Ege İnciraltı için özel yasa çıkartılmalı

İnciraltı için özel yasa çıkartılmalı

18.02.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başkan Kocaoğlu, bölgenin EXPO alanı ilan edilmesi için kanun yapılması gerektiğine dikkat çekerek, oylamaya kadar hazırlıkların tamamlanması gerektiğine işaret etti...

İnciraltı için özel yasa çıkartılmalı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir İktisat Kongeresi’nin 89. yılı anısına düzenlenen toplantıda EXPO 2020’den, Paris’teki sunumdan, İnciraltı’nın planlamasına, İzmir’in ödediği vergiye kadar pek çok konuda içini döktü.

4 katı geçmeyen planlama
Kocaoğlu, “Bir gün en önde gitmem gerekir bir gün en sonda. Bir tek duruşum var. Dört milyon İzmirliyi temsil ediyorum. Nerede durmam gerekiyorsa İzmirlinin menfaati için orda dururum. Özgüvenim benim alınganlık göstermeme engeldir. EXPO sürecinde de her türlü desteği nerden ne koşulda olursa olsun vermeye hazırım” dedi.
İlk stratejik plan çalışmaları sırasında İnciraltı’nın planlanması gerektiğini söylediğinde kendisine “Ateşle oynama” dendiğini belirten Kocaoğlu, “EXPO yeri olarak İnciraltı belirlendi. İnciraltı’nın belirlediğimiz konseptte olmasını istedik. Gökdelen yapmak isteyen gitsin karşıya yapsın. Biz İnciraltı’nda 3 kilometrelik sahil, ağaçlandırılmış bir alan, düşük yoğunlukla 4 katı geçmeyen kent yaratalım istiyoruz” diye konuştu.

İzmir’in zenginliği
Kocaoğlu, İnciraltı’nın, İzmir’in zenginliği olduğunu, “Bunu bir türlü planlayamıyoruz. Yasayla olacağı belli. 2008’den önce planlamış olsaydık EXPO’da elimiz daha güçlü olacaktı. Buna yüksek kamu yararı ve kanun lazım. Buranın planlamasını hızlı bir şekilde bitirirsek 2013’teki oylamadan önce bütün delegeleri, dünya basınını toplar projeyi anlatır, kazanırız” dedi.
Kocaoğlu, “Ben buradan bütün milletvekillerine, Başbakan’a sesleniyorum. Buranın bir an önce planlanmasının tamamlanmasını istiyoruz. Burası planlandıktan sonra EXPO için ayağa kalkıp yürürüz” dedi.
Yarımada’nın planlanmasının kaldıraç olacağını, anlatan Kocaoğlu, “171 bin hektar İzmir Yarımadası var. Buranın stratejisini belirleyip ardından planlamasını yapıp yatırımcının önüne koyduğumuzda kalkınacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

EXPO toplantısında protokol yalnız kaldı
İzmir İktisat Kongresi’in 89. yılı anısına düzenlenen “1923 İktisat Kongresi’nden EXPO 2020 Paneli” ve “1923’ten Günümüze Fuarcılık ve Sergicilik Sergisi EXHIBITION 2012”, EÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı. Açılışa CHP İzmir Milletvekilleri Aytun Çıray ve Mustafa Moroğlu, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EXPO 2020 Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

138 üyesi var, katılan yok
Organizasyonu yapan İzmir’i Sevenler Platformu’na üye 138 kuruluş bulunmasına karşın açılışın yapıldığı salonda protokol ile basın mensupları dışında kimsenin olması dikkati çekti. İlk olarak söz alan EXPO 2020 Yürütme Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yapılan çalışmaları anlatarak gelinen nokta hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

‘Binali Bey aday olmaz’
Kocaoğu adaylığı ile ilgili yorumlara açıklık getirdi. Ailesinin aday olmasını istemediğini hatırlatan Kocaoğlu, “Sayın Erol Yaraş ile sohbetimizde bana ‘Binali Bey metronun niye yapılamadığını Belediye Başkanına sorun’ dediğini söyledi. Ben de sohbet ortamında ‘Binali Bey adaysa ben de 2014 yılında Başkanlığa adayım’ dedim. Ben Binali Bey’in aday olmayacağından eminim. Bu espri içersin de bir sohbetti” dedi.

“Başkan ile birlikteyiz”
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise İzmir’in EXPO konusunda her türlü desteğe sahip olduğunu belirterek “Büyükşehir belediye başkanı ile birlikte hareket ediyoruz. Onun başkan olduğu bir kurumda benim üye olmam hiyerarşik açıdan doğru olmazdı. Yürütme kurulu başkanlığına da Mahmut Özgener’i getirdik. Halka yakın yapı düşüncesiyle böyle bir adım attık” dedi.

“Siyasi rant hesaplandı”
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise EXPO 2020 konusunda Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yerine hükümet tarafından belirlenen bir kişinin başa getirilmesini eleştirdi. Çıray, hükümetin EXPO 2020 konusunu ileride kullanılacak siyasi bir rant olarak gördüğünü belirtti.