Ege İZKA yönetimine ‘içeriden’ uyarı

İZKA yönetimine ‘içeriden’ uyarı

04.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu üyeleri, kurumun, ‘kervan yolda düzelir’ anlayışıyla kurulduğunu, ‘yeterince etkin’ çalışmadığını ifade etti, sorunların aşılması çağrısı yaptı

İZKA yönetimine ‘içeriden’ uyarı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Kalkınma Kurulu toplantısı, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde, 61 üyenin katılımıyla gerçekleştirildi. Gündem, “Kalkınma Kurulu’nun daha etkin şekilde çalışması”ydı. Üyeler, eleştirilerini dile getirdi. İZKA Yönetim Kurulu’na tavsiyede bulunma, mevzuat sorunlarının çözülmesi için de diğer ajanslarla birlikte Ankara’ya baskı oluşturma kararı alındı. Uğur Yüce, kalkınma ajansları kurulurken, bir kesimin, “Ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı tehdit olacağı” yönünde itiraz ettiğini, bir kesimin de ülkenin sadece Ankara’dan yönetilemeyeceği görüşünü savunduğunu hatırlattı. Yüce sözlerine şöyle devam etti:

Yanlışlar düzeltilmeli“Kuruluş aşamasında bazı tavizler verildi ve ortaya antidemokratik bir yapı çıktı. ‘Kervan yolda düzelir’ anlayışıyla devam edildi. Bunun doğruluğu, yanlışlığı tartışılır. O dönem böyle bir tercih kullanılmak durumundaydı. Ancak gelinen noktada, İzmir madem ki bir ilki kurdu, bunun yanlışları düzeltilebilir mi? Elimizden geldiği kadar demokratik, fonksiyonel bir yapıya kavuşturmak için çalışma yapabilir miyiz? Türkiye genelindeki tüm ajanslarla koordine ederek devlet, DPT ve bakanlık üzerinde bir baskı uygulayabilir miyiz? Bu amaçla tüm üyelerimizin önerilerini alarak diğer ajanslarla bir koordinasyon kurmak istiyoruz.”

Çalışkan: Burada ne yapıyoruz anlamadım
Kurul üyesi Necmi Çalışkan, “Burada ne yaptığımızı anlamış değilim. Ürettiğimiz fikirleri nasıl uygulayacağımız belli değil” dedi. Kendisinin, turizm komisyonundaki
30 kişiden biri olduğunu ancak üç kişinin katılımıyla toplantı yaptıklarını anlatan Çalışkan, şöyle devam etti: “Çalışmalarımızın bir yere gittiğini görmedim. Kurul, bana, hiçbir şey üretmiyor gibi geliyor. Bu yüzden gözden geçirilmeli.” İZKA’nın, özel sektör mantığıyla işlemesi gerektiğini vurgulayan Çalışkan, “Proje değerlendirme kurulunun da çok sağlıklı olmadığına inanıyorum” dedi.

‘İzmir’e yatırıma İzmir karar versin’
İzmir’e yapılacak yatırımların, TBMM’de oylanmadan önce İZKA Kalkınma Kurulu’nda oylanmasını isteyen Ali Nail Kubalı, “Bu heyet, İZKA’nın nasıl çalışması gerektiğini ortaya koyamıyorsa, bu işi niye devam ettiriyoruz bunu sorgulamalıyız” dedi.

‘İZKA olmasaydı yapamazdık‘
Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, “Belediyelerde fizibilite, tedarik sistemi gibi konularda yeterli uzman bulunmaması nedeniyle, İZKA, destekliyor. Biyogazla elektrik santrali kuruyoruz. İZKA destek vermeseydi yapamayacaktık” dedi.

‘Bizim görüşümüz sorulmuyor‘
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Atilla Sertel de İZKA’nın, ulusal ve yerel basın temsilcileriyle görüşmelere çağrılacak kişiler hakkında yardım istenmediğini dile getirdi. “Böyle devam edecekse burada işim olmadığını düşünüyorum” dedi.