimindeki bazı maddeler nedeniyle de özellikle karaciğer kanserinde tümör küçültücü işleve sahip olduğunu söyledi.

En büyük destekçi Kocaoğlu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Kiraz’da faaliyete başlayan İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği ve Uygulama Merkezi’ndeki üretim, Kırköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından gerçekleştiriyor. Kooperatife yalnızca kadınlar üye olabiliyor.

Haberin Devamı

Büyükşehir Beledilyesi tarafından kurulan soğuk hava depolu tesiste, her ekim periyodunda 4-5 hasat yapma imkanı bulunuyor ve yılda 20 ton istiridye mantarı üretilmesi hedefleniyor.

Bir kilogram dana veya kuzu etinin fiyatı 45 liradan başlıyor, istiridye mantarının fiyatı ise 14-18 lira arasında.