Ege İlaca zekâ kattılar

İlaca zekâ kattılar

23.06.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:

Balıkesirli başarılı gençler Yılmaz ve Demirkapılar ilacın tedavi edilecek bölgeye doğrudan ulaşmasını sağlayan projeleriyle birincilik kazandı

İlaca zekâ kattılar

Mahmut Acaröz - Balıkesir Şehit Prof. Dr. İlhan Varank BİLSEM öğrencileri Aslı Ece Yılmaz ve Azra Demirkapılar, Kimya Öğretmeni Pınar Sabaz danışmanlığında hazırladıkları “Yeşil Sentez ile Grafen Kuantum Noktalarının Eldesi ve GQDs-Kalsiyum Aljinat Filmlerin İlaç Salınım Özelliklerinin İncelenmesi “ projesiyle ilaçların hazırladıkları filme yükleyerek, kontrollü salınımını sağladı ve istenilen dokuya istenilen miktarda ulaşmasını gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Testlerde yüzde 100 başarı elde eden proje, Yılmaz ve Demirkapılar’a, TÜBİTAK 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda, 27 biyoloji projesi arasından Türkiye birinciliğini getirdi. Başarılı gençler ödüllerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı. Gençler 9’ar bin liralık ödülün sahibi olurken, patent başvurusu için hazırlıklara da başladı.

Ağrı kesicilerin ağrıyan bölgeye etki etmesinin küçüklüğünden beri aklını kurcaladığını anlatan Yılmaz, “Bu ilaç başımın ağrıdığını nereden biliyor diye düşünürdüm ancak aslında bilmiyor. Bütün vücuda etki ederek yan etkilere yol açabiliyor. Yan etkileri nasıl engelleyebiliriz diye araştırdığımızda ilaç taşıma sistemleriyle karşılaştık. İlacı, filme yükleyerek istenilen organlara yollamayı hedefledik. Farklı organlara uygun ph değeriyle, filmin hangi bölgede ne oranda çözündüğünü inceledik. İlacı elde ettiğimiz filme emdiriyoruz. İlaç bu film ile yutulduğunda doğru bölgede çözünüyor” diye konuştu. Türkiye’de ve dünyada var olan akıllı ilaç sisteminin zor ve maliyetli bir sistem olduğuna dikkat çeken başarılı ikili, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Bir çok yenilik

“Bizim yaptığımız sistem tek bir film olmasına rağmen bütün ilaçlara entegre edilerek daha az maliyetli ve daha kolay bir şekilde üretime sunulabilir. Biz bu filmleri kuantum nokta denilen bir madde kullanarak ürettik. Kuantum noktalar yeni keşfedilmeye başlanan yapılar, ve ilaç taşıma sistemleri de yeni geliştirilmeye başlanan sistemler. Bu ikisi bir arada kullanılan proje sayısı oldukça az. 

Kuantum nokta ile parlama özellikleri sayesinde ilacın vücutta nereye gittiğini izleyebiliyoruz hem de tümöre yönelebildiği için özellikle kanser araştırmalarında kemoterapinin yalnızca o bölgeye yönlenmesini sağlayarak bütün saç dökülmesi gibi yan etkileri kaldırabiliyoruz. Öte yandan bu çalışmayı tamamen yeşil sentezle, tamamen doğal bir şekilde limon, mandalina ve portakal yapraklarından yaptık. Filmde doğal bir şekilde sentezleniyor. Projenin yenilikçi yönü buydu.”