Ege İftarda ‘başkanlık’ eleştirisi

İftarda ‘başkanlık’ eleştirisi

07.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Başbakan Erdoğan’ın da kurucuları arasında yer aldığı Birlik Vakfı’nın İzmir’deki iftarına katıldı.

İftarda ‘başkanlık’ eleştirisi

Vali Cahit Kıraç, AK Partili milletvekilleri, Emniyet Müdürüve rektörlerin katıldığı yemekte konuşan Günay Anayasa çalışmaları sırasında gündeme gelen Başkanlık sistemi tartışmalarınan değindi.

Kötü yönetim örneği
Günay, “Son 10 yıldır Türkiye parlamenter sistem içinde ekonomi ve demokraside hızlı bir gelişim gösterdi. Demek ki parlementer sistem içinde istikrarlı bir yönetim kurma şansı var. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinden Almanya ve İngiltere’de parlamenter sistem ver. Avrupa’nın en kötü yönetilen ülkelerinden Fransa’da ise Yarı Başkanlık sistemi var. Yarı Başkanlık ve Başkanlık sistemi üniter yapının güvencesi değildir. Dünyada başkanlık sisteminin başarıyla uygulandığı tek ülke Amerika’dır. ABD üniter değil, federal bir sistemdir. Başkanlık sistemi üniter olmayan yapıları bir arada tutmanın güvencesidir. Latin Amerika’da olduğu gibi bizi demokrasiden uzaklaşan örneklerle bizi tanıştırabilir” dedi.