Ege İzmir’i Türkiye’ye örnek gösterdi

İzmir’i Türkiye’ye örnek gösterdi

24.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, kendi yağıyla kavrulan İzmir Büyükşehir’i Ankara ve İstanbul’la karşılaştırdı.

İzmir’i Türkiye’ye örnek gösterdi

CHP, belediye başkanlarını seçim kampına aldı. İstanbul’daki Yerel Yönetimler Strateji Belgesi ve Eylem Planı Toplantısı’nda konuşan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, AK Partili İstanbul ve Ankara belediyelerini beceriksizlikle suçlarken, başta metro projesi olmak üzere, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği projeleri tüm Türkiye’ye örnek gösterdi.

Haberin Devamı

İstanbul ve Ankara Hükümet’e sığındı

Kılıçdaroğlu, İzmir’den kat kat fazla bütçeli İstanbul’un bitiremediği dört metro hattını, Ankara’nın ise ihalesini Karayalçın’ın yaptığı üç metro hattının inşaatını Ulaştırma Bakanlığı’na devrettiğini hatırlattı. İzmir’in kendi bütçesinden yeni istasyonlar eklediğini, Aliağa-Menderes’i yaptığını söyledi.

En büyük haksızlığı İzmir’e yaptılar

Silivri’de kampa giren CHP gelecek vizyonunu çizerken Genel Başkan Kılıçdaroğlu, iktidarın İzmir’e yaptığı haksızlıkları sıraladı. Genel başkan bekletilen kentsel dönüşüm projelerinin bunun kanıtı olduğunu söyledi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla gerçekleşen ‘Yerel Seçimler için Hedef 2014-Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Seçim Stratejisi ve Eylem Planı Toplantısı’ il başkanları, nüfusu 100 binin üzerinde olan belediye başkanları, yerel yönetim komisyonunda görevli milletvekilleri ve MYK’nın katılımıyla start aldı. Dev zirvenin koordinatörlüğünü ise Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın yaptı. Kılıçdaroğlu, kentsel dönüşüm alanında da ciddi gelişmelerin olduğunu ifade ederek, yaşanan iki büyük depremin, Türkiye’nin depreme hazırlıklı bir ülke olmadığını gösterdiğini savundu. Kılıçdaroğlu, yetkileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda toplayan, yerel yönetimleri ”idare” olarak adlandıran yasanın, demokrasi zaafiyeti olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı


Müfettişe boğdular
Kentsel dönüşüm konusunda CHP’li belediyelerin de sorunları olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: ”İzmir Büyükşehir Belediyesi, 18 hektarlık Örnekköy, 7 hektarlık Ege Mahallesi, 48 hektarlık Ballıkuyu, 120 hektarlık Aktepe ve Emrez mahalleleri, 32 hektarlık Uzundere, 47 hektarlık Cennetçeşme ile Menemen, Bayındır; Torbalı kentsel dönüşümü yapmak istiyor. Ancak hükümet ’Bakanlar Kurulu’ndan izin alacaksın’ diyor. Büyükşehir Başkanı ’Ben kentsel dönüşüm yapacağım, kenti güzelleştireceğim, İzmir’i gecekondulardan arındıracağım, üstelik bunu gecekondu sahipleriyle davul zurnayla yapacağım. Bana izin verin’ diyor. 15 aydır izin çıkmıyor.Senin görevin engel çıkarmak mı? Senden para istemiyor, pul istemiyor. İzmir Büyükşehir Belediyemiz, İzmir’i Türkiye’nin incisi yapacak. Başkanlarımız, İzmir’i dünyanın en hızlı gelişen birinci metropolü haline Kılıçdaroğlu, CHP’li belediyeleri itibarsızlaştırmaya yönelik operasyonlara, dayanışma içinde karşı çıkacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi: ”2014’e ayarlı takvimlerin düzenini bozup, halkla kenetleneceğiz. Her gün belediyelerimizi, müfettiş, denetmen, özel yetkili savcının görevlendirdiği bilirkişi sıfatındaki 100 kişi ile birlikte açsak da hiçbir zaman yılmayacağız, Biz kendine değil, kentine çalışan bir belediyecilik anlayışındayız.”

Haberin Devamı

Sasalı örneği

Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2007- 2011 Stratejik Planı’nda ”Avrupa’nın en büyük Hayvanat Bahçesi’ni Ankara’ya kazandırmak”, hedefinin yer aldığını hatırlatarak, bu hala gerçekleştirilmediğini kaydetti. Kılıçdaroğlu İzmir’in ise 425 bin metrekarelik alanda Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanlarından biri olarak gösterilenDoğal Yaşam Parkı’nı kurduğunu belirtti.

Haberin Devamı

EXPO’da belediyeyi geriye attılar

Kılıçdaroğlu, EXPO için büyük çabanın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca da gösterildiğini belirterek, ”Ancak ısrarla AKP hükümeti, İzmir Büyükşehir Belediye’mizi nasıl geriye itebiliriz çabası içindedir. Oysa bütün EXPO’larda her zaman belediye başkanları öndedir. Belediye başkanı atama ile değil, seçimle gelmiştir.” ifadesini kullandı.

Lider kent

Kılıçdaroğlu, sosyal demokrat belediyecilik anlayışına vurgu yaparak, Türkiye arıtmasının dörtte birinin İzmir’de olduğunu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre İzmir’in, AB standartlarındaki arıtma sayısı ve kapasitesi bakımından Türkiye’nin lider kenti olduğunu aktardı. CHP Genel Başkanı ”Yüzülebilir körfez” hedefiyle başlatılan proje kapsamında, körfezden saatte 800 ton çamur çıkarılacağını da belirtti.

Masaya oturdu renk vermedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu, yerel seçim startı hazırlıkları için il başkanları ile nüfusu 100 bini geçen belediye başkanlarını Silivri’de topladı. ‘İzmirliler’in masasında oturacağım’ diyen Genel Başkan yaklaşık 20 dakika süren yemekte 3 Haziran Pazar günü yapılacak İl Kongresi’nin konusunu ise açmadı.

Haberin Devamı

Ankara ve İstanbul’la rakamları kıyasladı

Büyükşehir belediyeleri arasında kıyaslama yapan Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 2012 yılı konsolide bütçesinin 19.5 milyar lira, Ankara Büyükşehir Belediyesi bütçesinin de, 10.1 milyar lira olduğunu belirterek, “Bu devasa bütçelere sahip olmalarına karşı, kendi metro hatlarını yapamadıkları için bu işi törenle Ulaştırma Bakanlığı’na devrettiler. İzmir Büyükşehir Belediyemiz, Ankara ve İstanbul’a göre daha mütevazi bir bütçeye sahip. Son 10 yıllık bütçe rakamı 13 milyar lira. Buna rağmen metroyu kendisi yaptı.Üçyol-Fahrettin Altay metro hattı için bugüne kadar 285 milyon liranın üzerinde bir yatırım yapıldı. Halkapınar-Otogar ve Üçkuyular-Narlıdere hattı ihale aşamasına gelindi. İzmir’in 80 kilometrelik Aliağa-Menderes banliyösü için harcadığı para, 600 milyon lira. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım için ayırdığı toplam bütçe 1 milyar 700 milyon lira. Bunun tamamı özkaynak.
Yani bu yatırımlar, merkezi hükümetin katkısı sağlanmadan gerçekleştiriliyor. Yakında hazineye ait borçlarını da sıfırlayacak. Bağımsız araştırma kuruluşu olan Brookings Enstitüsü’nün İzmir’i dünyanın en hızlı büyüyen dördüncü kenti seçmesi uygulanan doğru yönetim anlayışını net olarak gösteriyor.”