Ege İzmir, deniz ulaşımında “Lizbon”u model alacak

İzmir, deniz ulaşımında “Lizbon”u model alacak

01.11.2009 - 00:56 | Son Güncellenme:

Kentte deniz taşımacılığının geliştirilmesi için Portekiz’in başkentinde inceleme yapılacak. Ardından da yeni gemiler ve ulaşım sistemi konusunda son karar verilecek

İzmir, deniz ulaşımında “Lizbon”u model alacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, deniz taşımacılığını geliştirmek için üç yıl önce düğmeye bastı. Önce İstanbul Teknik Üniversitesi’ne biner kişilik özel tasarımlı vapurlar dizayn ettirildi. Sonra bunlardan vazgeçildi. Anket çalışmasının sonuçlarına göre 400-500 yolcu kapasiteli, daha hızlı deniz otobüsleri alınması kararlaştırıldı. Bu arada deniz ulaşımında öncü kentler araştırıldı.
Avrupa’da Portekiz’in başkenti Lizbon’un söz sahibi olduğu belirlendi. Bu şehrin deneyimlerinden yararlanmak için harekete geçildi. Başkan Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Ersu Hızır ve Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek bugün bu amaçla Lizbon’a gidiyor. İzmir heyeti, Körfez’de daha çok kişinin ulaşımını sağlamanın hedeflendiği yeni sistem üzerine detaylı araştırma yapılacak.

Son hazırlık yapılıyor
Aziz Kocaoğlu, hazırlıkları titizlikle sürdürdüklerini açıkladı. Kocaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin denizaltı ve denizüstü çalışmasının ardından vapur alımı yapacaklarını dile getirdi, şunları söyledi: “İskele yerleri, gemi tipleri değerlendiriliyor. Karar vermeden önce Lizbon’da incelemelerde bulunacağız. Gemilerin iskeleye yanaşma biçimleri bile çok önemli.”