Ege 'İzmir’e yeni enerji geliyor'

'İzmir’e yeni enerji geliyor'

01.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

İzmir’e yeni enerji geliyor

İzmir Büyükşehir Başkanı Soyer, çalışmaları büyük ölçüde biten Harmandalı Katı Atık Tesisi’nden enerji üretiminin 100 gün sonra tamamlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

Harmandalı Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi alanındaki rehabilitasyon çalışmaları ve atıklardan elektrik üretimi sağlayacak projenin tanıtım toplantısı yapıldı. Harmandalı’da 96 bin hanenin elektrik enerji ihtiyacını karşılayacak güçte olan katı atık depolama alanı yıllık 80 milyon metreküp metan gazının bertaraf edilmesini sağlayacak. Tesile ilgili bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Harmandalı’da vahşi depolama alanı var ve İzmir’i zehirliyor. Bu Türkiye’nin yüz karasıdır’. Böyle bir algı var. İşin aslının böyle olmadığı çok kısa sürede ortaya çıktı. 100 gün sonra 160 bin megavat elektrik üretmeye başlıyoruz, 96 bin haneye ihtiyacı olan elektriği üretmeye başlıyoruz. Burası ekolojik ve ekonomik İzmir vahasına dönüşüyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

3 çöp toplama noktası

Tesisin toplam maliyetinin yaklaşık 130 milyon lira olduğunu kaydeden Soyer, Harmandalı’daki kapasitenin yerinde tespit edildikten sonra yarımada, Yamanlar ve Gediz ile birlikte 3 noktada bölgesel çöp toplama ve arıtma noktaları oluşturmak istediklerini belirtti. Tesisin yılda 12 milyon lira civarında bir gelir elde edeceğini açıklayan Soyer, “Hep batı dünyasını izlediğimizde gıpta ederdik. İsveç’te bazı şehirler çöp ithal ediyorlar enerji ihtiyacını karşılamak için. Çok şükür İzmir’de 100 gün sonra bu uygalamaya başlayacak olmak gurur veriyor. Bayram yapacağımız bir gün olacak” diye konuştu. Toplantıya katılan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de, Harmandalı’nın en yatırıma muhtaç ve geliştirilme arzusunda olan bölge olduğuna dikkat çekti, “Gücümüzü birleştirerek Çiğli’yi İzmir’in yeni kent merkezi haline getirebiliriz. İlçemiz bundan sonra çöp kokmayacak” dedi.

Üreticinin yüzü güldü

Kendilerine yeni bir gelir kaynağı yaratmak isteyen ancak imkansızlıklar nedeniyle başaramayan Beydağlı çiftçilerin yüzü, Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile güldü. Beydağ ilçe merkezinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in katıldığı törenle yetiştiricilik eğitimini tamamlayarak destekten yararlanmaya hak kazanan 23’ü kadın 130 üreticiye 520 adet küçükbaş hayvan dağıtıldı. Çekilen kuraların ardından üreticiler yeni geçim kapıları olacak küçükbaş hayvanları teslim aldı. Başkan Tunç Soyer, çiftçi ve köylüyü ekonomik olarak güçlendirmek ve tarımsal üretimi çeşitlendirmek amacıyla üreticiyi destekleyeceklerinin altını çizdi. Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar üreticilere hibe ettiği toplam küçükbaş hayvan sayısının 10 bini geçti.

Yazarlar