Ege İthal mermer isyanı

İthal mermer isyanı

09.12.2009 - 01:08 | Son Güncellenme:

Kazakistan’ın başkenti Astana’daki Türk Büyükelçiliği’ne 4 milyon Euro’luk mermer ithal edilmesi yerli üreticileri kızdırdı. Türk mermerinin daha ucuz ve kaliteli olduğu hatırlatıldı

İthal mermer isyanı

Türkiye’nin doğaltaş üreticileri, Kazakistan’ın başkenti Astana’daki büyükelçilik binasına, İspanyol ve Hindistan mermeri kullanılmasına isyan etti. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, 4 milyon Euro’yu bulan elçiliğin mermer işlerinin Türkiye’de yaptırılmamasını eleştirdi.
İspanya’dan alınan doğaltaşların metrekaresine 78 Euro olmak üzere toplamda 1 milyon 872 bin Euro ödendiğini vurgulayan Erdinç, bir bu kadar tutarın da Hint granitleri için ödendiğini, Türkiye’de istihdam yaratan, ihracatta başarılara imza atan madencilik sektörünin hiçe sayıldığını söyledi.
İthal edilen taşların daha dayanıklısı, daha estetiği ve uzun ömürlü olanının Burdur ve Bursa’da üretildiğine dikkat çeken Erdinç, “Biz, metrekaresi 25 Euro’dan verebilirdik. Kazancın yüzde 63’ü devlete vergi olarak geri dönebilirdi. Hangi akla hizmet bu taşlar kullanıldı, milletin milyonlarca Euro’su niye heba edildi, anlayamıyoruz” diye konuştu.
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Singapur, Türkiye, Cidde ve Riyad şehirlerindeki büyükelçiliklerinde Türk doğaltaşlarını kullanıldığına da dikkat çeken Erdinç, “Taşımızın değerini ABD biliyor. Kendi Dişişleri Bakanlımımız bilmiyor” dedi.
TOKİ’nin Afyon’da inşa etmeyi planladığı hastanede gerekli doğaltaşların da tamamının Hindistan ve Çin’den ithal edileceğini kaydeden Erdinç, şöyle konuştu:”Mermerciliğin vatanı olan Afyon’daki bu durum hicap verici. Bari bu konuya müdahe edilsin.”