Ege İzmir’e neden ayrı muamele?

İzmir’e neden ayrı muamele?

25.02.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Milliyet EGE’nin ısrarlı yayınları üzerine CHP’li Ersin’in verdiği önergeye düşündüren cevap geldi: İzmir’de valilik belediye aleyhine 4 yılda 158 dava açtı. Bu sayı İstanbul’da 2, Konya’da 3. Ankara ve Kayseri’de ise dava yok

İzmir’e neden ayrı muamele

İzmir Valiliği, 2005-2009 seneleri arasında Büyükşehir aleyhine dava üstüne dava açtı. Dört yılda belediye meclisinden geçen çoğu imar düzenlemesi 158 karar yargıya taşındı.
Milliyet EGE’nin bu konudaki yayınları üzerine CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin konuyu TBMM gündemine taşıdı. Ersin, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle önerge verdi, şu sorulara yanıt istedi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin gelişmesi için yaptığı çalışmalar neden engelleniyor? Son dört yılda, Ankara ve İstanbul valilikleri, her iki kentin büyükşehir belediyelerinin imar planı düzenlemeleri ve ilçe belediyeleriyle yaptığı protokollere karşı kaç iptal davası açtı? Aynı sürede Adana, Konya ve Kayseri’de valiliklerin açtığı iptal davası var mı, varsa sayısı ne?”
Ahmet Ersin’e yanıt İçişleri Bakanı Beşir Atalay’dan geldi. Atalay’ın cevabına göre, son 4 yılda İstanbul’da iki, Konya’da üç benzer dava açıldı. Kayseri’de ve Ankara’da ise valilikler belediyelerden şikayetçi olmadı. İzmir’deki toplam 158 davanın 43’ü ilçe ve ilk kademe belediyelerine devredilen protokollere, 24’ü TEDAŞ’ın kullandığı trafo yerlerinden bedel talebine, 91’i de imar düzenlemelerine yönelik.

Sorun siyasi boyut aldı
CHP’li Ersin, Ak Partili belediyelerle İzmir arasında ayrım yapıldığına işaret etti. Ersin, İzmir’in cezalandırıldığını söyledi, şöyle konuştu: “Bu davalar yıllarca sürüyor, belediyenin kilitlenmesine ve işlerin önemli ölçüde aksamasına neden oluyor. Sorun hukuki olmaktan çıkmış, siyasi boyut almıştır. Valilik davalarına bir de Kamu İhale Kurumu’nun ihale iptalleri eklendi. CHP’li belediyelerin eli kolu bağlandı.”

Haberin Devamı

Kıraç’a ve Kocaoğlu’na
MİNİ YORUM - ÖZGÜR KAYNAR
İzmir Valiliği’nin Büyükşehir’in imar planlarına açtığı davalar yağmur gibi yağarken, “Neler oluyor” diye sormuştum. Bayındırlık İl Müdürlüğü’nun olumsuz raporları geldikçe Valilik de yargıya gidiyordu.
Dört yılda dava sayısı tam 158’di. Acaba diğer kentlerde durum nasıldı? Yazılarım üzerine CHP Milletvekili Ahmet Ersin bu soruya TBMM’de yanıt aradı. Ve düşündürücü sonuç çıktı. Aynı sürede belediye aleyhinde İstanbul’da 2, Konya’da 3 dava açılmıştı. Ankara’da ve Kayseri’de ise hiç yoktu.
Vali Cahit Kıraç, “Kasıt aranmasın. Elimizdeki raporlara rağmen dava açmazsak görevi kötüye kullanmış oluruz” diyor.
Kıraç aslında bu tuhaf durumda adres olarak Bayındırlık’ı gösteriyor. İzmir’in eski başkanlarından Burhan Özfatura da daha önce Bayındırlık bürokratları için, “Bunlar statükocu, dar görüşlü, kraldan çok kralcı, art niyetli” diye sert konuşuyordu.
Özfatura, yatırımın önündeki engellerin kalkması için hem Vali Kıraç’a hem de Başkan Aziz Kocaoğlu’na, “Bu bürokratları karşınıza alın, birlikte toplantı yapın. ‘Kardeşim derdiniz ne?’ diye sorun. Bu iş ancak o zaman çözülür, foyalar ortaya dökülür” diye çağrıda bulunuyordu.
Bu zirvenin şimdi tam zamanı...
Bu böyle gitmez!
İzmir’e yazık olmamalı...