EgeHıyar para etti deniz katledildi

Hıyar para etti deniz katledildi

30.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Urla ve Çeşmealtı bölgesinde deniz hıyarı olarak da bilinen deniz patlıcanı avcılığının yasal mevzuata aykırı olarak gerçekleştirildiğini savunan İzmir Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı yetkilileri göreve çağırdı...

Hıyar para etti deniz katledildi

Uzak Doğu ülkelerinde meze ve afrodizyak olarak tüketilen, ülkemizde amatör balıkçıların yem olarak değerlendirdiği deniz hıyarı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği özel izinlerle İzmir, Mersin ve Çanakkale’de denizin dibinde felakete yol açıyor. İzmir’de özellikle Urla Yarımadası çevresinde 300’e yakın teknenin bakanlıktan aldığı izinlerle deniz hıyarı avcılığı yaptığını ifade eden İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Yapıcı, “Bakanlıktan izin alınarak yapılan avcılık denetimsizlik sebebiyle denizlerimizin sonu olacak. Kompresörlerle dalış yapan avcılar deniz dibinde ne var ne yoksa avlıyor. Bir teknenin günde 10 bin deniz patlıcanı avladığı oluyor. Deniz patlıcanının yanı sıra ahtapot gibi deniz canlıları da avlanıyor. Profesyonel dalış belgesi olmayan kişilerin avlanması yasak olmasına rağmen yasal görünen “yasadışı avcılık” tüm doğaya zarar veriyor” dedi.
Yasadışı avcılığın artması ve deniz ekosistemine zarar veren boyutlara geldiği iddialarını değerlendiren Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Hidrobiyolog Dr. Ertan Dağlı deniz patlıcanlarının ekolojik döngüye katkılarının bilindiğini belirtti.

Avcıların gözdesi oldu
Derii dikenli olan bu canlının doğan düşmanı olmadığını belirten Dağlı, “Ekonomik değerinin yükselmesi sebebiyle bu canlı avcıların gözdesi konumuna geldi. Özellikle Uzak Doğu’da tüketimi yoğun. Denizlerimizde deniz patlıcanı avcılığı yasal izinlerle belirli oranlarda yapılıyor. Hayvansal bir canlı olan bu ürünün belirlenenden fazla avlanması ekosisteme zarar verecektir. Bu durumun bilimsel olarak incelenmesi ve bu doğrultuda önlem alınması gereklidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

İşlenmiş paket 35 TL.
Uzak doğuda afrodizyak etkisinin olduğuna inanılmaktadır. Besin değeri açısından zengin su ürünleri türlerinden biri olan kozmetik ve sabun sanayinde de kullanılan denizhıyarı, ayrıca eklem iltihapları ile AIDS hastalığının tedavisinde de ilaç olarak kullanılıyor. Türkiye’de de 100 gramlık işlenmiş ürün, internet üzerinden 30 ile 35 TL’den satışa sunuluyor ve rağbet görüyor.

Nerelerde yaşar
Deniz Patlıcanları, derisidikenlilerden Holothuroidea familyasından omurgasız hayvanlar. Ülkemizde 15, dünya denizlerinde 1200’e yakın denizhıyarı türü var. Ülkemizde besin maddesi olarak tüketilmeyip, olta balıkçılığında yem olarak değerlendirilen bu türlerin tamamı ihraç malı. Denizlerin sığ yerlerinde rastlanır.