Ege İzmir’i kim yaktı tartışmasına son

İzmir’i kim yaktı tartışmasına son

10.04.2010 - 00:12 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, arşivindeki belge ve fotoğrafları kitaplaştırarak bu konudaki spekülasyonların bitirilmesini hedefliyor

İzmir’i kim yaktı tartışmasına son

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina ve Kent Arşivi Müzesi (APİKAM), İzmir yangınıyla ilgili iddialar ve devam eden spekülasyonlar karşısında, elindeki tüm belge ve fotoğraflardan oluşan ‘tarihi belge niteliğinde’ bir kitap yayımlamaya hazırlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı’ndan yayımlanacak kitapta, o dönemin Batılı gazetecilerinin yorumları, haberleri, fotoğraflar ve raporlar yer alacak. İzmir yangını konusunda daha önce farklı araştırmacılar tarafından hazırlanan eserlere de destek niteliğinde olacak bu kitap, tarihi gerçekleri ulusal ve uluslararası kamuoyuna sunmayı hedefliyor.
Kitapta, dönemin sigorta kumpanyalarında resmi itfaiye şefi olan Paul Greskoviç’in ayrıntılı raporundan E. Alexander Powell’in 1923 tarihli “Müslüman Asya’da Güç Mücadelesi” adlı kitabına, Fransız Le Figaro, L’Illustration, Le Temps ve Le Matin gazetelerinin 1922 tarihli nüshalarından İzmir’de Fransızca yayımlanan Le Levant Gazetesi haberlerine, Fransız savaş gemilerinin kumandanı Amiral Dumesnil’in yazdığı raporlardan Amiral Dumesnil’in 28 Eylül 1922 tarihli “Yangının failleri kimler” başlıklı raporuna kadar pek çok somut bilgi ve belge yer alacak.
APİKAM Müdürü Yrd. Doç. Oktay Gökdemir, İzmir yangınıyla ilgili iddiaların dönem dönem ortaya atıldığını hatırlattı, “Konuyla ilgili o dönemin Batılı gazetecilerinin yazıları da açık şekilde yangını Türklerin çıkarmış olmasının mümkün olmadığını belirtiyor” dedi.