Ege İzmir’de suç oranı düşüyor

İzmir’de suç oranı düşüyor

21.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kısa zamanda suç istatistiklerinde elde ettikleri düşüşlerin sevindirici olduğunu belirten Bilkay, “İzmir’de en büyük sorunumuz ise esrar kullanımında” diyor.

İzmir’de suç oranı düşüyor

Sakarya Emniyet Müdürlüğü’nden, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’ne atandıktan sonra İzmir’de suç oranlarını, kısa zamanda günden güne düşürmeyi başaran İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, kent için olumlu bir tablo çizdi. İzmir’in oldukça özgür ve renkli bir şehir olduğuna değinen Bilkay, “Burada vatandaşlar 24 saat rahatlıkla sokakta dolaşabiliyor. Her ay yaptığımız raporlama sistemiyle insanların daha rahat dolaşmalarını sağlayacağız. Çoğu bölgemizde suç oranlarında oldukça yüksek verim sağladık.” diye konuştu.
Milliyet Ege Misafir Odası’nın bu haftaki konuğu olan İzmir İl Emniyet Müdürü Ali Bilkay, İzmir’de kısa zamanda gördüklerini samimi şekilde dile getirdi.

MOBESE kameralarının kısa zamanda devreye girmesiyle güvenliği çok daha iyi noktalara getireceklerini müjdeleyen Bilkay, Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yayın Koordinatörü Dilek Gappi, Köşe Yazarımız Hilmi Gültay, Yazı İşleri Müdürleri Uğur İşven, İbrahim Akbulut ve Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı.

“İnsanları sıkmayacağız
İzmir’e dışarıdan gelen biri olarak hem asayiş, hem de trafik güvenliği konusunda genel bir değerlendirme yapar mısınız?
Öncelikle trafik konusundan başlayayım. Arkadaşlarımıza sürekli meslek içi eğitim veriyoruz. Orada değindiğimiz en önemli konu şu; ne çok gaddar olup insanları sıkacağız, ne de çok mütevazı olup beceriksiz olacağız. Vatandaşa iyi davranıp, şevkatimizi göstererek otoritemizi sağlayacağız. Sayın Vali?Cahit Kıraç da Türkiye’de en emniyetli şehri İzmir olarak gösterdi. ‘İzmir’de 24 saat herkes istediği gibi gezip, eğlenebiliyor’ diye konuştu. Kesinlikle katılıyorum. İnsanlar gayet emniyetli bir şekilde sokaklarda dolaşabiliyor.

Haberin Devamı

En yaygın suç hangisi?
Vatandaşın en çok şikayet ettiği suç türü travestiler. Ancak onun dışında benim gördüğüm İzmir’de esrar kullanımı çok yaygın. Kullanımı yaygınsa dışarıdan çok sık geliyor demektir. Ben buraya geldikten sonra 1 tona yakın esrar aldık. Devamlı yakılıyoruz. Esrar kullanımının İzmir’de yaygın olduğunu düşünüyorum. Burada yakaladığımız esrardan dolayı çok kullanıldığını düşünüyoruz. İzmir’de 700 bin orta öğretim, 125 bin üniversite öğrencisi var. Okul önlerinde aldığımız önlemler sebebiyle bu konuda ciddi yol katettik.

İzmir’de suç oranı düşüyor

Başarı nasıl geliyor? Bu konuda çalışmalarınız neler oldu?

'Çok başarılıyız’ demem başarılı olduğumuzu göstermez. Başarı aynı zamanda sadece benden kaynaklı değil, bir ekip işidir. Ben şuna inanırım; başarının göstergesi istatiksel bilgilerdir. Buraya geldiğimde ilk yaptığım, mevcut kadroya bakmak oldu. Daha sonra kendimce, daha iyi çalışabileceğim yerlerde ufak değişiklikler yaptım. Arkadaşlarıma çalışma sistemimi anlattım. Prensibim şu; kesinlikle her ay ne yaptığımıza bakıyoruz. Ne kadar asayişlik olay olduysa bunun bir istatistiğini çıkarıyoruz. Diğer aylarda bu istatistikleri takip ediyoruz ve kıyaslama yapıyoruz. Eğer artış varsa bu kez herkes nedenlerini bana anlatmak zorunda. Her ay suç haritasını çıkarıyoruz. Her birim kendini kontrol ediyor ve güzel bir yarış oluyor. Sadece trafik de değil, evrak arşiv, asayiş gibi bütün birimlerimizde bunu yapıyoruz. Geçen gün istatistikleri aldığımızda, en yüksek düşüşü yüzde 42 ile Gaziemir ilçemizde gördük. Ayrıca bundan sonra en yüksek düşüş başarısını yakalayan karakol amirlerini, ayın amiri seçeceğiz. Bir de şunu söylemek mümkün İzmir’de hırsızlıkta yüzde 15 düşüş var. Gasp olaylarında da müthiş bir düşüş yaşadık, ben buraya geldikten sonra gaspa teşebbüs olayı 6’yı geçmedi. Suç işleyen insanların İzmir’de özgürce dolaşmasına kesinlikle müsade etmeyeceğiz. Bütün şubelerimizde daha iyi noktaya gideceğiz. Vatandaşlar her türlü ciddi olayda beni karşılarında görmeye devam edecek.

Olay yerine ulaşma konusunda polislerimiz nasıl?
Şu kadarını söyleyeyim, zaman zaman 155’i ben arıyorum. 10 civarı hattımız var. Çok fazla anormal bir durum olmadığı sürece ulaşma süremiz 1 dakika. Bunun yanına MOBESE’yi eklediğimizde çok daha güzel olacak. MOBESE bize ihbar ettiğinde, nerede olduğunu, kaç kilometre uzaklıkta olduğumuzu rahatlıkla görebileceğiz.

Son zamanlarda kadına şiddet olaylarında artış var. Bu konuda çalışmalarınız neler? Kadınlardan gelen her şikayeti değerlendiriyor musunuz?
Elbette. Kadınlarımız çok müzdarip ise adliye cezasını veriyor. Mahkeme erkeğe eve yaklaşma cezası verdiyse, bunu mutlaka uyguluyoruz. Adliye olayı ciddi buluyorsa kadına koruma veriliyor. Kadın bir yerde çalışıyor ve işten çıkıp, girerken koruma istiyor. Kadının hayatı büyük tehlikedeyse, yalnızca çağrı üzerine de koruma veriyoruz.

Telefon mesajlarıyla dolandırmalara ne gibi mesajlar verebiliriz?
Emniyet olarak mesajımız net aslında. Hiçbir arkadaşım, yaptığı görev için vatandaştan para istemez. Maalesef bazı vatandaşlar dolandırıcılara inanıp, polis arkadaşlara inanmıyor. Bu tip şeylere kesinlikle itibar edilmemeli, muhatap olunmamalı.

Haberin Devamı


“Beni garanti görüyorlar”
Sizi telefonunuz hala aktif mi?

155’e ulaşamayanlar beni arıyor. Konu ile ilgili birime aktarayım dediğimde, konuyu bana anlatmakta ısrarcı olan vatandaşlarımız var. Galiba beni garanti görüyorlar. Vatandaş bu duruma alıştı,değiştirmeyi düşünmüyorum açıkçası. Çok yoğun olmadığım sürece telefonuma bakmaya özen gösteriyorum.

İzmir’i nasıl buldunuz?
İzmir çok renkli bir şehir. Özgürce yaşıyor. Herkes gerçekten çok medeni, böyle olunca bizimde işimiz kolaylaşıyor. İnsanlarımızın özellikle trafikte, bilinçli davranması işimizi çok kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

“Teşkilat, teknolojiyi sisteme entegre etti”

Haberin Devamı

155’e gelen ihbarlar nasıl değerlendiriliyor?
Öncelikle gelen bütün ihbarlar kayıt altına alınır. Trafik ise trafik birimine, asayiş ise asayiş birimine gönderilir ve olayın neticesini mutlaka kayıt altına almak zorunda. Örneğin, Karşıyaka Lisesi’nde bir olay var, oraya en yakın ekip gönderilir ve daha sonra orada olayın nasıl neticelendiğini yazmak zorunda ve kayıt altına almak zorunda. Artık herşey şeffaf. Bir hafta önce bir ihbar yapın, bir hafta sonra ihbarı tekrar sorduğunuzda sonucun ne olduğunu görürsünüz. Polisin, “ben yaptım oldu” demesi mümkün değil. Teknolojiyi sisteme entegre ettiğiniz zaman kolay çalışabiliyorsunuz.

Trafikte ceza yazılması gereken olaylar nasıl sonuçlanıyor?
Diyelim ki; kırmızı ışıkta geçen bir arabayı ihbar ettiniz. İhbar ettiğiniz zaman, sizin adınız, soyadınız ve telefon numaranız istenebilir. Çünkü; Ceza yazılması gereken konularda, ihbar ettiğiniz kişiye cezayı yazıyoruz. İhbar edilen kişinin mağdur olmaması için, ihbar eden kişinin bütün iletişim bilgilerini alıyoruz. Kişi cezaya itiraz ettiği takdirde, polis kendini mahkemede savunabiliyor. Eğer vatandaş mahkemeye şikayette bulunursa, ihbar eden kişinin bu ihbarı ispatlaması gerekiyor. Yalan beyanda bulunulduğu takdirde, onunda sonuçlarına katlanmak gerekiyor tabii ki.