Ege Irklar ve dinler mozaiği bir ülke

Irklar ve dinler mozaiği bir ülke

27.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Malezya’da resmi din İslam. Ülkede Çinli, Hint, Endonezyalı ve başka kökenlerden farklı dinlere mensup milyonlar yaşıyor. Kimse de birbirine, hayat tarzına karışmıyor

Irklar ve dinler mozaiği bir ülke

“Türkiye Malezya olur mu?” bu konuda bir yorum yapmayacağım. Fakat Kuala Lumpur’u gördükten sonra şuna inandım ki şeriat kurallarının Malezya’da uygulanması çok zor! Tam bir ırklar ve dinler mozaiği olan Malezya’da resmi din İslam. Nüfusun yüzde 57’si de Müslüman olan Malaylar. Onların dışında kalan yüzde 43 Çinli, Hintli, Endonezyalı ve diğer yerel halk; dinini, örf ve adetlerini tamamen serbestçe yerine getirebiliyor.

Mini de var, çarşaf da...
Bir Çinli mini eteği ve kısacık şortuyla sokaklarda rahatça dolaşırken, bir Malay da başını kapatıp gerekirse çarşafla çok rahat alışverişe çıkabiliyor. Polis veya gümrük memuru olarak görev yapabiliyor.

Sloganı, ılımlı insanlar ülkesi
Malezyalılar kendilerine bir slogan geliştirmişler “dünyaya ılımlı bakan insanlar ülkesi”. Bu sloganın gerçekliğini, Malezya’da kaldığınız süre boyunca devamlı hissediyorsunuz. Devamlı güler yüzlü bir şekilde sizi karşılayan Malezyalılar, ülkede kaldığınız sürece sizi rahat ettirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Turistler ve Müslüman olmayan Malezyalılar kaldırımlardaki cafe’lerde bira ve viskilerini rahat içerlerken kimse din polisliği yapmıyor ve içki yasak diyerek sizi rahatsız etmiyor .

Mahalle baskısı yok
Bir camide ezan okunurken, biraz ötede bir kilisenin çanı kendi cemaatini duaya davet edebiliyor.
Anlayacağınız, çok kültürlü ve dinli olarak barış içinde, mahalle baskısı olmadan yaşamak mümkün olabiliyor.
İster istemez düşündüm. Acaba bizde de Türkiye’den gitmek zorunda kalan Rumlar, Ermeniler, İtalyanlar, Yahudiler, Süryaniler halen bu ülkede yaşıyor olsalardı; kıyılarda yaşam tarzının değişeceği endişesini taşıyan yüzde 42, bugün aynı duyguları yaşar mıydı?