Ege İzmir denizle barışıyor

İzmir denizle barışıyor

21.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmirlilerin Körfez’i etkin şekilde kullanmasını sağlamak amacıyla ünlü tasarımcılar tarafından hazırlanan projeler açıklandı...

İzmir denizle barışıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz kenti vizyonu kapsamında İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmek için İzmir Körfezi ve kıyısını yeniden tasarlayan proje hazırladı. Mimar, mühendis, tasarımcı, sanat ve kültür adamlarında oluşan 100 kişilik ekibin oluşturduğu, görüş ve öneriler alınmak üzere kamuoyuna açıklanan projenin 50-100 milyon TL arası maliyeti olacak.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve “İzmirlilerin denizle ilişkisini güçlendirmekte uygulanacak tasarım stratajisini” geliştiren uzman ekip Ahmed Adnan Saygun Kültür ve Sanat Merkezi’nde tanıtım toplantısı düzenledi.

Halkın taleplerinden alındı

Projenin başında yeralan Prof. Dr. İlhan Tekeli, projenin demokratik yerel yönetim anlayışı yaklaşımayla İzmir halkının düşüncelerinden süzülerek geldiğini söyledi. İzmirlerin yaşam kalitesini de arttıracağını belirten Tekeli, “Bu proje siyasi olarak kimsenin projesi değildir. İzmir’e dıştan empoze edilmiş bir proje de değildir. Temelde çıkış noktası emlak rantlarını azdırmak değil, yaşam kalitesine katkı yapmaktır. İzmir’in vizyonunda yeralan tasarım ve inovasyon kenti olma hedefinin tasaram ayağı bu projeyle hakerete geçecek. Tasarımcılar, yaratacıklarını İzmir için biraraya getiriyor” dedi.

Haberin Devamı

Gösteri mekanı olacak

İzmir’in bir Akdeniz kenti olduğunun yapılan Kültür Çalıştayı’nda öne çıktığını belirten Tekeli, tasarımcıları kente çekebilmek için yaşam kalitesini güçlendirecek bir yaklaşımla projeyi hazırladıklarını söyledi. Bunun için İzmirlilerin iki önemli özelliğini baz aldıklarını belirten Tekeli birincisinin denizle olan ilişkileri, ikincisinin ise eve hapis olmamaları, her kesimden İzmirlinin sokakta, birlikte yaşama kültürüyle zaman geçirmesi olduğunu söyledi. Tekeli, Körfez ve kıyıyla ilgili üç ayrı kategoride tasarımlar yapıldığını söyledi. Bunların Körfez’in “Gösteri mekanı” olması, Dört ana parçaya ayrılan kıyı bandına farklı anlamlar kazandırılması ve kıyıya inmeden görsel ilişki kurulacak “kent terasları” olduğunu açıkladı.

4 ayrı bölgeye ayrıldı

Tasarım projesinde kıyı bandında yapılacak düzenlemeler 4 ayrı bölgede ele alındı. Doğal Yaşam Parkı, Alaybey tershane arası bölgeyi Mimar Mehmet Kütükçüoğlu, Bayraklı bölgesini mimar Zuhal Ulusoy, Alsancak-Konak bölgesini mimar Nevzat Sayın, Konak Üçkuyular-İnciraltı bölesini ise mimar Tevfik Tozkoparan anlattı. Tasarımdaki etkinliklerle ilgili ise Başkan danışmanı Serhan Adalı bilgi verdi.



‘Kıyı kullanımı devredilmiyor’

Başkan Aziz Kocaoğlu, Merkezi Hükümet’ten almaları gereken izinler ve kıyı dolgu alanlarının belediyeye tahsisi taleplerinin yıllardır kabul edilmemesinin yaratabileceği sorunlarla ilgili bir soruya çarpıcı yanıt verdi. Kocaoğlu, “Bütün imalatlarda, projeler ortaya çıkınca başvular yapılacak. Ancak yasada kıyı alanlarının kullanımının, Büyükşehir Belediyeleri’ne devredileceği öngörülmesine karşın bize devir yapılmamasına anlam veremiyorum” dedi. Projelerin parça parça yapılacağı için, uygulama projesi bitenin ihaleye çıkacağını, ilk ihalelerin Temmuz-Ağustos aylarında gerçekleşeceğini belirten Kocaoğlu, finansman ve idari zaafiyetleri olmadığını söyledi. Bazı kurumlardan izinler alınacağını belirten Kocaoğlu, en kısa sürede bitirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Projenin kente büyük katkısı olacağına dikkat çeken Kocaoğlu, ortalama 50 ile 100 milyon TL arası bir maliyet olabileceğini söyledi.



MEHTEŞEM PROJEDEN ÇARPICI DETAYLAR

2. asansör sahile

Konak - İnciraltı arası Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve Mithatpaşa alanın ilk bölümü Konak İskele ile Sabancı Kültür Merkezi’nin önüne kadar alan bölümde Konak amfi, yüzen sahneler, kültür adası, kıyıda denize taşan saksılar, merdiven platformlar yapılacak. Mithatpaşa Caddesi’ne dikine inen merdivenlerin denizle bağlantısı kurulacak. Alt geçit yapılacak. Merdiven sokak adlı tasarım gerçekleştirilecek. Merdiven platformlar oluşturulacak. Susuzdede Parkı’ndan kıyıya inmek için bir asansör yapılacak. Park’ta açıkhava sineması, otopark sineması, seyir terası, kafeterya oluşturulcak. Yeni Göztepe vapur iskelesi, wc yaya aksı, kafe, oturma alanlarının yeraldığı tasarım projesinde Üçkuyular kesiminde kıyıda iskeleler, Üçkuyular Pier Alanı, İnciraltı kumsalı olacak.


Turan Bölgesi’ne plaj

Bayraklı bölgesi bir bağlantı alanı olarak ele alındı. Kesintisiz bisiklet ve yaya yolunun yanısıra gezi trenine yer verildi. Denize yüzen platformlar yapılacak. Bisiklet parkları, büfeler, çocuk oyun alanları, wc, Yamaç restoran, Turan bölgesinde kent asansörü, Turan eğlence alanı, seyir için deniz balkonları, iskele, piknik alanı, kumsal yeralacak. Deniz sporları yapılabilecek. Yeni Kent Merkezi’nde tramvay durakları, yaya bağlantıları, Bornova vapur iskelesi, kıyı terasları yapılacak. Meles deltasında eko park, kazıklı yürüyüş patikası, bisiklet yolu, kuş gözlem yeri gerçekleştirilecek.


Hıdırellez şenliği

Tasarım projesinde, vapur seferlerinin geceyarısına kadar uzatılması, güzergahları yeniden belirlenmesi öngörüldü. Vapurda canlı müzik dinletileri de yeniliklerden biri olarak öne çıktı. İzmir’e yeni yelken kulüplerinin kazandırılması, rüzgar sörfünün Körfez’de yaygınlaştırılması hedeflendi. Balıkçılık noktalarına lojistik destek verilecek yeni projede, pek çok yeni etkinlik ve festival yeralıyor. Hıdrellez Halk Şeniği düzenlenecek. Üç ana bölgede yapılacak, sahile inecek bir kortejle başlayacak olan şenlik yakılacak büyük hıdrellez ateşlerinin kızaklar üzerinde Körfez’e bırakılması ve dilek tutulmasıyla sone erecek. Körfez’de sudan püsküren ışıktan Zümrüdü Anka kuşu oluşturulacak. İzmir Akdeniz Festivali düzenecek. Milano, Marsilya, Barcelona, Beyrut, Kahire ile ortalaşa etkinlikler yapılacak. Festival iletişimi için uçan balonlar kullanılacak.

Yazarlar