Ege İmparatorluk sütunları ayağa kaldırılacak

İmparatorluk sütunları ayağa kaldırılacak

09.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

İmparatorluk sütunları ayağa kaldırılacak

UNESCO’nun Dünya Miras Geçici Listesi’ne aldığı, Muğla’nın Yatağan ilçesindeki, Stratonikeia Antik Kenti’ndeki altı sütun ayağa kaldırılacak. Mayıs ayında başlayacak olan çalışmalarda Kuzey Şehir Kapısı’nın bir bölümü de restore edilecek.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Kuzey Şehir Kapısı M.S. 139 depreminde yıkıldı. Depremden sonra Roma İmparatoru Antoninus Pius verdiği parayla kapı, çeşme ve meydan düzenlendi. Biz şimdi kapının bir bölümü ile meydanın sütunlarının restorasyonunu yapacağız. Bu sütunların bir tanesi yaklaşık 10 metre yüksekliğinde. Anadolu’da bu şekilde büyük ve iki girişli, arasında çeşmesi olan kapı bilinmiyor. Kente gelenler şimdilik toplam 6 sütunu ayakta görebilecek. Daha sonra bunlar 8 sütun olacak” dedi.

Haberin Devamı

2 milyon liralık destek

Roma İmparatoru Antoninus Pius tarafından yaptırılan sütunların ayağa kaldırılması için Yatağan Kaymakamlığı’nca hazırlanan ve eş finansmanı Yatağan Termik Enerji Üretim (YTEÜ) A.Ş. olan proje, Güney Ege Kalkınma Ajansı’na (GEKA) sunuldu. GEKA, kültür turizmine büyük katkı sağlayacak olan çalışmaya 2 milyon 480 bin lira hibe desteği verdi.