Ege İŞSİZİM DİYEN BANA GELSİN

İŞSİZİM DİYEN BANA GELSİN

13.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

AK Parti’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Milliyet Ege’nin Misafir Odası’na konuk oldu

İŞSİZİM DİYEN BANA GELSİN

“Belediyecilik bizim işimiz” diyen Manisa Milletvekili, meslek edindirme kurslarında yüzde 50 iş garantisi verdiklerini belirterek, “Manisa’da iş değil, işçi arayanlar var ama bulamıyoruz” dedi

Haberin Devamı

AK Parti Manisa Milletvekili ve AK Parti’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, Milliyet Ege’nin Misafir Odası’na konuk oldu. Tanrıverdi, Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yazı İşleri Müdürleri Uğur İşven ve Muhittin Akbel ile yazarımız Erdinç Yumrukaya’nın sorularını yanıtladı:

Tütünde çelişki bitti

Manisa’daki üzüm üreticilerinden başlayalım sohbete... Üretici, ne durumda?

- Biz 2002’de milletvekili olduk. O zaman üzümcüye gittiğimizde “Üzüm para etmedi. Şaraplık bile almadılar. Paramımızı bile alamadık” diyorlardı. Bu durum iki yıl, azalarak devam etti, sonra tamamen sona erdi. Şimdi üzümcü mutlu. “Bir ihtiyacınız var mı?” diyoruz, “Yok, çok şükür” yanıtını veriyorlar. Eskiden, 1 dolar üzüm, başbakanda gözüm, derlerdi. Günlük politikalarla çiftçi zor yıllar geçirdi. Tütün tarlalarının yerinde artık zeytin ağaçları var. Sigara içme yasağı getirdik. Hem tütüne teşvik ver, hem sigarayı yasakla. Biz bu çelişkiyi bitirdik. Tütüncüye teşvik verildi, 3-5 sene sonra zeytinleri büyüdü, ürün almaya başladı.

Haberin Devamı

Tütün ihracatçıları bundan pek memnun değiller.

- Demek ki iyi noktaya gelmişiz. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da tütün üretimi azaltıldı.

750 binin üzeri Büyükşehir

Büyükşehir olduğunda Manisa, ne gibi sorunlarla karşılaşacak sizce?

- Mevcut sistemde 16 Büyükşehir Belediyesi var. Bunlardan İstanbul ve Kocaeli’de belediye sınırı, aynı zamanda il sınırı. Bunlar dışındaki 14 ilin belediye sınırları, nüfusuna göre 20, 30, 50 kilometre çaplı. Nüfusu 750 binin üzerindeki illerimiz Büyükşehir olacak. Tüm büyükşehirlerimiz, İstanbul ve Kocaeli gibi il sınırı olacak. Ege’de Uşak, Afyonkarahisar ve Kütahya dışındaki illerimiz Aydın, Muğla, Balıkesir, Denizli ve Manisa, büyükşehir olacak.

Nasıl bir sistem öngörülüyor?

- Yani her ilçenin belediye başkanı, meclisi olacak. Artı Büyükşehir Belediye Meclisi olacak ve bu ilin tek meclisi olacak. Yani İl Genel Meclisi kaldırılacak. Çünkü il sınırlarında kırsal alan kavramı kaldırılacağı, kırsal alanlar da Büyükşehir alanlarına gireceği için, her yere Büyükşehir hizmet götürecek. Bu durum, sağlıklı şehirler olmasını sağlayacak. Büyükşehir bu gücüyle büyük çaptaki tadilatları bile anın da yerele yakınlıkla en kısa zamanda sağlayacak. Mahallelerde, ilçelerde, Büyükşehir birimleri oluşturulacak. Böylece hizmet akışı hızlandırılacak.

Haberin Devamı

İl olmak isteyen ilçeler var, Salihli, Akhisar gibi... Bu konuda ne düşünülüyor?

- İl olmak isteyen çok ilçemiz var. Büyükşehir olunca, onların beklentileri daha kolay bir şekilde yerine getirilecek. Çünkü halkımız, işlerinin kolaylaması için il olmak istiyor. Manisa’nın 5 ilçesi 100 bin nüfusu aşmış. Beş ilçeyi de vilayet yapamazsınız ki... Büyükşehir olunca, o ilin ufku geniş olur.

Üç dönemdir milletvekilisiniz. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olacak mısınız? Manisa’nın ilk Büyükşehir Belediye Başkanı olmak istiyor musunuz?

- 2015 yılına kadar milletvekili olarak seçildik. Manisa, AK Parti belediye dönemini. Şu anda bir başka partili belediyeyi yönetiyor. İki dönemi kıyaslama imkanı buldu Manisalılar... Türkiye geneli için söylüyorum; 2 bin 950 belediyenin 1667’si AK Partili. Bunların 10’u Büyükşehir. 35 ilin belediyesi de AK Partili. Partimizden bir belediye başkanının olduğu yerde hizmet vardır, sağlıklı şehir vardır. O açıdan, bizim bir isimden ziyade, AK Partili bir arkadaşın o şehri ihya edeceğini düşünüyorum. Manisalı vatandaşlarımız bana karşı teveccüh gösteriyorlar. Büyükşehir Belediye başkanlığı yapmak benim için onurdur. Bugüne kadar seçmenimizin yüzünü kızartacak bir şey yapmadım. AK Partili Manisalı bir kardeşimizi Büyükşehir başkanı yapacağız.

Haberin Devamı

Seçimlerin öne alınması düşüncesini destekliyor musunuz?

- AK Parti iktidarında seçimler her zaman zamanında yapılmıştır. Bu genelek haline gelmiştir. kış şartlarında seçim zor. Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu’nu, kışa denk gelen bir seçim gezisinde kaybettik. Seçmen için de en ideali, sonbahardır. Seçim, sonbahara alınarak kolaylaştırılmalı. Sonbaharda yapılırsa, seçmenin demokratikleşmeye katkısı artırılır. Bu konuda ortak bir karar almak için Meclis’de 367 sayısı gerekiyor. Eğer bu mümkün olursa, 2013 sonbaharında seçim olabilir.

Haberin Devamı

Manisa’daki siyasi tablo nasıl? Partinizin il bazında hedefi nedir?

- Manisa’nın 5 AK Partili, 3 CHP’li, 2 MHP’li milletvekili var. 16 ilçemizden 9’u AK Partili. İl Genel Meclisi’nde 64 üye var, 41’i AK Partili... 2011 seçimlerindeki oyumuz yüzde 47. 2007’de yüzde 41’di. 105 bin oy artışımız oldu. Manisa’da AK Parti, oyunu hep artırıyor. Genel olarak en az yüzde 70’ini alırız. Hem oyların, hem de belediyelerin yüzde 70’ine talibiz.

Çok iddialı bir yüzde değil mi?

- Manisa’da merkezi hükümetimizin desteğiyle yapılan hizmetler gerçekten çok önemli. Mesela arsa temini yapıldı. 25 dönümü Muradiye Belediyesi’nin tahsisiyle, 20 dönümü bir özel vakfın tahsisiyle 45 dönümlük bir alanın tapu işlemleri yapıldı. 4 bin kişilik çok amaçlı bir spor salonu yapıyoruz.

Hastane projeleri hakkında bilgi verir misiniz?

- Manisa’da sağlıkta 560 yataklı kamu özel hastanesi yapıyoruz. Devlet hastanelerini birleştiriyoruz. Yeni modern 400 yataklı dev bir hastane yapıyoruz. Alaşehir’de, Turgutlu’da, Demirci’de, Kula’da, Selendi’de, Soma’da sağlık alanında önemli yatırımlar yapıyoruz.

Başka ne gibi yatırımlar yapıldı?

- Selendi, Gördes, Kula ilçelerimize öğretmen gitmiyordu. Biz oraları zorunlu hizmet kapsamına aldırdık. Şimdi öğretmenler bu ilçelerimizi tercih ediyorlar. Eğitim olanaklarını tüm Manisa’ya yaydık. Turgutlu’da Irlamaz yıllardır konuşulur. Çöplüktü, kokuyordu. Şimdi mesire alanı oldu. Soma’da başkanımız, altyapıyı, üstyapıyı bitirdi. Saruhanlı da öyle. Akhisar, hem belediyeciliği iyi yapıyor hem de takımı Süper Lig’e çıkardı.

Halkın sizden ne gibi istekleri oluyor?

- Belediyecilik bizim işimiz. Ahmetli’deydim. Çarşıda gezdik, bir kişi bile belediye başkanını şikayet etmedi. Bir park yapmışlar, çocuk sesleriyle cıvıl cıvıl. İhtiyaç sahibi ailelere, incitmeden gereken yardımı yapıyoruz. Bunu şov olsun diye yapmıyoruz. Türkiye’de ilk defa AK Parti iktidarında yoksulluk envanteri çıkarıldı. Ne kadar yoksulumuz var nelere ihtiyaçları var, diye. Kömür yolladık, ihtiyaç karşılansın diye.

İzmir Büyükşehir başarılı olamadı

İşsizlik sorununun çözümü için neler yapıyorsunuz?

- Meslek edindirme kurslarını başlattık. Sadece kurs vermiyoruz, yevmiye de veriyoruz. Kursiyerin sosyal güvencesi de var. Yüzde 50 iş garantisi veriyoüruz. Yüzde 50’si de kendi imkanlarıyla iş buluyor. “Ben çalışacağım” diyen herkese iş var. Manisa’daki herkese sesleniyorum, “İşsizim diyen bana gelsin” diye... İşletmeler yana yakıla eleman arıyor. Nitelikli veya niteliksiz hiç fark etmez, Manisa’da herkese iş var.

Ege’de en başarılı il belediyesi sizce hangisi?

- AK Parti’nin Ege’de 3 belediye başkanı var: Afyon, Denizli, Kütahya. Üçüne de maşallah. Üç ilimizin de çehresi değişti. İzmir için başarılı diyemeyiz. Vatandaşına düne kadar arsenikli su içiren bir belediye. Komşu komşunun külüne muhtaçtır. İzmir de Manisa’nın suyuna muhtaç kaldı. Merkezi hükümetimiz duyarsız kalmadı, İzmir’de Gördes’ten su gönderdi. İzmir, sayemizde şimdi temiz su içiyor. İZBAN’ı, Ulaştırma Bakanlığımız yaptı. Hükümetimiz, bu konuda da duyarsız kalmadı.

Hükümet, İzmir’e çok önem veriyor

İzmir’in EXPO 2020 çabalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- İzmir’in 2020 EXPO hedefine ulaşması için hükümetimiz tüm imkanlarını seferber etmiş durumda. İzmir, AK Partili değil deyip kenara çekilmedik. İzmir’e sırtımızı çevirmiyoruz. Siyasi etiketinden dolayı İzmir’i mağdur edemeyiz. Ulaştırma Bakanımız İzmirlidir ve ulaşım adına büyük katkılar sağlamıştır. Ankara-İzmir hızlı tren hattı açılıyor. Çandarlı Limanı yapılıyor. Dolayısıyla biz İzmir’e, yerel yöneticileri gibi ilgisiz ve duyarsız kalamayız.

Yoksa İzmir Büyükşehir Başkanlığı’nı mı düşünüyorsunuz?

- Siyasi kimliğine bakılmaksızın tüm muhtar arkadaşları çağırdık İzmir’de... 1300 muhtarla buluştum. Sorunlarını dinledik. Yerele hizmet gitmediğini gördük bu toplantıda. İzmir’e yakın ilgim var ama başkanlık hiç aklımdan bile geçmedi.

Yerel seçimde İzmir’de neler olur?

- İzmirli hemşerilerimizin hizmetten yana tercihlerini yapacaklarına inanıyorum. Gerçekten yerel yönetim adına herhangi bir hizmet yok. Bunu İzmirliler de biliyor. Dışardan gelip görmeye gerek yok. Artık yakıcı sorunlarla uğraşmaktan, eminim İzmirliler de bıkmıştır. İnanıyorum ki İzmirliler de yaşanabilir bir şehir istiyorlardır.

Bakan Binali Bey aday olursa, işiniz kolaylaşır mı, şansınız artar mı?

- Tercih, AK Parti’den yana olmalı. Binali Bey, fevkalade başarılı bir bakanımız. Büyükşehir başkanlığını düşüneceğini sanmıyorum. Zorunda kalırsa, görevden kaçtmaz. İzmir, Türkiye’nin gözbebeği. Buraya hizmet, Türkiye’ye hizmettir.